IMA LI NADE ZA NAS

piše: Žarko Delač
Nedavno  završeni izbori u susjednoj Bosni i Hercegovini i Njemačkoj te referendum u Mađarskoj jasno pokazuju u kojem se smjeru kreće ili bolje rečeno, kakva je politička situacija u Europi.

Nacionalne podjele sve su izraženije i svi se okreću svojim korijenima vodeći u prvom redu brigu o vlastitim interesima. Stoga je izjava jednog profesora s Fakulteta političkih znanosti koji je predložio naseljavanje velikog broja imigranata i izbjeglica na naša pusta sela i krajeve, vrlo upitna.

Pojednostavljeno, svodi se to na promjenu nacionalne strukture. Pustoš do koje je došlo usljed iseljavanja  velikog broja Hrvata koji su otišli trbuhom za kruhom, želi se nadomjestiti pridošlicama druge kulture, vjere i običaja.

Znači li to, kako pripremamo teren i uključujemo se u dobro organiziranu akciju u našem okruženju koja se manifestira u namjenskom otkupu kuća i zemljišta, u prvom redu na Jadranskoj obali i u susjednoj BiH?  Ili je riječ samo o pojedinačnim akcijama na koje službena politika nema odgovora jer se posljednjih godinu dana bavi sama sa sobom i trakavicom oko sastavljanja hrvatske vlade, podjelama resora i provedbi određenih jamstava!?

Na temelju svega možemo ipak zaključiti kako se radi o legaliziranoj i otvorenoj političkoj trgovini koja samo može dodatno devastirati hrvatsko gospodarstvo, produbiti liberalna društvena kretanja i smanjiti kapacitete nacionalne države.

Stoga nije čudno kako smo i nadalje poligon za pranje novaca i sumnjivih privatizacija poput željezara, Haludova, Imote,  IGH i sličnih poduzeća, čiji vlasnici odjednom netragom nestaju, a radnici ostaju bez plaća.

Slični nam se propusti događaju i na vanjsko-političkom planu pa na poteze u našem okruženju samo lakonski reagiramo i pojedinačno kritiziramo jer nemamo sustavnu i dugoročnu političku i gospodarsku strategiju.

I tako, dok se ozbiljni političari i ustrojene države bave državničkim poslovima, energetskim planiranjem unaprijed 50 godina i procjenom obrambenih rizika, mi se bavimo političkim podmetanjima i sitnim kokošarenjima.  I to ne samo na državnoj već i na lokalnim i gradskim razinama. Najnoviji u nizu je slučaj gradonačelnika Velike Gorice koji u potpunosti razotkriva princip i način rada lokalnih političara ili kako ih često nazivamo – šerifa.

Zakon o lokalnoj upravi i samoupravi pokazao se u praksi nažalost potpuno promašen uzimajući u obzir dobivene ovlasti izabranih političara koji samo slijede negativne navike i običaje naših ljudi. U stvari, zakon možda i nije loš, ali su sankcije i kontrolni mehanizmi u potpunosti zakazali. Stoga nije čudno kako se takav stil i obrazac ponašanja iz baze širi i na državne poluge vlasti, što je osnovni uzrok svih naših problema i poteškoća.

Pojedinci su vjerovali kako će se to promijeniti političkom ulogom donedavnih aktivista, a sada članova parlamentarne stranke. No, već na početku političkog djelovanja demantirali su ih svojim aktualnim potezima, nesuglasicama i trvenjima.

Dovoljno da se čovjek nakon svega zapita: ima li stvarno, nade za nas?

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Stipo Lučić
Stipo Lučić
7 years ago

Još jedan u nizu politički obojenih, svrstanih i navijačkih članaka na ovom jednoumnom portalu. I pored najbolje želje nisam se mogao oteti dojmu da je vrlo lako prpoznati političku obojenost autora, no nista cudno, jer zadijeničko uredništvo umjerava oštricu i potvrđuje moj zaključak da su suradnici pomno birani po političkoj obojenosti. Ovaj medij, financiran, dijelo, sresstvima hrvatskih poreznih obveznika, a kojasu mu dodjeljema takodje po počlitičkom diktatu SDP-ove vlade, trebao bi bit, ako ne iz drugih pobuda, a onda zbog poštivanja onih čija sredstva koristi i troši.