KAKAV JARČEV LIBERLAND

piše: Stjepan Poljaković
Na obalama Dunava, na granici Hrvatske i Srbije ničim izazvana  i  nikakvim nasiljem stvorena, niknula je Republika Liberland. Vijest o tome je dočekana s nevjericom i upitnicima …kakav jarčev Liberland??? Što mu to dođe???

Kada sam saznao tko se to izborio da makar virtualno zaposjedne 7 kvadratnih kilometara, počeo sam se smijati.

Evo, zašto.

Vit Jetlička Čeh duhom i porijeklom sjetio se da tamo između Srbije i Hrvatske ima nekih par kilometara ničije zemlje. Ne mogu se komšije dogovoriti čija je.

Vidjevši da kapital trune, dovitljivi Čeh se sjetio: – Ajdemo stvoriti državu, republiku, zapravo…priču o republici.

Ako nabrojim: Hašeka, Mencela, Vivega, Kunderu …dodirnuo sam samo vrh sante, gromade humorista u Čeha.

Češki humor poznat je i priznat diljem kugle zemaljske.  Česi su stoljećima bili pod čizmom osvajača od Habsburga do Rusa. Tako ugnjetavani tražili su način kako da se suprostave režimima nad sobom a  jedan od najširih vidova otpora bio je njihov humor.

Godinama sam se družio sa Česima iz Hrvatske i Bosne, njihov humor nije najdirektniji  ali se njegove poruke duže pamte i recimo to tako, duže mu se smije.

Vjerovatno najpoznatiji virtualni vojnik svih vremena, Dobri Vojak Švejk, nastao je u vrijeme kada su glavnu riječ vodili topovi i maršali, vojskovođe  i ratnici svih nacija. Budalasti genije ili genijalna budala Hašek, u ruskom zarobljeništvu, našao je načina da se nasmije u brk krojačima tuđe sudbine kroz lik priprostog i naoko glupog vojaka ni za što sposobnog, osim da izludi svoje nadređene.

Na svoj način i on i njegov kreator poručili su svima da se lijepo nose. Ljudski ponos i sloboda nemaju cijenu, ma koliko ih netko pokušao kupiti i zgaziti.

Geslo Republike Liberland: „Živi i pusti druge da žive“ oslikava želju svih slobodoljubivih ljudi. Ideja o slobodi, o komadiću zemlje na kojem je moguće živjeti neopterećeno, ponosno, s punim pravom da stvarno utječeš na svoju sudbinu, stara je koliko i čovjek sam.

Živimo u paralelnim svjetovima, pogotovo novi naraštaji. Slušao sam klince kako pričaju o tome kako u video igricama ratuju i stvaraju svoja virtualna carstva.

Jedlička je spojio  i iskoristio ono što već postoji, ideju o virtualnom svijetu i prostor koji nikome ne treba ili ne zna što bi s njime, i preko priče o Republici Liberland, šalje poruku.

Smještena između, u duhu još uvijek posvađanih država, Republika Liberland je bastion mira i sloge. Susjedi ne znaju što bi s njom kao što ni to diktatori kroz stoljeća nisu znali što bi s likovima iz češke kulture.

Vojskovođama današnjice, oligarsima i tajkunima iza zavjesa i svima koji smišljaju kako porobiti što više ljudi i dokopati se što većeg teritorija, pred nosom je niknula Republika Liberland, zemlja duhom slobodnih i neopterećenih ljudi, a takvih je danas jako malo.

Genijalni zez, zafrk jednog anonimusa, dokaz je da smisao za humor, onaj bezazleni, nenasilni  i suptilni koji ismijava dominantne, nije umro, kao ni ideja o slobodi, jednakosti i bratstvu.

Liberte, egalite, fraternite“ na češki način u balkanskom kontekstu, bez krvi, rata i s pokojom suzom …od smijeha!

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments