DEPOLITIZIRATI ODNOSE

Iz razgovora s Darijom Krstičević, predstojnicom Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske

tekst i foto: Sonja Breljak
016Dariju Krstičević, predstojnicu Državnog ureda za Hrvate izvan domovine, susreli smo i ove godine za dodjele Večernjakove domovnice, 07. ožujka u Bad Homburgu. A nakon toga i za prošlotjednog posjeta Berlinu. Upriličen je tada i susret s predstavnicima hrvatskih društava. A pri upoznavanju s potpisnicom ovih redaka i urednicom ovog glasila, predstojnica Krstičević je rekla: – A, to ste Vi, povod i temelj našeg dolaska. 

Za kasnijeg susreta u Hrvatskoj zajednici, bi prigode, i o tome  ukratko progovoriti koju riječ.

Rekoste pri upoznavanju da sam/smo, povod i temelj Vašeg dolaska u Berlin. U kojem smislu?

– Apsolutno u pozitivnom smislu jer zapravo  to što radite je za nas sve vrlo, vrlo  informativno. I ne samo što doprinosite očuvanju hrvatske riječi i identiteta  već i samom, vrlo važnom širenju informacija o eventualnim problemima ali i dobrim stvarima u našoj zajednici vani.

Ukratko, što Vam se čini nakon posjeta Stuttgartu, Münchenu i Berlinu, kakvo je stanje tijela i duha naših zajednica. Kakvi su vaši dojmovi?

-Dojmovi su prije svega pozitivni, uvijek su pozitivni sa Hrvatima u iseljeništvu jer, ono što i nas nadahnjuje, je ta jedna neizmjerna ljubav prema Hrvatskoj, spremnost angažiranja i osobnih resursa za očuvanje hrvatskog identiteta i kulture. To je i zapravo i za nas dodatno motivirajuće. Dakako da problemi postoje. ali nema ničega i nigdje bez problema i tu smo  da ih zajednički rješavamo. Ono na čemu mi u Uredu insistiramo jeste partnerski odnos. Dakle, mi smo partneri. Bitno je da se međusobno razumijemo i poštujemo, da sve stvari rješavamo na temelju dogovora i partnerski. kao prava obitelj. I ja vjerujem da ćemo to i postići. Mi insistiramo da se odnosi Hrvatske i njenog iseljeništva i svih Hrvata izvan Hrvatske, depolitiziraju, jer mi smo, ponavljam, obitelj.  U obitelji ima onih koji misle lijevo ili koji misle desno ili kako ja u šali kažem, i onih koji ne misle, ali mi smo svi zajedno obitelj i družimo se po tim osnovama, mi smo jedan narod.

Jeste li uočili neke bitne razlike između hrvatskih zajednica u Stuttgartu, Münchenu ili Berlinu?

– Pa i ne baš, dobre i loše strane su manje-više svugdje ista. Naime, možda je, recimo, to bih mogla izdvojiti u ovom trenutku, zajednica u Münchenu ta koja je na jednom višem stupnju integriranosti …ali, sve vam je to relativno. Primjerice, zajednica u Berlinu je dugi niz godina slovila kao jedna od najorganiziranijih i najstabilnijih i ja vjerujem da će  ona ubrzo vratiti taj stari sjaj i slavu. 

Vaša poruka svima nama?

Poruka svima, ne samo vama u iseljeništvu nego i nama u Hrvatskoj jeste:  zajedništvo, tolerancija i partnerski odnosi i međusobno razumijevanje. Pokušajmo naše zajednice u Njemačkoj okrupnjeti jer tako će svima biti lakše održavati ih. 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
3 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
joža
joža
9 years ago

Bože moj,

odgovori poštovane Gospođe nisu me iznenadili. To je u Hrvatskoj uobičajeno odavno i sve više: govoriti, a ne reći išta.
Same fraze, parole, kuckanje na sentiment….
jednom riječju bijedno i prikladno ponoviti na bilo kojem skupu svake godine u svakom mjestu.
Jednom riječju otužno. P

Josip Mayer
Josip Mayer
9 years ago

Evo Vidite kako sam bio u pravo,kada sam imao povjerenje u “Državni ured RH za hrvate iz van Republike hrvatske”.

Što se tiče o depolitiziranju odnosa,čim više će se na tome obostrano raditi ujedno i o tome govoriti uz iseljeničke medije, posebno pojačano,i preko HTV1 tim manje će se politika društveno i patnerski poslovno miješati.

A da me se je još 2002 godine ozbiljnije shvatili,gdi bi nam kraj bio,druženja i patnerstva uz i moju malenkost društvenih poriva.

Više
http://croatia.ch/kako/hrvat_drust.php

Dorotic Ivo
Dorotic Ivo
9 years ago

Ja se nadam da ce ovo procitati oni koji nas napadaju i vrijedjaju, e moj R.S.!