KLASIKA U DOBRE SVRHE

Čuvene božićne arije u izvedbi mladih umjetnika Bojana Fuštara i Filipa Faka

piše: Ivica Vlašić
DSC_0455 (1)Slavonski Brod
/ Na drugu nedjelju adventa, nakon večernje  mise, u franjevačkoj crkvi  Presvetog Trojstva u Slavonskom Brodu još jedan prekrasan koncert klasične glazbe, s humanitarnim predznakom, oduševio je brojne Brođanke i Brođane koji su imali prigodu uživati u solističkoj izvedbi poznatih skladbi još poznatijih svjetskih skladatelja.

Riječ je o dobrotvornom koncertu mladih hrvatskih umjetnika: rođenog Brođanina Bojana Fuštara baritona i riječkog pijanista Filipa Faka, što su ga pod pokroviteljstvom Hrvatskog društva skladatelja organizirali Lions klub Brođaka i Liga za borbu protiv raka Brodsko posavske županije, a sav prihod od dobrovoljnih priloga publike namijenjen je Udruzi slijepih i slabovidih osoba.

DSC_0474 (1)„Nit vodilja bila nam je u ovo vrijeme adventa predstaviti brodskoj publici dvojicu mladih hrvatskih umjetnika, a cilj nam je sav prihod od koncerta usmjeriti Udruzi slijepih za potrebe nabavke specijalnog pomagala (štapa) za samostalno kretanje jednom slijepom mladiću. Organizaciju koncerta predložio nam je gvardijan Franjevačkog samostana i predsjednik županijske Lige za borbu protiv raka fra Franjo Jurinec, a mi smo odlučili da to bude upravo na ovu nedjelju kada slavimo blagdan svetoga Nikole, kao dar sugrađanima“, rekla je dr. Ljubica Fuštar Preradović, predsjednica ženskog Lions kluba Brođanka koji okuplja 15 članica, već dvadesetak godina vrlo aktivnih u humanitarnom djelovanju na dobrobit prije svih djeci i slijepim osobama.

DSC_0472Na repertoaru koncerta bile su sakralna djela i oratorijske arije velikana Händela, Mozarta, Bacha, Wolfa, Sschuberta, Straussa, Wagnera… Bojan Fuštar (38), oduševio je izvedbom Bachovog Božićnog oratorija, Straussove Noći, ali i jedinstvene Schubertove „Ave Marie“.

Radi se o skladbama koje su u sažetoj verziji pisane za glas i klavir, no nimalo ne zaostaju za komornim ili orkestralnim izvedbama, jer je u toj glazbi utkan smisao i duh Božića.

DSC_0483 (1)„Naizgled se čini lako, ali izvoditi Schubertovu ‘Ave Mariu’ i općenito djela iz razdoblja romantizma zahtjeva puno vježbe, truda i promišljanja, kao što je recimo i ‘An die Musik’, jedna prekrasna himna glazbi.“, kaže Bojan Fuštar, rođeni Brođanin s adresom u Rijeci gdje je prije deset godina i započeo svoje glazbeno obrazovanje, a magistrirao muziku i solo pjevanje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

Posljednjih nekoliko godina pjeva u zboru Opere riječkoga HNK Ivan pl. Zajc i nastupa u brojnim opernim i koncertnim predstavama  s renomiranim glazbenicima i korepetitorima u  Hrvatskoj i Sloveniji, kao i s Riječkim komornim orkestrom.

DSC_0469 (1)Pijanist Filip Fak (32) počeo je svirati klavir već s pet godina, a usavršavao je svoje glazbeno obrazovanje u Parizu. Nastupa kao solist, komorni i orkestralni muzičar u najuglednijim hrvatskim orkestrima i ansamblima (Zagrebačka filharmonija, Simfonijski orkestar HRT-a Riječka filharmonija, Ansambl Cantus…). Istaknuta je njegova suradnja s proslavljenom hrvatskom opernom divom Dunjom Vejzović, a u posljednje vrijeme i s izvrsnom mezzosopranisticom Dianom Haller s kojom je prije nekoliko dana nastupao i u Beču.

Za kraj koncerta izveli su Bojan i Filip i božićnu ‘O Holy Night’ Adolpha C. Adama, a oduševljena publika dugotrajnim je pljeskom pozvala mlade umjetnike na bis, nakon kojega je uslijedilo i njihovo iznenađenje: poželjeli su Brođanima bijeli Božić izvedbom čuvene Berlinove pjesme „White Chistmas.“

DSC_0479 (1)

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments