SLAVONAC ZA KORMILOM BRODA

Iz drugih medija ...index.hr

Slavonac Mate je “kapetan” jedinstvenog broda s građevinskom dozvolom

piše: Sanja Rapaić
Dalj/ Brod, koji je nakon plovidbe Dunavom ostao bez posla, jedan je domišljati Slavonac odlučio “prekvalificirati”. Bijeli je ljepotan, dug 25 i širok 4 metra, tako postao jedinstvena vikendica kraj koje nitko ne može proći, a da bar na tren ne zastane i ne fotografira.

Nekoliko tona težak brod na kopno su davno izvukle dvije dizalice te je postavljen na već pripremljene betonske temelje na atraktivnoj parceli od 200 četvornih metara, tik uz rijeku.

Slavonac Mate, s privremenom adresom u Austriji, brod je, u potpuno derutnom stanju, kupio prije četiri godine za samo nekoliko tisuća eura, no da bi od riječnog teretnog broda postala luksuzna vikendica trebalo je, kaže, uložiti mnogo vremena i truda, te deset puta više novca no što ga je platio.

“Čim sam zakoračio u unutrašnjost starog broda, znao sam da sam zakoračio u pravu avanturu. Sve je bilo u raspadu te sam odlučio razrušiti čitavu unutrašnjost, ostala je samo ljuštura broda. Potom sam danima pomno osmišljavao i planirao kako će izgledati novo lice tog starog ljepotana kojeg sam s mnogo ljubavi uređivao”, kaže Mate, kapetan broda bez voznog reda. Čim bi uhvatio par slobodnih dana, prevaljivao je stotine kilometara dug put kako bi iz Austrije, u kojoj već preko dva desetljeća radi, došao u svoj romantični kutak na obali Dunava.

Matina neobična vikendica danas je pravi mali raj. Prostire se na tri etaže – prva etaža je prostrana paluba pretvorena u terasu, na drugoj etaži je smješten dnevni boravak, a na trećoj kuhinja, kupaonica i prostor za spavanje.

Da je brod prenamijenjen u vikendicu doista jedinstven potvrđuje i ogroman interes stranih turista koji plove Dunavom na riječnim kruzerima.

Brodovi uvijek uspore kada prolaze pored svog rođaka usidrenog na kopnu, a turisti s palube kruzera obavezno fotografiraju. Očito je da nešto slično još nisu nigdje vidjeli.

“Ponekad zastanu i ekipe koje se voze u čamcima i kajacima, mnogi znatiželjnici obilaze i radoznalo zagledaju brod na travnjaku, a ja svakom putniku-namjerniku, koji poželi pogledati unutrašnjost broda, rado otvorim vrata jer, iako sam već dugo u Austriji, u duši sam i dalje Slavonac, komunikativan i društven”, kaže Mate, vlasnik zasigurno jedinog broda s građevinskom dozvolom.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments