IZVRSNA DVOJEZIČNA MONOGRAFIJA O OSIJEKU

tekst: Zvonimir Mitar
unnamed (4)Od Umjetničke akademije Sveučilišta u Osijeku poštom sam primio dvojezičnu monografiju (HR i DE) autorice prof. dr. sc. Helene Sablić Tomić, naslova  „U osječkom Nutarnjem gradu – In der inneren Stadt von Essek“, koja me, od prve do zadnje stranice, apsolutno svim što sadrži toliko oduševila, kao do sada nijedna knjiga/monografija o Osijeku, Zagrebu ili nekom drugom gradu.

Monografija u nakladi Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Zavoda za znanstveni i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Osijeku, u luksuznom izdanju, 24 x 30,5 x 2,5 cm, na 308 stranica vrlo zanimljivog sadržaja, podijeljenog u 11 opširnih dijelova, naslovljenih; Vesentinov grad, Uvodno, Nutarnji grad, Stanovništvo, Oko trga, Školstvo, Tiskara, Ulice i kuće, Kazalište, Ritam privatnoga vremena i Zaključno (a tu je i na EN Summary i Prilozi), donosi niz povijesnih i aktualnih, crno-bijelih i color fotografija Tvrđe, znamenitih građevina i zgrada u Tvrđi, parka, perivoja, znamenitih osoba vezanih uz Tvrđu, kopija povijesnih dokumenata i crteža.  Oduševljen sam tim prilozima.

O značenju i sadržaju monografije (ovdje je možete virtulano prolistati) pogledajte osvrt prof.dr. sc. Zlatka Kramarića „Ponos bez predrasuda“ u Glasu Slavonije od 22. travnja 2017.

U svom osvrtu, Zlatko Kramarić, između ostalog, piše: „Neke se knjige jednostavno moraju napisati. Jedna od takvih je i ova knjiga Helene Sablić-Tomić “U osječkom Nutarnjemgradu”, u kojoj se (u kojem se) autorica suvereno šeta kroz nekoliko gradskih prostora …  Ono što su mnogi gradovi jugoistočne, i ne samo jugoistočne Europe, doživljavali tek sredinom 20. stoljeća, u osječkom Nutarnjem gradu svi ti procesi započeti su još u 17. stoljeću…“

Ovu vrijednu knjigu preporučam svima vama, Esekerima i prijateljima Osijeka uz napomenu, da ju i vi preporučite vašim za osječke teme zainteresiranim prijateljima i kolegama.

Monografija možete kupiti u knjižari NOVA u Osijeku i u knjižari HAZU u Zagrebu, a vjerojatno se može naručiti u osječkom HAZU Zavod za znanstveni i umjetnički rad koji se nalazi u TVRĐI

Cijena monografije je 299 kn.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments