GOSPODARSKI LABUĐI PJEV

Piše: Žarko Delač

Hrvatska je jedina zemlja u Europi u kojoj se privatnim poduzetnicima (uz iznimku taksi službe, renta cara i autoškola) ne priznaju troškova poslovanja za osobne automobile. To znači kako bi poduzetnici svoje poslovne partnere trebali voziti u kombijima ili ići na poslovna putovanja u gospodarskim vozilima.

Teško je dokučiti razloge ovakve zakonske odluke no vjerojatno je razlog u tome što su se masovno na račune poduzeća kupovala skupocjena vozila, gliseri, jahte i sličan luksuz. No je li to dovoljan razlog da se ide u drugu krajnost najviše osjećaju oni u koje se u posljednje vrijeme političari sve više nadaju kako će nas izvući iz krize.

Nažalost sve ostaje na riječima, a u praksi poduzetnici stenju i nije čudno kako ima sve više zatvorenih obrta i poduzeća. Uz ovaj naoko blasfemični primjer poduzetnička antiklima ima dublje korijene. Porezne presije i kazne postale su same sebi svrha i umjesto u prvom redu pedagoške mjere postale su kočnica u poduzetničkom poslovanju.

Često možemo čuti kako poreznici već unaprijed na sve poduzetnike gledaju kao lopove i prevarante te ih unaprijed osuđuju tražeći i najmanju sitnicu, često neopravdanu, samo kako bi ih kaznili.

Ulazeći na taj način u vrzino kolo birokracije gubi se i po nekoliko godina na dokazivanje nedužnosti, pogrešnih osobnih procjena, lažnih prijava i sličnih nebuloza specifičnih u našem okružju.

Uzimajući u obzir kako se zakonska regulativa mijenja iz dana u dan planiranje je nemoguće i jedino se poslovanje može osloniti na puku sreću! Je li to način da izađemo iz krize i počnemo privređivati na temelju znanja i umješnosti, a bez utjecaja politike, veza i poznanstava?

O svim tim i sličnim detaljima često nam svjedoče i strani investitori koji nas u luku zaobilaze i to je surova realnost. Pridodamo li tome socijalistički mentalni sklop kojeg nikako da se riješimo dobivamo dodatnu negativnu sliku i mišljenje kako su privatnici samo lopovi koji kradu i voze skupocjene automobile!

Često se spominje u takvom negativnom kontekstu i naš najveći prehrambeni lanac umjesto da svakodnevno odamo priznanje što deseci tisuća ljudi redovito dobivaju plaće, otkupljuju se hrvatski proizvodi, uplaćuje se svakodnevno milijuni poreznog doprinosa… No izgleda kako su poduzetnici u manjini u odnosu na ostale birače pa se smišljeno vuku politikantski potezi kako bi se samo zadobio koji glas više.

Zar se u tom smjeru ne rješava i aktualno pitanje kredita u švicarskim francima usmjereno samo na građane, a ne poduzetnike! Kod koga će građani raditi i zarađivati plaću predizborne stratege i skupljače glasova u ovo kratko vrijeme prije izbora nije briga. Najvažnije kako njima i njihovoj stranačkoj družini treba biti bolje i da mogu i dalje lagodno živjeti na račun svojih sugrađana o kojima samo licemjerno vode brigu par mjeseci prije izbora.

Na koncu narod se ipak ne može prevariti i sva je petljanja i obmane osudio na dosadašnjim izborima. No problem nije samo uizravnom uplitanju politike u gospodarstvo te ograničenom umu i znanju naših političkih kreatora.

Daleko je veći problem sprega sa kriminalom i mafijom i to na globalnoj, a ne samo domaćoj razini. Tek kada to osujetimo, jer teško da možemo potpuno riješiti, gospodarski labuđi pjev koji se na sva zvona ističe u ovo predizborno vrijeme izgubit će epitet labuđi!

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments