KOMENTAR TJEDNA

Komentari na tekst “Kako sam te volio”

Roko Dobra/ 13.05.15./ Dragi prijatelju Ivice, istinski pjesniče, u ovoj si pjesmi ljuvenoj, s naslovom ushitne žudnje „Kako sam te volio“, nesumnjivo, dosegao sâmi vrh krajnje poetski intonirana solilokvija, hoću reći, ispovijesti što nam je sve ljubav, ako joj se srcem priđe, kadra prirediti. Ali, zaboga, kakva bi to ljubav bila, pravo reci, kada bi joj se isključivo natenane i s oprezom prilazilo?! Zato i jesi s njom i u njoj sve do „zvjezdane prašine“ (kako ti znaš reći) i to, da se razumijemo, netom što plane …

Nego, prije svega, ovaj tvoj lirski razgovorni poetski iskaz ohrabruje, jer ničim ne priziva formalističke novotarije u poeziji, a što me posebno pak veseli. Ali, zahvaljujući ti trenutku očaja, nakon spoznaje gubitka voljene, kad zavapi: „Nisam te smio pustiti …“, podsjetio si me, evo, na ovaj moj sonet, a koji bih na ovom mjestu i citirao sa svrhom da se i u našim slučajevima vidi kako su pjesnici, posebno kad im je ljubav preokupacijom, svugdje i uvijek, gotovo istih sudbina:

PUSTIO SAM TE …

Angeli

Pustio sam te, a ne znam još kako,
mada ti mrsih svilenkastu kosu;
pustio sam te, a grlih te jako,
mada si tek vlat u zlatnom otkosu.

Pustio sam te, a bilo je jasno
da se noć bliži i da se već mrači;
pustio sam te, a bilo je kasno
da te pronađu sustali tragači.

Pustio sam te, a nebo, gle, kišom,
sve ovo vrijeme, nemilo prijeti;
pustio sam te, a more, gle, krišom
potapa lađe čineć me umrijeti.

Pustio sam te, a ne znam baš kada;
pustio sam te, a zavjesa – pada!

(Zadar, 26. lipnja 2007).

Dubravka/ 13.05.15./ Volim čitati ovakve interesantne razgovore dvojice priznatih pjesnika isprepletene osvrtima na određenu pjesmu. Baš u tome posebno uživam! Nadam se da će biti još takvih razgovora na ovom portalu. Lijepi pozdravi obojici.

Ivica/ 15.05.15./ Dragi moj Roko, veseli me da si naglasio da ne težim novotarijama u formi. Isto tako ne težim ni novotarijama u vokabularu i frazama s kojima prosječan ljubitelj poezije ne zna što bi, samo ga zbunjuju i udaljavaju od poruke koju pjesma nudi.

Eto, i ti si pustio Angelu, a nisi trebao ni smio, što se sluti iz sadržaja tvog soneta punog ljepote, nježnosti i – gorčine.

Ivica/ 15.05.15./ Draga Dubravka, pustite vi nas da se “prepiremo”, čitajte naše pjesme! :))

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Dubravka
Dubravka
8 years ago

VOLIM ČITATI “PREPIRANJA” DOBRIH PJESNIKA, A NARAVNO, I NJIHOVE PJESME.

Roko Dobra
Roko Dobra
8 years ago

Draga urednice Sonja, oprostite, ali za ovaj Vam, svake zahvalnosti vrijedan potez, doista nisam znao – evo sve do ovoga trena. Na nj sam, kažem, sasvim slučajno nabasao, pa je iznenađenje – tim veće, ali i tim ugodnije! Hvala Vam što ste mi osvrt na lijepu Ivičinu pjesan nagradili, ocijenivši ga komentarom tjedna