VAZMENO TRODNEVLJE

Mise i obredi u Velikom tjednu u Hrvatskoj katoličkoj misiji  Berlin

 crkva1Osam dana prije Uskrsa, u Nedjelju muke Gospodnje ili Cvjetnicu, započinje Veliki ili Sveti tjedan. Zove se tako jer se u njemu slave najvažniji događaji naše kršćanske vjere. 

Vrhunac toga tjedna i čitave crkvene godine jest sveto Vazmeno trodnevlje. Ono počinje večernjom misom na Veliki četvrtak (ustanova Euharistije i Svetog reda), a završava Nedjeljom Uskrsnuća Gospodnjeg. 

Sačinjavaju ga, dakle, tri dana: Veliki petak, Velika subota i Uskrs. Sva tri dana slavi se Kristova pasha – prijelaz iz ovoga u slavni život kroz razapinjanje i smrt. To nisu tri samostalna slavlja, nego slavljenje istoga otajstva u tri različite faze koje se odvijaju u razdoblju od tri dana.

Ti su dani međusobno povezani tako da oblikuju nerazrješivu u jedinstvenu cjelinu – Kristovo vazmeno otajstvo, a to nam pokazuje i sama liturgija Crkve. 

U tim svetim danima vjernici će nastojati sudjelovati na svim liturgijskim slavljima i na taj način pokazati i ojačati vlastitu vjeru i vjeru u Krista koji nas je spasio i otkupio, piše u listiću Naša zajednica (Obavijesti Hrvatske katoličke misije Berlin), fra Ivan Mazut, dušobrižnik HKM Berlin.

Raspored misa i obreda u velikom tjednu u HKM Berlin:

-Veliki četvrtak 02.04.15. Sveta misa posljednje večere u 19:30 sati.

Veliki petak 03.04.15. Obredi Isusove muke i smrti u 18:00 sati.

Vazmeno bdijenje u subotu 04.04.15. u 18:00 i u 23:00 sati.

-Na Uskrsnu nedjelju 05.04.15. i Uskrsni ponedjeljak 06.04.15. su svete mise kao i nedjeljom.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments