POTRAŽIMO ČOVJEKA U SEBI

…ili žica, čelična vrata, suzavac …

piše: Ivek Milčec
Do danas (ponedjeljak,21.09.) u Hrvatsku je ušlo blizu 30 000 izbjeglica, ali  najveći dio njih već je napustio našu zemlju i ušlo u Mađarsku ili Sloveniju.

Proteklih dana grad Tovarnik bio je pod migrantskom opsadom, ali danas je sve mirno, situacija je pod kontrolom a u Opatovcu je podignuto novo šatorsko naselje koje može primiti do 5 000 izbjeglica koje su ionako samo u prolazu.

Ovih su dana iz najveće oporbene stranke HDZ-a žestoko kritizirali vladajuće zbog, kako su rekli, nepripremljenosti za izbjeglički val za koji se, po njihovom, valjalo pripremiti već davno prije a Karamarko, Jandroković, Šuker i ostala “domoljubna pajdašija” potpomognuta hrvatskom predsjednicom, gotovo ultimativno tražila slanje vojske na granice Lijepe naše.

Možda nije baš sve funkcioniralo kako treba, bilo je propusta oko organizacije, ali teško je kontrolirati ili zaustaviti golemu migrantsku bujicu koju ne mogu zaustaviti mađarske žičane ograde i čelična vrata kao ni slovenski pogranični suzavac. Ne vjerujemo da bi oporbeni Adeze kad bi bio sada na vlasti, postupio drugačije od vladajuće Kukuriku koalicije.

Sasvim je jasno, ali i žalosno, da se izbjeglička kriza koristi za skupljanje predizbornih bodova tj. biračima se želi dati do znanja da je jedino hrvatska politička desnica, predvođena Adezeom,garant sigurnosti i opstojnosti hrvatske države. U skupljanju jeftinih političkih bodova obilno im pomaže hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović koja se ne libi kritizirati Vladu RH i pred stranim državnicima. Bilo bi joj pametnije da pokuša ublažiti sve veću polarizaciju hrvatskoga društva. Uostalom, od svojih inauguracijskih obećanja da sada nije ostvarila gotovo ništa a od toliko naglašavanog zajedništva za sada nema ni slova Z.

Ali vratimo se mi na pitanja koje ne muče i ne ostavljaju bez odgovora samo nas nego i mnogo veće i jače europske narode:

Zašto izbjeglice dolaze? Zar nisu mogli potražiti utočište u bogatoj i susjednoj Saudijskoj Arabiji, Kuvajtu, UA Emiratima? Ima li među migrantima terorista i samoubojica? Jesu li izbjeglice prijetnja kršćanskoj Europi?

Na ova i slična pitanja nije lako odgovoriti, ali teško je za povjerovati da bi islamski bombaši-samoubojice mjesecima pješačili kako bi, onako izmučeni, gladni i neispavani eksplozivom dignuli u zrak i sebe i podzemni vlak u Beču, Berlinu ili Parizu.

Saudijska Arabija i još neke naftom bogate zemlje ne žele ih udomiti iz nekih samo njima znanih razloga, najvjerojatnije političkih ali i vjerskih. Od gore postavljenih pitanja, možda je ono o islamizaciji stare kršćanske Europe najintrigantnije a dežurnim katastrofičarima  je dobro došao argument za sijanje straha među “pobožnim” Europejcima. Svatko razuman ne može povjerovati u priču da će milijun izbjeglica “pokoriti” stari kontinent, sve nas islamizirati a Europljanke natjerati da nose burke. Kaj god!

Kada na televiziji vidimo umorna i iscrpljena izbjeglička lica, kada vidimo petogodišnjeg Kasima kako se nejakim ručicama grčevito drži za očeve hlače jer nema mame, netko ju je snajperom ubio, kada čujemo potresnu priču studenta Alija kojemu je bombaš-samoubojica ubio cijelu obitelj, mnogi od nas vrate se u dane kada su i sami bili izbjeglice, kada su pred četničkim nožem morali bježati u Austriju, Njemačku ili Švedsku. Na sreću mnogih izbjeglih Hrvata, tamo su bili prijateljski dočekani i nisu, zbog svoje vjere i možda malo drugačijih običaja, bili diskriminirinani a kamoli (kao što je to ovih dana bilo na slovenskoj granici) pošpricani suzavcem.

Gotovo sve svjetske novine objavile su sliku na kojoj hrvatski policajac u naručju drži izbjegličko dijete.To nas sve skupa čini ponosnima.

Na žalost, među nama ima i takvih koji na tuđoj nesreći žele profitirati i zaraditi prokleti novac. Zna se, da ima lažnih taksista koji su za prijevoz izbjeglica od Zagreba do Bregane (25 km) naplaćivali čak 500 eura što je neljudski, strašno i nekršćanski.

Pojedini internetski portali počeli su širiti strah od izbjeglica kao napr.: Otimlju djecu, siluju žene, pljačkaju trgovine itd. Ovakve neistine plasiraju se zbog toga da bi se Hrvatskom proširio strah od, kako ih već neki nazivaju, divljaka sa Istoka.

Čini nam se, da je naše kršćanstvo u  opasnosti više od nas samih nego od bilo kojeg sirijskog migranta.

Teško ćemo naći odgovore na gore postavljena pitanja. Prepustimo to našim, europskim i svjetskim političarima, za to su itekako dobro plaćeni.

Potražimo čovjeka u sebi, on zna točan odgovor.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
Josip Mayer
8 years ago

Ivek
poznato je već povjesno da mi sami sebe dovodimo do različitih opasnosti,pa se nemoramo ni čuditi ako nam je i kršćanstvo u opasnosti.