UBOJSTVO SLOBODNE RIJEČI

APEL ZA POTPIS PETICIJE PROTIV UKIDANJA TV-EMISIJE “POSLOVNI KLUB”

HRT je bez ikakvog obrazloženja ukinula sa programa emisiju “Poslovni klub”. Hrvatski glas Berlin podržava inicijativu udruge Volim Hrvatsku i objavljuje apel za potpis peticije protiv ukidanja ove popularne emisije. Slobodno novinarstvo ima u Hrvatskoj sve manje prostora.
Krajnje je vrijeme za slobodu medija. Razvojem interneta imamo preduvjete za to i potpuno moralno pravo da se za tu slobodu izborimo.
Prenosimo sadržaj apela u potunosti:

U ponedjeljak, 27.12.2010., HRT je emitirao posljednju emisiju Poslovni klub, nakon punih 19 godina prikazivanja. Odlukom programskog vodstva HRT-a, ta legendarna, gospodarska, tjedna emisija je ukinuta. I to bez ikakvog objašnjenja!
To je jedna od vrlo rijetkih emisija na HTV-u koja je bila sistematična, stručna, inteligentna i kritična, prvenstveno zbog izvrsnih komentara Đure Tomljenovića na početku svake emisije. Onima koji su je pratili, poznato je da su se komentari g.Tomljenovića uvijek obrušavali na posvemašnju *glupost, korumpiranost, neznanje i nesposobnost raznih vlada i ljudi koji su vodili ovu zemlju.*
Evo primjera kako je Đuro Tomljenović uvijek zdravorazumski, retorički pitao stvari poput, primjerice:
“Kako je moguće da nas stalno plaše nestašicama i poskupljenjem plina, kada ga sami proizvodimo, i to oko 80% vlastitih potreba; kako je moguće da taj plin, izvađen u suradnji s Talijanima u našem dijelu sjevernog Jadrana, prodajemo u Italiju po 0,063 USD/m3, a zatim uvozimo od njih po četiri puta višoj cijeni”. To je samo jedan od brojnih njegovih komentara, ujedno i aktualan.
Evo još jednog pitanja, upravo iz posljednje emisije.
“Kako to da manji stan koji sam htio kupiti u Dubrovniku stoji milijun Eura, a za toliko je prodan jedan od najboljih tamošnjih hotela?”
“Kako to da moj tetak u Dubrovniku radi, a ne prima plaću. Teta ne radi, ali dobiva socijalnu pomoć, a njihov sin prima – mirovinu. Gdje toga ima?”
Jasno je i bjelodano da je pritisak za ukidanje “Poslovnog kluba” došao iz politike koja zbog vlastitih razloga korumpiranosti i nesposobnosti ne želi da gledateljstvo sluša takve stvari, dok nas svojom nesposobnošću konstatno guraju u dužničko ropstvo.
Potpišite peticiju, a mi ćemo ju predati u ruke mjerodavnih adresa HRT-a te inzistirati da se stane na kraj medijskim manipulacijama i cenzuri.
Uspjeli smo to s podrškom emisiji “Na rubu znanosti” Krešimira Mišaka, uspjet ćemo ponovno.

link za potpis peticije: http://www.gopetition.com/petition/41695.html

Udruga Volim Hrvatsku
Roko Šikić, predsjednik

www.volim-hrvatsku.hr

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
13 years ago

HRT bi konačno već jednom trebao znati
da je tu radi svojih gledatelja a ne radi sam sebe.