DOSTA JE BANDIĆA, KERUMA …

KAJ GOD!

piše: Ivek Milčec
620_400_1348425274izbori1U ponoć (sa subote na nedjelju) je službeno počela kampanja za vlast na lokalnoj razini: za načelnike, gradonačelnike, župane te gradske i županijske skupštine.

Kandidata je puno, ali će samo jedan manji dio voljom birača biti dobro uhljebljen u iduće četiri godine.

Prema podacima Državnog izbornog povjerenstva za lokalne izbore predano je (za gradske i županijske skupštine), do četvrtka u ponoć, 3100 lista na kojima se nalaze uglavnom provjereni stranački kadrovi, ali i najbliži članovi obitelji nekih nositelja lista pa bi se u slučaju pobjede u skupštinskim klupama mogli zajedno naći otac, sin, teta, ujna itd.

Tako je na primjer, Željko Kerum na svoju listu stavio sina, drugu ženu Fani i sestru a potpredsjednica “novoga”Adezea Dubravka Šuica na listu za Dubrovnik svoju nećakinju i nekoliko bliskih prijatelja.

Slično je u Zadru i još nekim gradovima i županijama pa će biti “veselo” ako najbliži rod (jasno, ukoliko će biti izabrani) tijekom mandata otkaže poslušnost ocu, teti, strini, ujni, maćehi itd.

U svakome slučaju bit će zanimljivo i zabavno pogotovo u Splitu ako ponovno Kerum postane gradonačelnik. Uostalom, zar nije nedavno sam sebe proglasio najboljim kada je rekao: “Najvažnije što sam napravio u svom četverogodišnjem mandatu su dva sina. To nije uspjelo ni jednom gradonačelniku prije mene.”

Tu je svaki komentar suvišan pa se nadamo da će svaki, dobronamjerni građanin drugoga po veličini grada u Hrvatskoj ovoga puta dobro proučiti glasački listić tako  da Kerum ne dobije priliku da “voljom birača” napravi još dva sina. Kaj god!

Njegov zagrebački “jednojajčani brat blizanac” Milan Bandić ne “dela” sinove, ali je Keruma odavno”prešišal” u demagogiji i populizmu. Kad su ga novinari nedavno pitali da li je već u izbornoj kampanji odgovoril je da samo “dela” svoj posao.

Za mnoge Zagrepčance on je obični “politički klaun” koji računa na amneziju birača kojima je davno obećao vodovod, spalionicu otpada, asfalt itd., ali to nije izvršio, pa sada opet ponavlja isto.

Na fejsu osnovanoj grupi “Dosta Bandićevih sranja” svakodnevno pristupa veliki broj građana kojima je dosta 12 godišnjeg gradonačelnikovog bauljanja i trčanja po zagrebačkim ulicama i uličicama.

Prema nekim anketama Bandić premoćno vodi ispred Rajka Ostojića (SDP) i Vladimira Ferdeljija (HSS, HSLS i ZELENI) no mnogi Zagrepčanci su uvjereni da pojedini utjecajni mediji svojim naslovima i člancima uvelike pomažu Bandiću u utrci za ponovni reizbor. Njegovo izborno tijelo uglavnom su doseljenici sa rubnih dijelova grada (zajednički slogan im je: “On je naš čoek, jaran, komšija, rođo…”) prema kojima je široke ruke od kumstva pa sve do dodjele gradskih stanova.

Mnogi autohtoni, urbani Zagrepčanci nisu zadovoljni njegovom politikom pogotovo kaj je središnji gradski trg, Jelačić plac praktički pretvoril u sajmište. Osim toga,nakupilo se dosta i drugih grijeha pa je već krajnje vrijeme da “odleti” s gradonačelničkog mjesta.

Isto tako veliko je pitanje kako će izgledati novoizabrana gradska Skupština u kojoj je do sada SDP sa koalicijskim partnerima imao većinu. Ne smije se smetnuti s uma činjenica da “nezavisni” Bandić ima potporu Adezea (koji nema gotovo nikakve šanse da osvoji Zagreb) što će mu u drugome krugu dati velike izglede za konačnu pobjedu.

Ako Bandić pobijedi a SDP sa koalicijom  za Skupštinu grada Zagreba nastavit će se prepucavanja, opstrukcije i svađe.
Bandićevi protukandidati Rajko Ostojić i Vladimir Ferdelji isto tako nadaju se pobjedi u drugome krugu i konačnome Bandićevom političkom “potopu”.

Prof. Dr. Rajko Ostojić, aktualni SDP-ov ministar zdravstva rođeni je Zagrepčanec i aktivni sudionik Domovinskog rata. Nekima ne paše njegovo ime ni prezime pa su ga proglasili Srbinom kako bi mu umanjili izglede na predstojećim izborima.

