GRADU ZA ROĐENDAN

tekst i foto: Slavko Žebić
DSC03245Osijek/
U utorak, 2. prosinca, Osijek je proslavio svoj 228. rođendan, u znak sjećanja na nadnevak kada su tri gradske cjeline spojene u jednu.

Na svečanoj sjednici Gradskoga vijeća gradonačelnik Ivan Vrkić povukao je paralelu glede osječke multikulturalne povijesti s aktualnim zajedništvom Europske unije i istaknuo da su i davno prije EU u Osijeku vrijedile slobode kretanja roba i ljudi, usluga i kapitala i baš zato su ta naša multikulturalnost i te naše različitosti uvijek bile i ostale taj naš Osijek, kojega volimo i danas.

DSC03260I još jedan naglasak stavio je u obraćanju brojnim posjetiteljima i gostima. Riješenost  Osijeka da pobijedi na natjecanju i postane Prijestolnica europske kulture 2020. godine. Osijek tu titulu zavrjeđuje i bez sumnje je već sada favorit, a da su njegove želje i htijenja opravdana, potvrdili su i prijatelji iz gradova prijatelja Osijeka, iz Phorzheima, Maribora, Pečuha, Tuzle i Subotice. Gradonačelnici Pečuha i Maribora, jer su već do sada ponijeli tu laskavu titulu, i dobrano je opravdali, pa su nesebično obećali svu potrebitu pomoć, a

Blaško Stantić iz Subotice, čestitao je Osječanima Dan grada i poželio puno sreće u nastojanjima da ostvare svoje naume, a Gradu da ustraje na projektu i ponese titulu prijestolnice kulture Europe, jer bi to u neku ruku bilo i priznanje Subotici, koja baš kao i Osijek ima podjednak broj žitelja, ponikli su u panonskoj ravni, oba grada krasi multikulturalnost i multietičnost i jedan i drugi čuveni su po svojoj secesiji i dugo već gaje iskreno prijateljstvo.

Na svečanoj sjednici uručene su vrijedne godišnje nagrade, pa je ove godine Željko Huber dobio Zlatnu plaketu „Grb grada Osijeka“  za životno djelo.

DSC03281Zlatne plakete „Grb grada Osijeka“ dobili su: dr. Stjepan Sršan, posthumno, za oblast kulture, mr. Vera Erl, za oblast obrazovanja, dr. Damir Kovačić za zdravstvo i Miroslav Pavlinić, za tehničku kulturu, dok su „Pečat grada Osijeka“ dobili: dr. Dragan Kovačević, dr. Katja Čatipović-Veselica, Davor Bobić, Ivica Vuković, Mario Mihić i Damir Matijević.

U ime nagrađenih zahvalio se Željko Huber, a ja sam čestitao mr. Veri Erl, predsjednici Šokačke grane, koju nagrade posljednjih dana zasipaju.

Vera Erl: -Jeste, drago mi je da sam dobila nagradu grada za obrazovanje, jer godinama već zdušno radim na obrazovanju mladih generacija i kao sveučilišni profesor a i jedan sam od osnivača Odsjeka knjižničarstva na našem osječkom univerzitetu, i čovjeku je uvijek drago kada mu se sredina oduži. Prije nepunih mjesec dana obradovala me i moja matična županija, Vukovarsko-srijemska, i dodijelila mi Nagradu za životno djelo za znanost, kulturu i knjižničarstvo, što me je posebno obradovalo jer potičem iz Drenovaca, u Vinkovcima sam pohađala Gimnaziju i Vinkovci su mjesto mojega prvoga zaposlenja. Isto tako, dobila sam i Kukuljevićevu nagradu, nagradu struke, a drago ti je kada te prepoznaju u struci, no najdraža mije nagrada Marija Malbaša, također nagrada struke, koju sam primila tek što je ustanovljena, a to je priznanje mojih kolega iz Slavonije, Baranje i Srijema, meni najdražeg područnog udruženja. 

Dan grada Osijeka obilježen je brojnim manifestacijama a započeo je u nedjelju, 30. studenoga, svečanim puštanjem u promet tramvajske pruge u Višnjevcu, gdje je svečanost održana ispred župne crkve Rođenja BDM.

Sutradan, 1. prosinca, Osječani i gosti okupili su se na euharistijskom slavlju u Konkatedrali sv. Petra i Pavla a nakon mise na središnjem gradskom trgu dr. Ante Starčevića podignut je stijeg, a istoga dana u foajeru HNK-a je otvorena izložba fotografija „Kultura u srcu grada“ Ivice Glavaša i Kristijana Cimera, dok je program nastavljen u Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića.

Na Dan grada, 2. prosinca, održana je već spomenuta svečana sjednica Gradskoga Vijeća, a nakon toga je nastavljen „Lampionijadom“ u Tvrđi i nastavkom programa u Dječjem kazalištu, dok je iste večeri u foajeru HNK-a predstavljena nova knjiga novinara i publicista Drage Hedla „Izborna šutnja“

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments