PRVA BOŽIĆNA ZABAVA SAVEZA HRVATSKIH DRUŠTAVA

tekst i foto: Sonja Breljak
foto ovdje!
Berlin/ Brojni su ovih dana, uoči Božića, održali veće ili manje božićne zabave. Proslavi se u drušvu poslovnih prijatelja ili suradnika, u raznim društvima i udrugama. A onda se sami dani Božića  više posvete obitelji.

Tako je u Berlinu  i s onim udrugama koje okupljaju Hrvate. Bilo je i bit će  ovih dana još veselih proslava. Važno je druženje. Veselo je sigurno bilo i na onim mjestima na koja nismo stigli. Svjedočimo …posebno svečano bilo  je  na prvom božićnom okupljanju u organizaciji Saveza  hrvatskih društava Berlina. Proslava je održana u prostorima Hrvatske katoličke misije.
Savez okuplja osam udruženja berlinskih Hrvata: Zavičajni klub  Tijarica,  Zavičajni klub Brođani, KK Kroatia, SD Croatia, potom Stjepan Radić, ogranak HDZ-a, Hrvatsko kulturno društvo V.F. Mažuranić, Društvo prijatelja hrvatske dopunske škole i  NK Bugojno.
Prestavnici ovih klubova riješili su ove godine, umjesto niza pojedinačnih zabava, upriličiti jednu …zajedničku. Naravno, bit će tu unutar društava, kakvo je ono sportsko poput Croatije, još timskih proslava, no ova je na neki način reprezentirala zajednički, godišnji rad  i suradnju klubova pod krovom Saveza.
Svečani program ovog božićnog okupljanja, pjesmom su ispunili članovi crkvenog zbora Hrvatske katoličke misije. Pjevali su pjesme Misijska himna, Gospe ribara težaka, Pristupite vjerni, Klikni dušo Bogu svome, Jerusalem i Tiha noć, sveta noć. I to tako dobro, da je predsjednik Saveza hrvatski društava, Ivan Bitunjac,  pozvao zbor da nastupi na Blistavoj noći klasike koja će se, po četvrti puta održati 6. ožujka iduće godine.
Izvrstan nastup crkvenog zbora upotpunjen  je glazbom i stihovima. Zvuci gitare 16-godišnje Mihaele Breljak, smjenjivali su se i u jedno stapali sa stihovima Matoša, Tadijanovića, Cesarića. Bilo je lijepo …kažu, dirljivo …slušati stihove  o ljubavi prema bližnjemu, ženi, djetetu, domovini, Isusu …. tople rime koje dolaze  od i do samoga srca. Program je vodila i stihove  govorila ,urednica Hrvatskog Glasa Berlin, Sonja Breljak.

Druženje udruga i društava iz sastava Saveza,   pozdravili su, svojevrsni domaćin, fra Petar Čirko i gost večeri, veleposlanik RH, dr Miro Kovač, naglašavajući važnost druženja, zajedništva, suradnje…

Fra Petar Čirko posebno je …prema njegovim riječima …bio dirnut pjesmom zbora i stihovima poput onih iz pjesme Suza za zagorske brege…
Sud oko mene su disale rože i bil je rascveteni maj.
A ja nis ni jemput pogledal za sobom,
Od tuge nis mogel pozdraviti kraj.
Samo sem bregima dragim obečal
Da vrnul se bum nazaj

Ugodnu večer i  druženje, Savez hrvatskih društava, iskoristo je i za istaknuti i  ukazati na jednu izvrsnu zajedničku akciju koja je imala šireg odjeka.
Riječ je o nedavnoj akciji prikupljanja rabljenje odjeće, obuće, školskog pribora i novca potrebnima u Hrvatskoj. Tom prigodom prikupljeno je osam tona razne upotrebljive robe i preko 7000 eura. Pomoć je upućena u Vukovar, Karlovac, Purkovac, Plehan, Vrliku, Zenicu… brojna mjesta gdje ima potrebitih, siromašnih.
Zahvalnost primatelja bila je dirljiva, moglo se to čuti i iz dobijenih pisama, iz kojih su dijelovi pročitani i ovom prigodom. Savez hrvatskih društava, ovom je prigodom uručio zahvalnice onima koji su, između stotina dobrotvora, prednjačili u solidarnosti i angažmanu. Zahvalnice  su dobili  koordinatori akcije Elizabeta Kopić i Stipan Pervan, potom Ruža i Mario Konta, Mara Leutar,  Hrvatska katolička misija, Ante Pogačić, Goran Bogdanović, Jure Zeljko, Tomo Burazin, Blagoje Zeljko, Venka i Stanko Sušak, Dajana Peša, Vesna Jovičić, Nada i Ivan vrgoč, Jozo Đonlić, Stipe  Škaro i Štefani Antolović. Zahvalnicu je predsjednik Saveza uručio i urednici Hrvatskog glasa Berlin za angažman na informiranju i promoviranju ove dobrotvorne akcije.
Predsjednik Ivan Bitunjac, najavio je kako će sljedeći koncert Blistave noći klasike biti posvečen Vukovaru, te imati i glazbenika, gosta iz ovog grada.  Božićna zabava Saveza hrvatskih društava  Berlina potrajala je i nakon kulturnog i službenog dijela programa, uz glazbu i dobro, blagdansko raspoloženje.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments