NIKAD NIJE KASNO…

Ljubav je, ljubav je ljubav

tekst i foto: Slavko Žebić
Sretno Vam Valentinovi, lipi moji! Tako je ovoga vikenda odzvanjalo diljem Slavonije, Baranje i Srijema.  Seljačko domaćinstvo „Novačić“ iz Popovca osmislo je paket „Volim te“, dva dana i jedna noć po cijeni od 710,oo kn a Vinarija „Josić“ u Zmajevcu za samo 220,oo kn nudi romantičnu večer uz ljubavni meni i tamburaše. Lijepo je bilo i u belomanastirskom hotelu Patria pa su zaljubljeni uz bogat program dočekali zoru.
U vinkovačkoj Vili „Lenije“ orgarizirana je romantična večer za dvoje a cafe-bar „Nostalgija“ imao je odličan domaći rock. U Vukovaru je restoran „Rich“ na Dunavu ponudio ljubavni meni a u Golubica malu singli party za Valentinovo. I Županja je zaljubljenima ponudila bogati program a u Orahovici, podno Ružica grada ŽRK priredio je bogatu zabavu.

Ali dva događaja zaslužuju pozornost. U Vukovaru je gradonačelnik Ivan Panava okupio na svečanom ručku u hotelu „Lav“ 76 parova na zlatni pir, a u Osijeku je gradonačelnik Ivan Vrkić okupio čak sotinjak parova koji slave 50 obljetnicu braka. Zaista pohvalno, u vremenu kada se brakova sve manje sklapa, a kada i oni sklopljeni dugo ne traju. I tko bi sve pobrojio?

Ni Osijek nije zaostajao lijepim programima od HNK do Muzeja Slavonije, od hotela Osijek do brojnih restorana, a moja malenkost uživala je na večeri  zaljubljenih pjesnika u Kavani na trgu pape Ivana Pavla II.

U nevelikom prostoru pjesnici su ljubavi spjevali panegirike, zarak je mirisao na ljubav, a emocije su bile tako zgusnute da si ljubav mogao opipati. Ta da sam kao Srijemac ponio bricu, mogao sam ju sjeckati kao slaninu od 5 prstiju.

Društvo šareno, čak više mojih ispisnika, bližih 70-tim već 50-tim, ali kada su godine bile brana ljubavi?

Susret je otvorila Ana Jakobović, ne autorskom pjesmom već ljubavnim stihovima požežanina Dobriše Cesarića „Mala kavana“ a onda se ljubav zakoturala kavanskim prostorom.

Najprije dvije Valentine, pa Silva, Lidija Sopjanac i Silvija Butković iz Đakova. Sve pršti od ljepote. Onda predsjednik Kablarević govori nezaboravne stihove Simona a Nevenka Špoljarić pojašnjava značaj sv. Valentina ali podsjeća i na ljubavne stihove sv. Augustina, dok tajnik Peteš ne taji da je i nadalje zaljubljen. Onda opet red ženskih pa red muških stihozboraca, a Zorislav Vidaković – Šokac izazavo je erupciju raspoloženja i pobrao najveći pljesak. Ljepoti pjesničke večeri pridonijeli su i mladi osječki umjetnici, Zvonimir Baotić na gitari i Marija Bašić na violini.

U Društvu je trenutačno aktivno tridesetak pjesnika iz Osijeka i okolice, kaže jedna od utemeteljica, Nevenka Špoljarić, i dodala da su ime udruzi dali po osječaninu, Isusovcu, Antunu Ivanošiću, i ovo je prvo takvo društvo registrirano za ovu djelatnost. Prošle su godine obilježili 18. obljetnicu i zapalili svijeće za pokojne članove: Dragutina Tadijanovića, Luju Medvidovića, Josipa Živkovića, Borisa Nikšića, Marinka Zanzea, Ivanku Manojlović, Miroslava Marguša i Ružicu Magoči. Imaju 7 objavljenih zbirki, pripremaju knjigu poezije posvećenu Domovinskom ratu i prvi nosač zvuka.

I predsjednik društva Miroslav Kablarević pun je hvale za udrugu. Pozvao je sve nazočne u Ribarsku 1. gdje su prostorije društva, 23. veljače na redovitu godišnju skupštinu. Priznao je da poeziju piše od osnovnoškolskih dana, a onda ga je život odvukao negdje dalje, no poeziji se vraća u Domovinskom ratu i to su mu najljepše antiratne pjesme.  I tajnik Nenad Peteš ništa ne taji. On vodi računa o kretanju članstva i vjeruje da je kroz društvo prošlo više od 200 zaljubljenika u lijepu riječ. Pohvalio se i da imaju knjižnicu u udruzi, gdje svaki član priloži po jedan primjerak, kada izda knjigu, a kako poneki sudjeluju i na Liri naivi u Vojvodini, imaju i 5, 6 zbirki sa te divne manifestacije, i članovi društva sve što je u fundusu mogu posuđivati.

Kako su ljepotice nezaobilazne, pitam Lidiju Sopjanac od kada je tu, a ona kaže malte ne od osnutka, da piše još od osnovne i očekuje prvu zbirku poezije, ali se pohvalila i da se bavi humanitarnim radom. Imaju Građansku inicijativu „Veliki za male“ i pomažu potrebitima, no često spoje materijalno i duhovno, pa za sve korisnike organiziraju pjesničku večer i omoguće im uživanje u druženju s lijepom rječju. Još jedna ljepotica, Marina Filić, pohvalila se da je izdala već treću knjigu, da vječito druguje s ljubavlju a u društvu je od 2009. godine.

I šlag za kraj, lijepa Jadranka Radić koja je pobrala buran pljesak, a tvrdi da ne može bez ljubavi jer ljubav je temelj svega. Iza nje je više od dvije stotine lijepo složenih stihova i nada se da će jednoga dana to ukoričiti i omogućiti zaljubljenicima poezije da uživaju. I za kraj, čestitala je Valentinovo, svim zaljubljenima!

Pa i sam koristim prigodu da svima koji se javljate na ovom portalu, ali i svima koji ovaj portal posjećuju (naš suradnik malo kasni ali dobro, naslov priloga sve opravdava op.ur) čestitam Dan zaljubljenih!

Vaseli i zdravi bili!

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments