ENGELU I KOVAČU NAGRADA FRANJO BASIĆ

U ZASTUPNIŠTVU BAYERNA DODJELJENA GODIŠNJA NAGRADA NJEMAČKO-HRVATSKOG DRUŠTVA IZ BONNA
tekst i foto: Sonja Breljak

Berlin/ U prostorijama  Zastupništva države Bayern, u glavnom njemačkom gradu, održana je četvrta po redu dodjela Nagrade Franjo Basić.
Nagradu Franjo Basić, za unapređenje odnosa i gradnju njemačko-hrvatskih veza,  za primjeran angažman u prevladavanju granica između naroda, godišnje dodjeluje Njemačko-hrvatsko društvo sa sjedištem u Bonnu.
Ove godine je nagrada, predana u ruke  poduzetnika Christiana Waltera Engela i nogometaša Nike Kovača. Prigodom predaje nagrade u prostorima zastupništva države Bayern u Berlinu, okupio se, na poziv organizatora, uistinu, kako i priliči nazivu društva i namjerama  nagrade, vrlo mješovit njemačko-hrvatski skup.
Uz veleposlanika RH, dr. Mira Kovača, sjedio je predstavnik države Bayern, dr Michael Mentler, potom Helmut Koschyck , državni tajnik Ministarstva financija, inače počasni predsjednik Njemačko-hrvatskog društva, kao i počasni član,  Georg Pfannenstein, nekdašnji povjerenik za Hrvatsku ispred  njemačkog Bundestaga. Skup nije propustio ni Josip Juratović, prvi zastupnik u njemačkom Bundestagu hrvatskih korjena.
Govornici koji su prethodili svečanom činu dodjele nagrade, Georg Pfannenstein, dr. Miro Kovač i Helmut Koschyk, naglasili su u svojim govorima, povjest i značenje
Nagrade Franjo Basić. Naime, pokojni  Franjo Basić  bio je  s kraja  sedamdesetih  godina, svećenik njemačke župe Ivana i Pavla u Bonnu. Franjo  Basić je u svojem angažmanu  radio vrlo zdušno, kako na svakovrsnoj  materijalnoj, dobrotvornoj pomoći tako i na razvoju kulturnih veza između Njemačke i Hrvatske. Tim putem nastavlja Njemačko-hrvatsko drušvo, ističući i nagrađujući kako Nijemce, tako i Hrvate koji rade na razvoju civilnog društva i njemačko-hrvatskih veza  kako u oblasti politike tako i kulture i sporta.
Nagradu su do sada primili prof. dr. Zoran Jašić i Hartmut Koschyk, Georg Pfannenstein i Mato Arlović, Christian Schmidt i Božo Biskupić. Ove godine je posebna nagrada predana i Hansu Dietrichu Genscheru.
Redovita nagrada Franjo Basić po prvi puta ove godine  nije završila u rukama političara.
Predsjednik Njamačko-hrvatskog društva, Danijel Glunčić, nagradu je predao poduzetniku Christianu Walteru Engelu, njemačkom gospodarstveniku koji je  prvi pokrenuo suradnju i poduzetništvo u Varaždinu. Nagradu je primio i hrvatski nogometaš Niko Kovač, Berlinčanin, jednako omiljen u Njemačkoj i Hrvatskoj, sportaš koji je svojim primjerom uvijek zorno pokazivao kako sport spaja i širi vidike, ruši granice i povezuje ljude.
Za trajanja svečanost dodjele Nagrade Franjo Basić, u glazbenom dijelu večeri nastupio  je  glazbenik, zabavljač, gitarist,  Gerald Mann.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
13 years ago

Svaka čast

Čestitam dobitnicima i vama gospođo Sonja B
za ovakove lijepe i poučne članke.