POMOĆ PRI ODABIRU ZANIMANJA

Pomoć za odabir najbolje strukovne izobrazbe i izbora studija u Njemačkoj. Danas od 17,00 do 18,00 sati telefonska akcija  stručnjaka njemačke Vlade i gospodarstva na temu izobrazbe mladih i odabira najboljeg zanimanja u Njemačkoj, pozivom na broj telefona  u Münchenu  089 5154 7878. 

Njemačka Savezna vlada i njemačko gospodarstvo svake godine organiziraju različite akcije kojima pomažu mladima, naročito onima sa migrantskom pozadinom, da izaberu najbolju strukovnu izobrazbu. Iako su mnogi mladi počeli sa svojom strukovnom izobrazbom već početkom kolovoza i rujna, ima puno njih koji su završili školu, a nisu još pronašli svoje željeno zanimanje i u potrazi su za odgovarajućim zanimanjem u kojem bi počeli sa svojom izobrazbom. Također, i oni koji će tek slijedeće godine biti gotovi sa školom, razmišljaju o tome kako će dalje nastaviti sa obrazovanjem. U to ne spadaju samo oni koji završavaju školu, nego i oni koji planiraju započeti sa izučavanjem, te također i oni koji bi se prijavili za dvojni studij.

Organizira se telefonska akcija u kojoj će eksperti za strukovnu izobrazbu odgovarati na pitanja učenika i roditelja na različita pitanja poput: Mogu li se još uvijek prijaviti za neko izobrazno mjesto? Kako ću najbolje doći do mogućnosti dvojnog studiranja? Kakve su mi mogućnosti karijere nakon završene strukovne izobrazbe? Kako mogu financirati svoj studij? Da li da se prijavim sada za dobrovoljno društveno korisnu godinu ili za boravak u inozemstvu? Što da poduzmem ako ne uspijem doći do mjesta za studiranje? Kada se moram prijaviti za izobrazbu u dolazećoj godini?

Telefonska akcija na sva  pitanja oko upisa organizira se danas, u četvrtak, 24. rujna od   17,00 do 18,00 sati. Pozivom na broj telefona  u Münchenu  089 5154 7878  svi zainteresirani će dobiti odgovore na sva važna pitanja vezana uz početak profesionalnog života. Tko želi, može također prije i za vrijeme akcije putem e-maila poslati svoj upit na mail adresu: bajic@muenchen.ihk.de

Na pitanja će na hrvatskom i njemačkom jeziku odgovarati naši stručnjaci za izobrazbu, Paul Bajić, savjetnik za izobrazbu Industrijske i trgovačke komore Münhen i Gornja Bavarska i Manuela Stock iz Agencije za rad Münhen.

Pomoć eksperata za izobrazbu nije samo namijenjena samo onima koji su još kratkoročno u potrazi za mjestom za izobrazbu. Oni su tu i za one koji su završili školu, te nisu našli mjesto za studiranje i alternativno se interesiraju za strukovnu izobrazbu. Uz to se obraćaju i onima koji su u procesu izobrazbe, te u svojim prvim tjednima strukovne izobrazbe nailaze na poteškoće. Važne savjete ti eksperti mogu pružiti i učenicima, koji sada pohađaju završni razred te bi se sada već mogli kod većih poduzeća, uprava i traženih zanimanja prijaviti za svoje mjesto za izobrazbu u nadolazećoj godini.

Dvojno studiranje, volonterski rad ili godina studiranja u inozemstvu

Iz razgovora sa stručnjacima za pitanja izobrazbe mogu se dobiti ne samo odgovori već i ideje i savjeti. Tako učenicima koji se npr. odluče za dvojni studij sa integriranom stručnom izobrazbom ili za dvojni studij orijentiran prema praksi se preporuča da se već sada prijave kod poduzeća za takav studij koji počinje u slijedećoj godini. Kako pronaći takva poduzeća, na što pri tom treba pripaziti i koje razlike postoje, otkriti će vam naši stručnjaci u ovoj telefonskoj akciji.

Oni koji su završili školu mogu probati i nešto drugo, osim standardne izobrazbe. Broj mladih koji se nakon završetka škole još želi individualno orijentirati i odraditi volontersku službu, ili pak volontersku socijalnu ili ekološku godinu ili godinu u inozemstvu („Work and Travel“ oder „Au-Pair“) je stalno u porastu.

Mnoge koji su završili školu privlači inozemstvo, kako bi vidjeli nešto drugačije i skupili nova iskustva. No, kako se može nakon jedne takve godine početi sa izobrazbom i studijem? Kako u ovom vremenu sudjelovati na potencijalnim intervjuima za posao?  Nude li poduzeća za vrijeme strukovne izobrazbe boravke u inozemstvu?

Skraćeno vrijeme izobrazbe i dodatno školovanje

Oni koji ispunjavaju kvalifikacije i prijavili su se, već se na samom početku zanimaju za skraćeno vrijeme strukovne izobrazbe. Kako i kada je to moguće, koje su prednosti I nedostaci time povezani, to sve se može saznati prilikom naše telefonske akcije. Naši eksperti dodatno još pojašnjavaju, da li nakon izobrazbe postoji mogućnost primanja u stalno zaposlenje sa izvjesnim prilikama za karijeru, te kako stoje šanse općenito za jednog dobro izučenog stručnjaka.

Trend koji traje da mnogi mladi ljudi nakon mature idu na studij, može dovesti i do toga, da mnogi mladi počnu sa studijem u kojem se iz raznih razloga ne snađu kako treba. Naši stručnjaci odgovaraju sva pitanja vezana uz napuštanje studija te uz alternativne mogućnosti koje se nude u zanimanju. Pored toga je danas moguće napraviti karijeru sa i bez studija u mnogim zanimanjima. Nakon već završene strukovne izobrazbe za ekonomista, majstora, IT-managera, tehničara i nakon dodatnog stupnja obrazovanja može se kvalificirati u dipl. ekonomista ili IT-poslovnog inženjera. Manje poznato mladima je da naknada i odgovornost ovih stručnih visokoobrazovanih osoba sa bachelor diplomom , na razini ekonomiste je jednaka razini visokoobrazovanih osoba sa master diplomom.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments