PREKO “MOSTA” DO VLASTI

tekst  i foto: Sonja Breljak
011Berlin/ Da su u tijeku izbori za Hrvatski sabor te da se očekuju tijesni izborni rezultati, odnosno prevaga lijevo-desnih opcija, izvještavala je tijekom nedjeljnog dana, više puta, kratko u vijestima i njemačka televizija.

Rezultate izbora s velikom pažnjom očekuju kako Hrvati u Hrvatskoj tako i izvan nje.

Privremeni rezultati DIP-a govore kako nitko od vodećih stranaka nema aposlutnu većinu te da će put do vlasti i formiranja vlade voditi preko MOST-a.

Naime, prema rezultatima DIP-a nastalim na osnovu obrađenih skoro 50 posto biračkih mjesta, Domoljubna koalicija (HDZ  i partneri) osvaja 60 mandata,  Hrvatska raste (SDP i partneri) 55 mandata ili su  prema nekim izvorima i izjavama skoro izjednačeni u osvojenim mandatima (po 59) dok veliki uspjeh bilježi MOST s 19 mandata, potom su HDSSB 2, IDS 4, Živi zid 1, Milan Bandić Milan 365  2 i Uspješna Hrvatska 1 mandat. Svakako, rezultati će se u postotcima mijenjati shodno daljoj obradi glasačkih mjesta.

Iz DIP-a su informirali kako bi potpuni rezultati sa svih biračkih mjesta mogli biti poznati danas do 13 sati.

Na izbore je izašlo 59,73  posto građana koji imaju pravo glasa, što je više u odnosu na izbore održane i 2011. i 2007. godine.

U Njemačkoj se od ukupno registriranih skoro 17 tisuća birača, na izborima pojavilo njih oko 14 tisuća.

U Berlinu je glasovalo tisuću hrvatskih državljana što nije ni približno srazmjerno potencijalnom broju birača, odnosno građana s hrvatskim državljanstvom u njemačkoj metropoli.

Za pohvalu je primjer papinskog nuncija, našeg Nikole Eterovića koji, unatoč zauzetosti,  nije propustio ostvariti svoje građansko pravo i dužnost što smo i mi u nedjeljno popodne na glasačkom mjestu u Veleposlanstvu RH, zabilježili našom kamerom.

 

006

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Toni
Toni
8 years ago

Drago mi je, što se napokon pojavila neka treća, snažna proreformska opcija koja biti korektiv HDZu i SDPu.

Josip Mayer
Josip Mayer
8 years ago

Sonja ne mogu Vam reci kako mi je drago,konacno se hrvatska politika priblizava sve vise zreloj demokraciji.
Hrvatski gradjani su prepoznali sutuaciju u politiki, da vise nemoze ici tako lagano kao dosada.