OJ ILAČO ALA SI NA GLASU

OJ ILAČO ALA SI NA GLASU
STAROVINSKA GLAZBALA TE KRASU

Slavko  Žebić
U subotu, 6. travnja o.g., baš uoči Mladoga Uskrsa, u Ilači je održana 12. Međunarodna  smotra tradicijskih glazbala na kojoj se okupilo stotinjak sudionika iz 15-tak udruga i društava diljem Hrvatske, ali i susjednih država, a ove godine bili su samo predstavnici Mađarske. Gosti iz Češke otkazali su u posljednjem momentu a nisu došli ni Metkovci, zbog poplava koje tamo vladaju.

Prelijepa večer, izjavila je Ljubica Gligorević, etnologinja Gradskog muzeja u Vinkovcima, večer za pamćenje i program sa kojim Ilača, Srijem i Slavonija ulaze u Europu. Ovo je jedina i jedinstvena smotra već zaboravljenih glazbala u ovom dijelu Europe, smotra koja već godinama ima međunarodni karakter, a ova mladost, koja pokazuje zanimanje za ta starinska glazbala, zaloga su da će Ilača ostati destinacija u koju se rado dolazi.

Upravo na tomu inzistira i predsjednik HKUD-a „Matija Gubec“ iz Ilače, Josip Karalić,  a pohvalio se da su započeli davne 1982. godine, istina kao susret lokalnog karaktera, koji je mamo po malo prerastao zamišljene okvire, da bi Ilača nakon Domovinskoga rata i povratka u selo, dobila novi zamah, prerasta županijske i državne granice, pa se u posljednjih 11 godina ovdje nastupali predstavnici Austrije, Bosne i Hercegovine, Češke, Mađarske, Slovačke, Slovenije i Srbije.

Karalić je spomenuo još jednu aktivnost, susrete KUD-ova koji nose ime Matije Gupca  i odvijaju se već punih deset godina. Ove godine, polovicom listopada, domaćin će biti Ilača, a osim društava iz Hrvatske doći će im i dva društva iz Vojvodine, Ruma i Tavankut, te Fojnice iz BiH.

Smotru je otvorio izaslanik župana Vukovarsko-srijemskog, Bože Galića, Marinko Beljo i naglasio značaj ove manifestacije za razvoj kontinentalnog turizma u čitavoj regiji, a onda su brojnu publiku zabavila društva iz Vinkovaca, Babine Grede, Starih Mikanovaca, Donjeg Novog Sela, Štitara, Slavonskog Broda, Osijeka.

Najžešćim pljeskom nagrađeni su MPS Sinovi atara iz Zagreba, Hrvatski gajdaški orkestar, također iz Zagreba, ŽPS Rusalke iz Kutine, orkestar mandolina Filip Dević iz Splita i samičari; Franja Verić iz Šokačke grane, Mario Gusak iz Brodskog kola, Ivan Nikolić iz Andrijaševaca, Marko Barić i Matej Živković iz Starih Mikanovaca i Dinko Kelčić iz Donjeg Novog Sela.

Zapažen nastup imali su sin i otac Večković, Emanuel i Stjepan, koji su promijenili po nekoliko  glazbala. Emanuelu je tek 12. godina ali javno nastupa već od 6., dok se Stjepan žali da je počeo zanimati za ovu vrst glazbe tek na fakultetu, no danas svira 10 – 15 instrumenata, neke i sam izrađuje, a godinama već nastupa sa planetarno poznatim ansamblom „Lado“ i sa svojim  Hrvatskim gajdaškim orkestrom. Uvjeren je da Ilača ima budućnost, da je izrasla u prepoznatljivu smotru, jedinstvenu u Europi i da je nakon 12 godina uspješno brandirala svoje postoanje.



0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Dubravka Borić
10 years ago

Ponosna sam što su i moje dvije unuke na slici tu .
Sviraju mandolinu i tamburicu u mandolinskom orkestru”FILIP DEVIĆ” iz Splita.
Kažu da im je bilo lijepo i da su imale dobre domaćine. Zahvaljujem se i ja njihovim domaćinima,
a voditelju društva “Filip Dević”čestitam na uspjehu.