MOJA VATROGASNA DRUŽINA

Naš suradnik, bivši stanovnik Berlina i od prije koju godinu povratnik u rodni Stružec, piše o aktivnostima mjesnog vatrogasnog društva kojega je član

teks ti foto: Alfred Matijašević
IMG_6339Stružec/ Od nedavno, vozni park DVD-a Stružec je proširen s dva specijalna vozila za gašenje požara na većim visinama; jedno vozilo ima trosegmentni bacač i  može gasiti žarišta  vatre sa visine od 20 metara, dok je drugo također sa bacačem i spasilačkom košarom i sve to teleskopske građe i ima visinski doseg od 36 metara.

Naravno, sve smo to morali i na odgovarajući način isprobati …

Tako je dogovoreno sa voditeljstvom tvrtke Sano u Popovači, a vezano je uz našu zakonsku obavezu prema Planu i procjeni ugroženosti od požara i tehnoloških eksplozija Grada Popovače; DVD Stružec je dana 30.04.2016. godine izveo simuliranu Vježbu spašavanja unesrećene osobe sa visokoga objekta  tvrtke Sano u Popovači.

Vježba je izvedena prema svim relevantnim propisima pridržavajuči se svih sigurnosnih mjera iz struke: Navedena vježba je evidentirana kod  Centra 112 te najavom MUP PU Sisačko-moslavačke.U vježbi su  korištena dva navalna vozila, zapovjedno vozilo, vatrogasno vozilo za prijevoz ljudstva, cisterne sa velikom zapremninom vode, te specijalno vatrogasno vozilo auto platforma SIMON s ljestvama i košarom za spašavanje ljudi na većim visinama.

Ovo specijalno vozilo je uključeno u vozni park DVD-a Stružec ne tako davno i omogućuje spasilačke i protupožarne radnje na visini iznad 34 metara; doseg ljestvi je 36 metra. Na košari se nalazi i mlaznica za kombinirana djelovanja standardnog i raspršujećeg mlaza, protoka  od 3800l/min – naravno uz pratnju  cisterne.

Dok je interventna ekipa postavila vodenu liniju u sami objekt, te se probijala do unesrećene osobe na visinu četvrtog kata, vatrogasci su pored visokoga objekta postavili i usidrili vatrogasnu auto-platformu i preuzeli povrijeđenu osobu kroz otvore na objektu te ju sigurno i prizemljili, kako bi ju Hitna medicinska pomoć uputila na daljnju obradu u obližnji medicinski centar.

Ovu vježbu je pored zaposlenika Sana, popratio i gradonačelnik g. Mišković te predstavnik  VZG Popovača, te prisutni gosti i okolno stanovništvo. Dakako, nakon uspješno odrađene vježba uslijedila je i sama analiza vježbe od strane vatrogasnih zapovjednika koji su bili isto tako prisutni.

Po završetku službenog dijela uslijedio je i onaj neformalni, uz druženje i mali domjenak.

Alfred Matijašević – vatrogasac DVD-a Stružec

zadužen za odnose s javnošću

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments