NE STIDIM SE SVOJU PJESMU ZAPJEVATI

Još jedna izvrsna zabava u organizaciji Zavičajnog kluba “Brođani” Berlin e.V.

tekst: Sonja Breljak
foto: Sonja i Branko Breljak                        foto album “Veseli se Posavino 2016”

007Berlin/ Dok sričem ove redove mojih prvih dojmova o ovogodišnjoj zabavi “Veseli se Posavino XV”, samo što dan nije zamijenio noć u ovom nedjeljnom danu a ja još nisam sigurna  da se brojna, i pjesmi i kolu, uporna publika, razišla svojim domovima.

Uvijek je to tako na ovim zabavama. Dođu cijele gomile mladih ljudi koji se vide po prvi puta, pa kad zaigraju posavsko kolo, staneš pa samo gledaš i čudiš se: -Otkud?!

163Dakle, 15. po redu zabava “Veseli se Posavino” u organizaciji berlinskih Brođana uspjela je u potpunosti.

Oko 400 gostiju bilo je zadovoljno glazbom. Pjevali su i gosti iz domovine, točnije iz Zagreba a porijeklom iz Usore:  braća Jelić, Mario i Mateo a svirali njihovi prijatelji na violini i šargiji: Ivan Krajina i Ilen Bojić. Za njima nisu u svirci ništa zaostajali ni naši Berlinčani: Tomislav Gelo i Mirsad Mujanović  na klavijaturama te harmonikaš Milenko Trifković.

Cijenjene goste je pozdravio predsjednik berlinskih Brođana, Ivan Bitunjac, unatoč nedavnoj teškoj operaciji na plućima, uporan i čvrst biti na ovoj fešti.

Među gostima su bili hrvatski veleposlanik Ranko Vilović sa suprugom Ivankom, ambasador Bosne i Hercegovine Željo Janjetović sa ministricom savjetnicom, Slavicom Horvat te voditelj HKM Berlin fra Frano Čugura i dušobrižnik, fra Radoslav Tolić.

Kao voditeljica programa a bome i “Brođanka” u uvodu večeri, izrekoh sljedeće:

124To da ste sve ulaznice pokupovali već i prije desetak dana govori kako vam je poznata kvaliteta organizatora kao i njihov dobrotvorni rad.

Podsjećam, Zavičajni klub Brođani s jeseni obilježava 25 godina djelovanja. Njihovih dobrotvornih tragova ima kako u Slavonskom Brodu iz kojeg su potekli tako i u drugim mjestima Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Posljednjom donacijom s kraja ove godine pomogli su, između ostalog, i  Zlatni cekin, Polikliniku za rehabilitaciju djece u Slavonskom Brodu. Jesenas sam i ja posjetila ovu polikliniku i uvjerila se kako je to vrijedan i jedinstven projekt koji je zaslužio potporu. U njihovoj božićnoj čestitki Brođanima koju su oslikala djeca a potpisao voditelj poliklinike fra Ilija Jerković stoji: Često smo zajedno izazivali osmijeh na dječjim licima. Hvala!

Eto, hvala Brođanima, da i u naše ime, jer i sami dolaskom na ove zabave sudjelujemo u dobrotvornosti, pomažu potrebne i šire dobar glas o nama iseljenicima koji svoje korijene  nisu zaboravili.

Posavina je oblast u dolini Save, s obje  njene strane. Dijelom u Bosni i Hercegovini, dijelom, Posavljem, u Hrvatskoj. Sava obale razdvaja a ljude spaja …mostovima, sudbinama, događajima životima …

Kako se god u zemljopisnom smislu naslanjaju na slavonsku ravnicu Lijepe Naše, tako se evo i ovdje u dalekom, bijelom svijetu, drže zajedno sa svojim susjedima iz hrvatskog Posavlja koji im okupljeni oko Zavičajnog kluba Brođani uvijek pružaju prijateljsku, toplu ruku a i oni njima odano članstvo i pomoć u organizaciji i ovakvih dobrotvornih zabava poput večerašnje koja vodi zajedničkom cilju-dobrom djelu učinjenom potrebnima.

Obilježavanje 25 obljetnice djelovanja, Brođani  planiraju 24. rujna a iduća zabava “Slavonijo u srcu te nosim”, sadržavat će i izbor najljepše nošnje, zato pozivamo sve vas, da na slavonsku zabavu Zavičajnog kluba Brođani koja je u ovoj istoj dvorani 8. listopada, odjenete narodnu nošnju svojega kraja, onog iz kojeg su i u kojem su vaši korijeni ili korijeni vaših predaka. Bit će to, prvo takvo a lijepo i zanimljivo natjecanje a pobjednika, nositelja najljepše nošnje, očekuje i lijepa nagrada.

“Gdje god bio to je moje mjesto, sve dok živim dolazit ću često. Nećemo se odreći šargije, nek se pjeva nek se kolo vije, gdje god bio ne stidim se mati uvijek svoju pjesmu zapjevati!”

Dragi Posavljaci, Brođani, prijatelji, gosti …Neka slavlje počne. Neka glazba zamijeni riječi i posavsko kolo neka krene! Veseli se Posavino! Živjeli!

I tako, kad kolo krenu kraja mu se nije dalo vidjeti. Dobra, lijepo organizirana i dobro posjećena zabava “Veseli se Posavino” u organizaciji berlinskih “Brođana”.

Velim, u i ovaj kasno /rani noćno-jutarni sat dok Vam ovo pišem, nisam sigurna da se ta divna, uporna, ta razigrana publika, još uopće razišla.

 

 

 

 

 

 

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments