NORIN PROJEKT

Nora Novak se bavi fotografijom i njome u jednom projektu želi ukazati na Hrvate koji su nakon izbjeglištva izgradili novi život u Njemačkoj.

tekst: Sonja Breljak

 

Berlin/ Noru Novak upoznah tek prije koji dan. Sad, ovo upoznah, možda i nije prava riječ jer ćemo se Nora i ja tek  sresti ove subote koja je pred nama, ali kroz poruke upoznah i spoznah dosta toga što govori o Nori.

Da ja ne duljim evo što nam je o sebi i projektu koji vodi, napisala Nora Novak.

Drago mi je, ja sam Nora.

S tri godine sam stigla u Njemačku. Daleko od ruševina našeg starog života, počeli smo graditi novi temelj za svoju budućnost u zemlji u kojoj se ostvaruju snovi i koja je mojoj obitelji postala novi dom.

Godinama smo spavali, kuhali i boravili u jednoj sobi. Nije nam bilo bitno koliko imamo, nego da smo zdravi i skupa. 18 godina kasnije vodili smo naš prvi restoran. Svaki slobodni trenutak provodila sam pomažući roditeljima u restoranu i tako ulagala u našu bolju budućnost.

Čim sam završila školovanje u Njemačkoj, vratila sam se u svoj rodni Dubrovnik. Uspjela sam ostvariti svoj najveći san, koji sam imala od šesnaeste godine i zaposlila sam se kao fotograf. Radila sam za Dubrovački list, a potom počela fotografirati strana vjenčanja.

Uvijek su me najviše zanimali ljudi. Volim uhvatiti taj poseban trenutak, fotografijom ispričati njihovu priču. To me ispunjava.

Nakon odrađenih devedesetak vjenčanja, osjetila sam da u svojoj karijeri želim postići nešto više. Opet sam spakirala svoj kufer i preselila se u Berlin gdje sam upisala studij fotografije.

Ponovno novi svijet, novi ljudi, nove mogućnosti.

Sada trebam Vašu pomoć za jedan projekt:

Želim fotografirati hrvatske obitelji koje su tijekom rata došle u Njemačku.

Došla bi u Vaš dom, gdje bi se upoznali i popričali o Vašim počecima i snalaženju u njemačkom društvu. Napravila bih nekoliko portreta i slikala Vaše okruženje. (Ako ste privatnici možemo se dogovoriti da dođem do Vašeg radnog mjesta)

Želim skrenuti pažnju na Hrvate koji su kao izbjeglice uspjeli izgraditi novi život u Njemačkoj.

Na kraju projekta sve bi Vam fotografije poklonila.

Ukoliko želite sudjelovati u mom projektu ili imate dodatnih pitanja, slobodno me kontaktirajte na sljedeći mail:

nora.novak7@gmail.com.

Unaprijed hvala!

Nora Novak

(Facebook grupa: https://www.facebook.com/photography.nora/ )

Uskoro opet idem kod svojih, koji su još u Njemačkoj (blizu Düsseldorfa) gdje vode jedan novi gastronomski lokal s malim hotelom. I naravno, pomagat ću im bez pitanja, jer tu smo da se i dalje borimo kako bi imali bolju budućnost.

Tako nam je  je napisala Nora Novak a vi dragi naši čitatelji, vidite, i imate li na sebi te izbjegličke patvine, poput i Nore same, javite se sudjelovati u ovom zanimljivom projektu. Mladima treba pomoći pri njihovu radu a prošlost treba zabilježiti da se ne zaboravi i da se iz nje štogod vrijednoga za budućnost, i nauči.

 

 

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments