NAŠ PJEVAČ U KOMISCHE OPER

 Od sezone 2015./16. član ansambla berlinske Komische Oper je i naš tenor Ivan Turšić

Sonja Breljak
Berlin/ Konačno, ponovno sve tri berlinske operne kuće u sastavu svojih ansambala imaju hrvatske pjevače.

Naš tenor Ivan Turšić je  od sezone 2015./16. u stalnom angažmanu berlinske Komische Oper.

U Staatsoper je već duže vremena naša diva Evelin Novak, u Deutsche Oper  Ante Jerkunica i Marko  Mimica. 

Pa evo da se s par riječi upoznamo s dosadašnjim radom i djelovanjem našeg tenora Ivana Turšića, u nadi kako će u budućnosti često biti prigode gledati i slušati ga na pozornici njegova novog glazbenog doma u Berlinu u kojemu je svojevremeno dugi niz godina djelovao i naš bas-bariton, pokojni Neven Belamarić.

Ivan Turšić je rođen u Zagrebu. Diplomirao je na zagrebačkom Građevinskom fakultetu. Pjevanje započinje učiti kod Nonija Žuneca. Na Muzičkoj akademiji u Zagrebu 2000. godine upisuje studij solo pjevanja u klasi prof. Cynthije Hansell-Bakić. Godinu dana kasnije debitira u zagrebačkom HNK (Puccini: “Il Trittico”). 2003. godine nastavlja studij u Stuttgartu u klasi prof. Dunje Vejzović. U to vrijeme nastupa u stuttgartskoj Državnoj operi i nizu projekata Operne škole. Nakon diplome 2007. godine postaje član ansambla Opere u Hannoveru gdje je i danas na stalnom umjetničkom angažmanu. Gostovao je u kazalištima u Baselu, Bremenu, Dessau, Essenu, Kasselu, Krefeldu i Mönchengladbachu.

Na opernoj pozornici do sada je ostvario preko četrdeset uloga od kojih su najznačajnije: Belmonte (“Otmica iz seraja”), Don Ottavio (“Don Giovanni”), Barinkay (“Barun Ciganin”), Caramello (“Noć u Veneciji”), David (“Majstori pjevači”), Sam Kaplan (“Street Scene” K. Weilla), Rinuccio (“Gianni Schicchi”), Cavalier Belfiore (“Il viaggio a Reims”), Skuratov (“Z mrtvého domu” L. Janačeka), Truffaldino (“Ljubav za tri naranče” S. Prokofjeva), Lysander (“San ljetne noći” B. Brittena), Sospiro (“L’opera seria” F. L. Gassmanna), Arbace (“Idomeneo”), Jaquino (“Fidelio”), Mime (“Rajnino zlato”), Brighella i Tanzmeister (“Ariadne auf Naxos”).

Često je prisutan i na koncertnim podijima. Nastupio je u Royal Albert Hallu u Londonu (BBC Proms),  na Festivalu u Ludwigsburgu, Dubrovačkim ljetnim igrama, Glazbenim večerima u Sv. Donatu i brojnim drugim priredbama. U Hrvatskoj je surađivao, među ostalim, sa Simfonijskim orkestrom HRT-a, Hrvatskim baroknim ansamblom, Varaždinskim komornim orkestrom, Zadarskim komornim orkestrom i Orkestrom HNK Rijeka.

Usavršavao se kod Richarda Millera, Konrada Richtera, Júlije Hamari, Francisca Araize i drugih.

U sezoni 2015/2016 prelazi na angažman u Komische Oper Berlin.

Dobro nam došao u Berlin!

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
4 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ivan Tursic
Ivan Tursic
8 years ago

Draga Sonja, hvala Vam sto ste ovako lijepo najavili moj dolazak u Berlin! Krasno je nastaviti tradiciju nasih pjevaca u Komische operi u kojoj je donedavno bio i moj prijatelj i kum Marko Spehar! Izuzetno se veselim! Naravno da imamo mnogo opernih pjevaca sa sjevera i juga Hrvatske, na primjer trenutno ovdje radimo operu Carmen u kojoj pjevam sporednu ulogu. Naslovnu ulogu pjeva Martina Mikelic iz Splita koju sam evo prvi puta sreo… Izuzetna osobnost i vrhunska Carmen i pjevacki, i glumacki, ali i kao pojava! Osobno mislim da je, bez obzira za koji klub navijali, bili sa sjevera ili… Read more »

Dorotic Ivo
Dorotic Ivo
8 years ago

Neralić je bio 30eutsche Opera i na svakoj utakmici HNK Hajduka, kasnije SD Croatie, ljudina i po.

Dorotic Ivo
Dorotic Ivo
8 years ago

Draga prijateljice,
imamo mi više operni pjevača, ali nisu vezani ni za koju opernu kuću, n primjer: Duvnjak, Jana Vuletić i drugi.
Janu sam nedavno sreo u S-Bahnu, učila je sina Hrvatski.
Tako smo došli u kontakt, jedna simpatična osobai i mlada žena iz Dubrovnika.