I MI SMO DIO ZAJEDNICE

tekst i foto: Sonja Breljak …foto album ispod teksta
Berlin/ Njemačka katolička crkvena zajednica St. Ludwig, u berlinskoj četvrti Wilmersdorf, organizirala je ljetnu zabavu u dvorištu ove zajednice koja osim crkve St Ludwig, vodi i upravlja i dječjim vrtićem i školom do šestog razreda osnovne škole. I nije se to dogodilo bez Hrvata koji ovdje žive i dolaze u crkvu St Ludwig ili bez djece hrvatskog porijekla koja pohađaju ovu katoličku školu i vrtić. Baš suprotno, sve je bilo puno našeg svijeta. Naime, svake godine, ljetna proslava ima neku temu. Ovogodišnji moto bio je: “Hrvatska, dio zajednice St. Ludwig”. Na noge je to podiglo hrvatske ili hrvatsko-njemačke obitelji (petnaestak) čija djeca polaze vrtić ili školu St Ludwig, one koji živu u ovoj četvrti (a ima ih prilično), pa i puno više od toga. Ivan Vukadin, predstavnik roditelja u školi kaže:

Željeli smo malo predstaviti naš hrvatski identitet, priredili smo ovaj štand s našim specijalitetima, obilježjima, u goste smo pozvali Zbor mladih HKM Berlin a oni opet i Mušku klapu “Berlin”.
E, sad …za Zborom mladih i klapom, stigli su i svećenici Hrvatske katoličke misije, fra Ivan Ante Rozić, fra Radoslav Tolić pa i fra Jozo Župič koji je u Berlinu u gostima. Našao se tu i Ivan Bitunjac, predsjednik Saveza hrvatskih društava Berlina koji u blizini živi i čiji unuci i polaze školu St Ludwig. A evo za njima svima  i nas, hrvatskih novinara, pribilježiti ove lijepe situacije koje život svagdašnji donese.

Naši ljudi ne žive getoizirano u Berlinu, već …posebno mlađi rođeni i odrasli ovdje …u svim dijelovima grada, te u brojnim njemačkim školama,  udruženjima, vjerskim zajednicama, žive svoj puni, obiteljski, duhovni i društveni život. I onaj hrvatski identitet s vremena na vrijeme zasja poput bisera, kao na netom održanoj zabavi u zajednici St Ludwig. Tako i treba biti. Integracija na najljepši način.
Goste je na ovoj zabavi pozdravio voditelj ove katoličke zajednice, koju vode franjevci, pater Hans Georg Löfller. Potom je, lijepim pljeskom, pozdravljen izvrstan nastup Zbora mladih HKM i klape Berlin. Voditelj njemačke zajednice, upoznao se, razgovarao i družio s hrvatskim svećenicima. Naravno, bio je to pravi teren za našeg mladog svećenika fra Ivana Antu Rozića, rođenog i odraslog u Stuttgartu. Za tren se našla zajednička riječ.

Njemački svećenik još nikada nije bio u Hrvatskoj katoličkoj misiji.

-O, vrlo rado, eto moglo bi tu biti i suradnje, pa da mi nekad kažemo koju misu kod  vas a Vaši svećenici kod nas. I evo baš danas nam dolazi iz  Splita mladi bogoslov Šimun Markulin koji će kod nas biti mjesec dana, učit će njemački jezik, veli nam radosno pater Löfller, vidno obradovan dolaskom hrvatskih svećenika, sudjelovanjem Zbora mladih i klape iz HKM Berlin te učinkom koji je imala organizacija hrvatskih obitelji zajednice St Ludwig na ovom godišnjem, ljetnom okupljanju.
 Uglavnom, dvorište crkvene zajendice St Ludwig, u jednom je trenutku bilo tako šareno od crveno-bijelih kockica, i čulo se i njemačkog i hrvatskog jezika, pa i pjesme na oba jezika, i sve je tako dobro mirisalo, svi dobro raspoloženi kraj hrvatskog i svih drugih štandova, da ne požalih niti sekundu provedenu tu u ovom subotnjem danu.

Inače, crkva svetog Ludwiga sagrađena je 1877. godine. Prema riječima patera Löfella, zajednica okuplja oko 12 tisuća vjernika i druga je po veličini katolička zajednica u Berlinu. Dječji vrtić u sklopu zajednice polazi stotinjak djece a školu preko 300 učenika. Eto, baš se lijepo upoznasmo, pokazasmo, predstavismo. Ponovilo se …tu ili na kojem drugom mjestu!

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments