ZA JEDNOKRATNU UPOTREBU

O ČEMU JE RIJEČ
piše:
Žarko Delač
Novi načini komunikacije i odnosa s javnošću ili bolje rečeno biračima prepoznatljivi su nači rada i postali zaštirni znak trenutačne hrvatske vlade. U prvom redu to se odnosi na korištenje društvenih mreža, pisanje po forumima, prilagođena medijska istraživanja ili nedavno objavljen videoprilog o polugodišnjem radu vlade. Uz to, premijer pažljivo kontrolira i dozira istupe u javnosti, a negativne izjave i loše vijesti prepušta prvom potpredsjedniku vlade ili ministru financija.

Ova me potonja situacija neodoljivo podsjeća na vrijeme kada je Antun Vrdoljak znao javno govoriti kako je gromobran za loše poteze i pogreške predsjednika Tuđmana. Naravno uz neznatnu razliku i osobnu opasku kako bi i prvi potpredsjednik trebao osobni gromobran za svoje loše medijske istupe i artikulacije u javnosti kao i privatne i poslovne probleme.  Stoga nije u tom kontekstu ništa neobično kako je objavljivanjem videopriloga vlada nastavila sa svojim polimarom (političkim marketingom) i željela podsjetiti na svoj polugodišnji rad i glorificirati poduzete poteze.

Bez obzira što većina od toga nije sadržano u predizbornom programu koalicije tzv. Planu 21. I tu je najveći problem sadašnje vlade jer ne shvaćaju kako su izbore dobili ponajviše iz dva razloga. Prvi je jer su birači glasali  upravo za njihov predizborni plan, a drugi protiv stranke koja je prethodno bila na vlasti. Kako će birači na sljedećim izborima izgubiti razlog za glasovanje protiv, preostaje samo ostvarenje rada vlade i izbornog programa.

No ako tako nastave vladati neće biti razloga glasati zbog tog razloga. Neprincipijelnost i nekonzistentnost ne smije postati karakteristika izvršne vlasti jer se time gubi vjerodostojnost i naklonost ne samo birača već i medija. Ne mogu se oteti dojmu kako je u posljednje vrijeme jedan poznati hrvatski  portal iz gorljivog zagovornika kukuriku koalicije postao jedan od njezinih najvećih kritičara.

Podsjećam …kako je malo potrebno  od pobjednika postati gubitnikom  o čemu svjedoči i primjer dosadašnje predsjednice vlade. Uzimajući sve to u obzir preporučio bih političarima na vlasti da manje vladaju, a više upravljaju i usmjeravaju, manje se bave sami sobom i svojim problemima, a više državnim. Iako je puno lakše biti političar nego državnik ipak treba pokušati. Dugoročni strateški interesi ne smiju biti zarobljeni kratkotrajnim političkim sljepilom i nebrigom za budućnost. U tome bi jedinstvo ako ne svih barem većine političkih aktera bilo poželjno o čemu je stidljivo bilo riječi  za  vrijeme proslave Dana hrvatske državnosti.

Ne smije se dogoditi da političari na vlasti vjeruju kako su sve što su obećali ostvaruju, a građani se prave kako  im vjeruju. Ili onima koji su pod istragama za mnogobrojne financijske malverzacije na koje smo postali imuni.  Tako da ih više i ne osuđujemo već pomalo suosjećamo s njima, proglašavamo ih žrtvama i tetošimo.

Kako bi to izbjegli potrebno je snimiti film o snažnije pronijeti glas o hrvatskim, ne samo sadašnjim već višestoljetnim, uspjesima,  tradiciji i postignućima.  Jačanje nacionalnog ponosa, optimizma i vjere u vlastiti uspjeh stoga bi puno jače odjeknulo u ova teška vremena nego puko video nabrajanje učinjenog u posljednjih 6 mjeseci.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
11 years ago

Žarko Dobra je to vaša preporuka,dodao bi još samo ovo moje iskustvo..koje me je pratilo cijelog mog dosadašnjeg života.. Praksa nas je nekada vodila u jednome smijeru, a dobra iskustva, nas mogu dovesti na više toga. Snimiti od nekoga za kojega se zna, da nešto bolje zna.. nije sramota,danas je to trend i dodatna prjednost a ne mana. Zna se također da nam u Hrvatskoj fali odozgo naprama dolje, na više znanstvenom do visoko obrazovnom,te stručnog i zanatskog radnog osoblja.. posebno u praksi.Zato su dobra radna iskustva u društvu i gospodarstvu i te kako nam dobro došla.. snimiti nešto i… Read more »