PODIJELJENA HRVATSKA

piše: Ivek Milčec
Bilo je samo pitanje dana kada će se održati tkzv.”antibraniteljski” prosvjed. A gdje drugdje nego u glavnome gradu jedne poltički netolerantne, korumpirane  i podijeljene zemlje.

Predigra subotnjem prosvjedu “antišatoraša” odigrala se dan  ranije kada je nezaposleni mladić Marko Grahovac  sa transparentom mirno prosvjedovao nasuprot braniteljskog šatora u Savskoj 66.

Stopostotne invalide Domovinskog rata (i njihove političke mentore), koji pod šatorom logoruju već četvrti mjesec iziritirao je transparent na kojem je pisalo: ‘Imam PTSP od nezaposlenosti’, pa su mladog prosvjednika počastili psovkama i prijetnjama da bi na kraju ‘zbog narušavanja javnoga reda i mira’ bio priveden u Policijsku postaju.

Prema pisanju nekih tiskovina uhićeni mladić rekao je da nije protiv branitelja nego je protiv politike koja je za svoje ciljeve iskoristila najteže tj. stopostotne invalide-branitelje koji proširuju svoje zahtjeve misleć samo na sebe.

Osim toga, prosvjedovao je ne samo u svoje ime, nego i u ime svih mladih koji nemaju posao.

Drugi dan, u subotu, Facebook grupa Occupi Croatia pod motom ‘Stop teroru šatoraša’ krenula je sa Trga bana Jelačića u mirni poslijepodnevni ‘antiprosvjed’ noseći poruke da se ne slažu s prosvjedom branitelja i njihovom politikom.

Prema policijskoj procjeni u koloni prosvjednika bilo je oko 250 ljudi a među njima dobar dio branitelja koji se ne identificiraju sa onima koji pod šatorom u Savskoj 66 ‘logoruju’ već četvrti mjesec i prisvojili si pravo da predstavljaju sve branitelje, veterane i invalide Domovinskog rata.

Sve je proteklo u miru dok na križanju Vukovarske i Savske prosvjednike nije zaustavio koridor policije. To su htjela iskoristiti trojica očito ubačenih provokatora pokušavajući se probiti do “šatoraša” i izazvati incident sa puno težim posljedicama.

Na sreću, sve se završilo u međusobnom nadvikivanju, uvredama i psovkama pa su se ‘antiprosvjednici’ mirno vratili na Trg bana Josipa Jelačića.

Bojimo se da je ovo samo uvod u vrlo opasan verbalni rat ‘Ili mi ili oni’i ne tiče se samo HDZ-a i SPD-a nego svih nas koji živimo u Lijepoj našoj.

Duga ekonomska, socijalna, politička i svjetonazorska kriza u hrvatskome društvu ostavila je dubok trag. Država je nesposobnošću gotovo svih dosadašnjih Vlada padala u sve dublji glib iz kojega ćemo se jako teško izvući.

Od velike nezaposlenosti, naročito mladih, ogromnog vanjskog duga, sveopće depresije i pada vjere u bolje sutra ima onih kojima ovakvo kaotično stanje nacije odgovara jer se u kaosu i beznađu može najlakše manipulirati s onima koji su se našli na dnu pa u političkim “čarobnjacima” vide spas za sve svoje muke.

Novoustoličena Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, prema ocjeni neutralnih domaćih ali i stranih političkih analitičara, svoju pobjedu nad Ivom Josipovićem može zahvaliti mnoštvom obećanja koje prema svojim ovlastima ne može ispuniti.

Ali,u općoj besparici i beznađu mnogi su  povjerovali i dali joj svoj glas. Pobijedila je zahvaljujuć biračima iz susjedne BiH i hrvatskoga iseljeništva.

Daj Bože da uspije u onome,u ovom trenutku možda najvažnijem obećanju: Da će biti Predsjednica svih hrvatskih građana i da će svu svoju energiju uložiti za obnavljanje toliko potrebnoga međuhrvatskoga zajedništva.

Podjele na ‘naše i vaše’  u ovako teškoj ekonomskoj i dužničkoj krizi u kakvome se nalaze hrvatsko društvo i država,  mogu dovesti do vrlo konfliktnih situacija jer ne smijemo smetnuti s uma da se u mnogim glavama još uvijek vodi rat između ustaša i partizana.

Sve češće se čuje da bi za onaj dio birača (preko jednog milijuna) koji je glasao za poraženog predsjedničkog kandidata Ivu Josipovića, bilo najbolje da svoje prebivalište potraže izvan Lijepe naše  jer su biranjem ‘komunjare’ ionako protiv hrvatskih državnih interesa.

Kaj god!

Čelnik najače hrvatske oporbene stranke u svojim javnim nastupima sve češće rabi slogan ‘Hrvatska treba drugi Domovinski rat, bitku za spas gospodarstva’. Radikalnim pristašama čvrste ruke ova izjava  došla je kao naručena jer prvi dio Karamarkove izjave tj.poziva na ‘drugi Domovinski rat’, tumače kao poziv za konačni obračun sa ‘komunjarama i Jugoslavenima.’

Predsjednica KGK svojega prvog radnog dana na Pantovčaku, posjetila je braniteljski šator u Savskoj 66 i obećala da će sa vođama prosvjeda sjesti za zajednički stol.

Poželimo joj da sa svojim donedavnim stranačkim prijateljima “šatorašima”, koji žele uspostaviti paralelnu vlast, pronađe izlaz iz slijepe ulice u koju su  ratne veterane doveli oni kojima je teško čekati demokratske parlamentarne izbore pa bi, legalno izabranu vlast, najrađe smjenili na ulici. Kaj god!

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
Josip Mayer
9 years ago

Ivek ispričavam se,čekam na komentatore a ono njih sve manje i na HGB.

Ma kakovo zajedništvo,već je to novi hladni rat i raskol u hrvata.
Nije prošlo tako bezbolno,kuda sa Titovom bistom,netko će se sutra sjetiti maknuti i Tuđmanovu bistu..Već je počelo mijenjanje trgova gradova i mjesta,hrvatskih velikana,banova poput Mažuranića,i drugih.
Kao da se za pokojnog Tuđmana ne mogu pronaći neka nova mjesta….E pa nemože tako.