Ma, koje god da je vjere i nacije kao učesniku Domovinskoga rata treba mu odati dužno poštovanje i zahvalnost kao liječniku, čovjeku i ratniku. Pogotovo jer su za vrijeme rata mnoge tzv.”velike Hrvatine” dale petama vjetra i sklonile se na sigurno da bi se nakon Oluje “pobjednički” a često i punih džepova vratile u Domovinu.

Vladimir Ferdelji (HSS, HSLS, Zeleni) rođeni je purger i uspješan poslovni čovjek/menadžer. Možda će on biti najveće iznenađenje zagrebačkih izbora a njegova eventualna pobjeda sigurno bi obradovala mnoge građane glavnoga grada. S njime bi kao novim gradonačelnikom Zagreb puno dobio jer je poznat kao uspješan gospodarstvenik što nam je svima skupa u ovoj teškoj financijskoj i ekonomskoj situaciji itekako važno.

Nadamo se, da Zagrepčani neće gledati “tko je njihov čoek ili rođo” nego će  svoj glas dati onome kandidatu koji nije umočen u nikakve afere i koji će novom vizijom i dobrim projektima pokrenuti glavni hrvatski grad a time i državu na bolje. Bandićeva pobjeda značila bi veliki promašaj i Kaj god!

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
5 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
10 years ago

Nikola Šimić Tonin A da je Bandić rođen u Zagrebu, već za života bi imao podignut spomenik, ni jedan grad nisu više obilježili niti podigli dotepeljci kao grad Zagre Ovo vam je dobro,sa detepencima,došlićima,furešima i prišlićima.. gospon Nikola Šimić Tonin.. pri čemu niste napomenuli ili ste izostavili namjerno, ili ne namjerno..kaj got..hrvatsko iseljeništvo i njihovo umirovljeničko povratništvo. Koje je također na veliko zaslužno za hrvatski obstanak i za Hrvatsku budućnost.. rođeni su u Hrvatskoj..neki i u Zagrebu..jedan među njima je i naš.. Ivek Milčec..a još nemaju ni svoj obećani zagrebački muzeom,pa ni svoj iseljenički svetak,kuda li da se netko sjeti… Read more »

Ivek Milčec
Ivek Milčec
10 years ago

Nebum pisal(odgovoril) korienski nek kajkavski.Nije mi običaj odgovarati na komentare čitatelja,ali ovoga puta to bum napravil.Kaj se Ostojića tiče,istina je da je bil aktivni učesnik(liječnik)Domovinskoga rata.Ma kaj god vi o tome mislili.Srbijanac-ministar,pa molim vas u Adezeovoj Vladi bil je Uzelac i to čak potpredsjednik.Toliko o tome.A Bandić?Bivši komunist(kao i mnogi drugi)a sada nekakvi preobraćenik i veliki vjernik.Kaj god!Da,spomenik mu mogu podići oni s kojima igra zajedničko interesno kolo a Zagreb(kulturološki) polako pretvara u sajmište.Gospodo,trebate živjeti i integrirati se u Zagreb pa tek onda govoriti o spomenicima i nekakvim priznanjima. I još nekaj(ak se ne varam) gospon Arbanas.Ništa nemam protiv korienskog… Read more »

VikAr
VikAr
10 years ago

Kaj god! Ostojić je Srbijanac i provodi memorandum što je jasno dokazao promienom naziva ministarstva. Nasilno je, ne pitajući Hrvatice i Hrvate ili HRVATSKE jezikoslovce i nakon što je zapišao ministarski mekoslon, uveo srbski naziv “zdravlje” umjesto ustaljeniga “zdravstva”, naziva u DUHU HRVATSKOGA JEZIKA. Ja si mogu jako dobro zamisliti kako bi taj isti koješto posrbijanizirao po Zagrebu, a kada bi osvojio toliku moć, uveo bi i ĆIRILICU u hrvatskomu gradu na Cabi! Žalostna istina je da su se kroz stoljetnu srbijansku VLAST nad hrvatskim narodom u Zagreb naselili toliki Srbijanci da Ostojić ima veliku podržku ne samo svojih, nego… Read more »

Nikola Šimić Tonin
10 years ago

A da je Bandić rođen u Zagrebu, već za života bi imao podignut spomenik, ni jedan grad nisu više obilježili niti podigli dotepeljci kao grad Zagreb.
Nikola Šimić Tonin

Josip Mayer
10 years ago

Htio bi samo iskreno dodati. Svakako je na građanima koga su izabrali..a hrvatski građani ujedno su i birači.Osobno smtram a vjerujem da i netko drugi.. Treba je imati na umu i pameti..da baš svi znanstveni nećeju ni u politiku..na drugu stranu u Hrvatskoj imamo još pre malo obrazovanih političara sa radnom praksom.Već su u hrvatskoj politiki više aktivni ljudi političari različitih struka i zanata a praksa im je mnogima u njihovim strukama..čast pojedincima vrlo slaba ili ćak nikakova.. na taj način posjeduju i različita iskustva.Pa je zato i te kako važno..bilo brat ili sestra ili netko drugi..pogledati njihova djela koja… Read more »