PREUZIMAMO VLAST

Gost tribine u organizaciji berlinskog ogranka HDZ-a Stjepan Radić bio je dr Miro Kovač, međunarodni tajnik HDZ-a.

tekst i foto: Sonja Breljak
057Berlin/ HDZ-ov  berlinski ogranak “Stjepan Radić” je organizirao političku tribinu u prostorima Hrvatske kulturno-umjetničke i sportske zajednice. Gost tribine bio je dr Miro Kovač, međunarodni tajnik HDZ-a.

Tema: “Aktualno u Hrvatskoj i EU”.
Popodnevni, večernji sati prvoga radnoga dana u tjednu. Prostor zajednice ugodno je popunjen. Hrvati, posebno oni iz redova prve iseljeničke generacije, pokazali su zanimanje za unutarnjopolitička zbivanja u domovini.

Dr Kovač je bivši diplomat, poznat berlinskim Hrvatima. Veleposlaničku funkciju obnašao je i u Berlinu od 2009.-2013. pa je slušatelju potrebno malo vremena priviknuti se na jednu (očekivano) potpuno drukčiju stranačku retoriku sadašnjeg međunarodnog tajnika HDZ-a u usporedbi s onom iz vremena diplomacije.

Sve u svemu bila je to zanimljiva tribina. A bilo je nakon predavanja dr Kovača, i pitanja i dijaloga. Na početku je dr Kovač zahvalio svima koji su na predsjedničkim izborima zaokružili ime Kolinde Grabar Kitarović. Potom je govorio o doprinosu HDZa u pri nastanku slobodne i demokratske Hrvatske, doprinosu obrani, oslobođenju, stvaranju države, ulasku u Europsku Uniju.

Sad, nakon svega,  državu treba i ekonomski spasiti, rekao je dr Kovač.

Konstatirao je: – Stanje u Hrvatskoj je loše. Doći će do promjene vlasti. HDZ se priprema  preuzeti odgovornost. Obećao je kako će po preuzimanju vlasti raditi na omogućavanju povratka iseljenika te će uvesti dopisno glasovanje.  Rekao je da je ova vlada uradila toliko loših stvari da će ju za to birači kazniti. Prigovorio je radi:  otezanja obznane datuma izbora, omalovažavanja nacionalnih simbola, nepoštivanja žrtava Bleiburga, velike nezaposlenosti (svaki drugi mladi čovjek je nezaposlen).

Vrhunac kritike na sadašnje nositelje vlasti u Hrvatskoj, dr Kovač je izrazio i rečenicom: –Stanje ove vlade me podsjeća na stanje njemačke vojske s kraja Drugog svjetskog rata!

Nakon izlaganje dr Kovača, bilo je i pitanja. Iseljenici su se zanimali za strategiju HDZ-a, postavljali pitanje ukidanja dvostrukog oporezivanja mirovina, konstatirali pesimizam koji vlada u Hrvatskoj, prigovarali radi zanemarivanja lika i djela Stjepana Radića, izrazili potrebu preuzimanja odgovornosti za biranje onih koji su iznevjerili i stranku i narod, zanimali se o tome što HDZ Hrvatske može pomoći u teškoj situaciji Hrvata Bosne i Hercegovine i slično.

Predavanju dr Mira Kovača nazočio je i veleposlanik RH u Njemačkoj Ranko Vilović sa suprugom Ivankom kao i svećenici fra Frano Čugura, fra Radoslav Tolić i njihov gost iz domovine, fra Edvard Sokol.

Krešo Urban predsjednik berlinskog ogranka HDZ-a “Stjepan Radić” na kraju je zahvalio dr Kovaču te najavio u skoroj budućnosti i moguće gostovanje predsjednika stranke, Tomislava Karamarka.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments