LIKA KRŠNA, DALMACIJA BLAGA …

Organizirana Dalmatinsko-lička zabava u Hrvatskoj zajednici Berlin 

tekst i foto: Sonja Breljak
047Berlin/ Zahladilo u njemačkoj metropoli. Temperature naglo spale na par stupnjeva. Posebno one noćne. Ipak, ovu noć sa subote na nedjelju, učinila je toplijom, zabava u Hrvatskoj kulturno-umjetničkoj i sportskoj zajednici, društvu koje u svojim prostorijama (a što nije ni malo lako u današnje vrijeme), u berlinskoj općini Neukölln, okuplja Hrvate, prvu iseljeničku generaciju i njihove potomke, više od trideset godina.

009Tema ovosubotnje zabave bile su Dalmacija i Lika, odnosno bila je to Dalmatinsko-lička zabava.

Dobro, dvorana nije bila ispunjena kako to nekada zna biti ali, za pretpostaviti je da je tome kumovao i nogometni susret između Hrvatske i Bugarske koji se odigravao istovremeno i radi kojeg su brojni ostali uz tv-prijemnik.

Zabava, čiji je program i vođenje, u rukama potpisnice ovih redova, započela je pozdravom Mire Kiš, predsjednice ovog udruženja i najavom budućih događaja u Zajednici, od kojih je najbliža proslava Martinja, 14. studenog.

102Potom, informativno  upoznah pažljivu publiku s osnovnim odlikama Dalmacije i Like, kako onim povijesnim tako i trenutnim stanjem. Pročitah tom prigodom i po koji redak stihova što govore o karakteristikama Like -prirodi, ljudima, odlasku, čežnji za rodnim krajem pa o Dalmaciji – moru, ljetu, barkama, valovima …

Pa onda i po koju šalu koja se bavi mentalitetom ljudi u Lici i Dalmaciji. Malo se i nasmijasmo.

O plesu i pjesmi iz ovih krajeva najbolje su govorili oni koji se plesom i pjesmom i bave -folklor Hrvatske zajednice koji vodi Ankica Prskalo. Bili su lijepo pozdravljeni od publike.

044Kad je već publika pažljiva kao ova u Zajednici, vrijedi joj se i obraćati. Tako podijelih u ovoj večeri s posjetiteljima i moju “Priču o moru u šest slika”, objavljenu svojevremeno i kod nas na portalu.

A onda je mikrofon prepušten glazbenicima.

I dok su se domaćice u kuhinji trudile oko specijaliteta večeri -ličke šnicle i girica, posjetitelji su zaplesali uz glazbu i pjesmu Damira i Kornelije Kozarić.

A taj, glazbeno-zabavni, plesni i gasatronomski dio, potrajao je do kasno u berlinsku noć.

Galerija slika: Dalmatinsko-lička zabava

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments