ZAKORAČITE S NAMA

Kulturnu manifestaciju “Okolotorno” u Novom Vinodolskom posjetila i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović

tekst: Josip Mayer
foto: Velibor Velo Topolovec i Josip Mayer
Novi Vinodolski/ Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović i gradonačelnik Novog Vinodolskog Oleg Butković otvorili su Okolotorno, – kulturno- turističku manifestaciju kojom se nekoliko tisuća posjetitelja željelo upoznati s poviješću tog drevnog primorskoga grada.

Predsjednica RH je istaknula veliko zadovoljstvo što može biti prisutna u početku novog projekta, kroz koji ćemo svi zajedno upoznati Novi Vinodolski na jedan novi način.

Kažem svi zajedno, jer i mi koji dobro poznajemo i volimo ovaj lijepi grad, među kojega ubrajam i sebe, moći ćemo saznati nešto novo o povijesti i prošlosti koja je ostavila puno toga u nasljeđu grada i ljudima.”

Predsjednica RH je također posebno naglasila kako joj je drago, da su u gradskoj upravi i Turističkoj zajednici Novog Vinodolskog odlučili pokrenuti turističku i kulturnu manifestaciju koja pruža nešto novo posjetiteljima hrvatske obale.

“Novi Vinodolski i njegova okolica doista imaju što pokazati i predstaviti se onim najboljim što im je dala priroda i vrijedne ruke stanovnika ovog kraja“, dodala je predsjednica te istaknula, kako vjeruje da će Okolotorno imati puno potporu stanovnika i posjetitelja Novog Vinodolskog.

Nakon kratkog govora predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović, dobila je dugotrajan pljesak. Potom  je uslijedila šetnja kroz grad, kušanje vina i domaćih specijaliteta.

Naziv manifestacije Okolotorno dolazi od čakavske riječi okolotorno što znači naokolo, okolo u krug (iz rječnika čakavskog govora Novog Vinodolskog, Sokolić, Kozarić, 2003.) opširnije može se pronaći na stranicama Grada Novog Vinodolskog.

Okolotorno je novi turistički projekt Grada Novi Vinodolski, odnosno manifestacija koje se prvi puta u ovoj godini održava u Novom Vinodolskom i to u Starom gradu.

Cilj ovoga projekta je uz organizacijsku i financijsku podršku gospodarskih subjekata, udruga, ustanova i Turističke zajednice, proširiti turističku ponudu revitalizacijom Starog grada.

Tako je  Okolotorno pozvalo građane i turiste u šetnju prigodno osvijetljenim i uređenim uličicama Starog grada, tijekom koje su uz pomoć mape šetači mogli obići sve važne znamenitosti povijesne jezgre Novog Vinodolskog.

Uz zabavu … klape i glazbenike, moglo se i kušati autohtone proizvode  Vinodolske doline.

Gosti i turisti su imali i imat  će i dalje priliku  sačuvati lijepa sjećanja kupnjom tradicionalnih suvenira domaćih zanatlija, umjetnika i obrtnika.

Okolotorno će im predstaviti Novljansku bogatu kulturnu baštinu, ljepotu novljanskih narodnih nošnji i običaja te počastiti sve osmjehom djevojaka u živopisnoj narodnoj nošnji.

Sa obzirom da se manifestacija i dalje nastavlja …svake srijede od 24.06. do 16.09.2015. od 20h do 24h …Novljani Vas pozivaju: Zakoračite s nama uz oživljene likove iz naše slavne prošlosti – Frankopanima, banom Ivanom Mažuranićem, književnicom Ivanom Brlić Mažuranić …

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments