I NAŠ NIKOLA ZAREĐEN ZA TRAJNOG ĐAKONA

tekst: Sonja Breljak
foto: Branko Breljak
047Berlin/ U subotu, na svetog Antu, u berlinskoj katedrali St Hedwig, svečano su u službu trajnih đakona uvedena, odnosno zaređena trojica kandidata – Benno Bolze iz Eichsfelda, Rui Wigand porijeklom iz Mozambika, odrastao u Koelnu te Horst Nikola Kaya, rođen i odrastao u Berlinu.

Bio je vrlo svečano u subotnje prijepodne u St Hedwig katedrali. Naime, sva trojica kandidata oženjeni su ljudi, muževi i očevi

te su se  ovom prigodom okupile i ponosne obitelji, supruge i djeca kandidata.

044Posebno, radi ređenja Nikole Horsta Kaye, hrvatskog porijekla, okupilo se i dosta hrvatskih vjernika. Svečanoj misi je koncelebrirao, pored brojnih drugih, i svećenik Hrvatske katoličke misije Berlin, fra Ivan Macut. A cijelu, vrlo lijepu i svečanu ceremoniju, uljepšao je i uveličao i Mješoviti zbor Hrvatske katoličke misije Berlin pod ravnanjem Matije Ćosić i uz glazbenu pratnju Haralda Schmitta i Thomasa Sauera. Mješoviti zbor HKM Berlin je za svoj angažman i izvedene pjesme na latinskom, njemačkom i hrvatskom jeziku, primio zahvalnost i pohvale biskupa Weidera te brojnih njemačkih i hrvatskih vjernika a posebno i novozaređenih đakona.

Đakon (grč. diákonos = poslužitelj) osoba je prvog reda za koji se može biti zaređen. –Drugi Vatikanski sabor je obnovio trajni đakonat. Tako se za đakona mogu zarediti oženjeni muškarci od 35 godina koji su u crkvi posebno angažirani. Tako se tijekom obreda ređenja, za trajni đakonat traži i suglasnost, odnosno potpora supruge kandidata. U Biskupiji Berlin ima 30 trajnih đakona. Oni su ili stalno angažirani ili službu đakona obavljaju pored njihovog civilnog posla, stoji u objavi berlinske Biskupije kojom se obavještava o ređenju trojice đakona.

185Nakon subotnjeg svečanog obreda ređenja i svete mise, Biskupija je, iza St Hedwig katedrale, priredila ovim povodom i prijam. Novozaređeni đakoni su tom prigodom dobili i diplome. Horst Nikola Kaya će, prema rasporedu koji je sačinila Biskupija, službu đakona, pored svog civilnog posla,  ostarivati u Hrvatskoj katoličkoj misiji Berlin, s naglaskom na rad s mladima.

Ovo svečano ređenje, Horst Nikola Kaya je potom s obitelji, rođacima, poznanicima i prijateljima, članovima Crkvenog zbora i berlinskih “Brođana” čiji je član, proslavio u hotelu International -Steglitz. Lijepom i ugodnom slavlju priključili su se i župnik HKM Berlin fra Frano Čugura i svećenik fra Radoslav Tolić. Slavlju se priključio i na ređenju Nikoli Horstu čestitao i papinski nuncij, naš Nikola Eterović koji je tog istog dana, i u isto vrijeme kad je bio obred ređenja đakona u St. Hedwig katerali, podijelio sakramet Svete potvrde za 52 mladića i djevojaka Hrvatske katoličke misije Berlin u crkvi svetog Sebastiana.

Uistinu, lijep i svečan dan, kako za novozaređene đakone i njihove obitelji, tako i za zajednice iz kojih su potekli i u kojima djeluju.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments