PREMIJEROV POSJET

tekst i foto: Sonja Breljak
Berlin/ Hrvatski premijer, Zoran Milanović, boravio je u jednodnevnom, radnom posjetu njemačkoj metropoli, prvom takve vrste od njegova izbora. Predsjednik Vlade Republike Hrvatske, u pratnji veleposlanika RH u Njemačkoj. dr Mira Kovača, susreo se tijekom dana s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel -Želimo da Hrvatska 1. srpnja 2013. postane 28. članica Europske unije, Hrvatska je u  reformama na pravom putu. Podržala sam premijera da nastavi s reformama. izjava je Angele Merkel koju su zabilježili i njemački i hrvatski mediji.

Premijer Milanović je potom, nakon kratkog posjeta Međunarodnom sajmu transportne tehnologije, gdje od jučer izlažu i hrvatske tvrtke, boravio u sjedištu Zaklade Friedrich Ebert.

Riječi dobrodošlice hrvatskom premijeru i Hrvatskoj na pragu EU, izrekao je voditelj Zaklade, dr. Roland Schmidt i Axel Schäfer, predsjednik SPD frakcije njemačkog parlamenta. Oba su primjetila kako je Hrvatska za raliku od drugih kandidata za ulazak u EU, daleko strože promatrana, pod višim kriterijima.

Premijer se u svom izlaganju osvrnuo na vrijeme prošlo, sadašnjost i budućnost, na vrijeme ratno koje je dalo državu a imalo i visoku cijenu, na financijsku krizu pod kojom Hrvatska stiže na prag EU(stanje u Hrvatskoj nije strašno ali je teško), te na budućnost Hrvatske (ništa nismo u tom smislu obećali biračima, rekli smo da moraju imati strpljenja). Istaknuo je i da Hrvatska ulazi u Europsku uniju u teškom trenutku, kad je entuzijazam oko EU nizak, s obje strane (Jedna strana misli …čemu novi član u takovj situaciji a druga strana …čemu članstvo i odricanje suvereniteta netom se državnost ostvarila) ali i zaključio kako se on osobno, Vlada kojoj je na čelu i Hrvatska (što je pokazao referendum) nada da će svi zajedno tim potezom imati obostrane dugoročne koristi. Na tom putu, netom prije 1. srpnja 2013 kao datuma potpisivanja sporazuma o pristupanju EU, domaćini su Hrvatskoj već sad poželjeli dobrodošlicu a Vladi i premijeru na čelu, poželjeli uspjeh na tom putu. Dvorana zaklade Friedrich Ebert u vrijeme predavanja premijera Milanovića bila je ispunjena skoro do posljednjeg mjesta.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments