HRVATSKA DRŽAVA U ZAJEDNICI

Predstojnica državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske posjetila Hrvatsku kulturno-umjetničku i sportsku zajednicu Berlin

tekst i foto: Sonja Breljak
030Berlin/
Nakon što je Darija Krstičević, predstojnica državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske posjetila prethodnih dana hrvatske institucije i zajednice u Münchenu i Stuttgartu te nazočila svečanoj završnici Večernjakove domovnice u Bad Homburgu, zaputila se i ka njemačkom glavnom gradu.

Voditelja i svećenike Hrvatske katoličke misije Berlin posjetila je u njihovim prostorijama, predstavnike hrvatske države u Berlinu pak u diplomatskom predstavništvu u Ahornstraße gdje se susrela, a o tome smo netom pisali,  i razgovarala i sa predstavnicima hrvatskih udruženje i društava.

I za tog susreta, predstojnica Krstičević je pokazala posebno zanimanje za opstanak, rad i dalje djelovanje Hrvatske zajednice koja je  tek prošlosubotnjim izborom novog upravnog odbora na čelu sa predsjednicom Mirom Kiš, na neki način izišla iz više mjeseci duge krize.

Pa dođite, posjetite nas, pogledajte naše prostorije, pozvaše predstojnicu, predsjednica Kiš i dopredsjednik Ivan Vidović. I stvarno, za tren se nađe slobodan termin u predvečerje utorka. U 18 sati, veli dogovor.

Dobro, malo se kasnilo s dolaskom ali svejedno, vrijeme čekanja bi dragocjeno za promatrati kako se članovi Zajednice trude oko svog prostora i vrijedno rade …po dvorani (i s vanjske strane prozora) Branko Kordić, oko šanka Zvonko Dužaić, u kuhinji Mara Kordić i Anka Mikić,  koordinacija Kiš-Vidović …

Hrvatska zajednica stvarno ima lijepe, velike prostorije, svijetle, uređene, svečane. A sve vlastiti, ručni rad. Time je po dolasku bila, više nego ugodno iznenađena i obradovana, predstojnica Krstičević i njeni suradnici Ivana Perkušić i Milan Bošnjak.

Obišli su svaki kutak Zajednice, pregledali izložene fotografije koje govore o povjesti ovog uduženja, zavirili u kuhinju, ostavu, biro …fotografirali se zajedno s upravnim odborom Zajednice, predali prigodan (od licitarskih srca sačinjen  vijenac) dar predsjednici Miri Kiš.

A onda se posjelo, malo založilo i progovorila se koja riječ o radu udruženja, financiranju, djelovanju, poteškoćama, projektima.

Darija Krstičević je izrazila zadovoljstvo dolaskom, posjetom i onim što je vidjela u Hrvatskoj zajednici. Izrazila je spremnost na potporu Društvu te u kratkim crtama opisala rad Državnog urda, široko područje kojim se bavi, te odnos Hrvatske prema iseljeništvu uvjeravajući kako se tu radi o neupitnom odnosu i ljubavi majke i djece, o obitelji.

I članovi Zajednice su imali konkretna pitanja, primjerice Ankica Prskalo, voditeljica folklora interesirala se detaljnije za projekte Hrvata izvan Hrvatske važne za očuvanje identiteta koje financijski podupire Državni ured te su se tako čuli detalji koji mogu koristiti u daljem radu i pripremi kojeg projekta za natječaj.

Predstojnica Krstičević se zadržala u dugom i, može se reći, obostrano vrlo korisnom razgovoru.

Uvjerenja smo kako je i ovaj, prvi državni, zvanični posjet predstavnika hrvatske države, napose Državnog ureda koji se upravo i bavi pitanjima i problemima Hrvata po svijetu, doprinio boljem poznavanju i razumijevanju problematike i poteškoća koje ima jedno društvo poput Hrvatske zajednice.

Eh, šta bi tek rekla predstojnica Državnog ureda da je doživjela lijepu atmosferu za koje od zabava u ovim prostorima!

Lijepo je upravni odbor Hrvateke zajednice Berlin dočekao predstavnike hrvatske države. A lijepo su se i oni, s poštovanjem, izražavajući kako poznaju važnost njihova postojanja, odnosili prema njima.

Urodilo to, dao dragi Bog, lijepim plodovima koji će doprinijeti da ovo udruženje nakon 30 godina postojanja, pred sobom ima još toliko godina, na zadovoljstvo sviju.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments