KAKO JE TEŠKO BITI SVOJ

Piše: Stjepan Poljaković

Nedavno sam pročitao ispovijest jednog mladića.  Bio je u vezi s curom neke tri godine. U tom vremenu ga je ona oblikovala po svom ukusu u  svezi društva, mode i slično. Na kraju ga je napustila jer on nije onakav kakvim ga je zamišljala. Isti se nesretnik lupa po glavi i pita se: „Za koga sam se ja mijenjao?“

Koliko ste puta čuli slične ispovijesti?  Je li se to isto i vama dogodilo? Koliko puta?

Ovako govori Jahve:
»Proklet čovjek koji se uzda u čovjeka,
i slabo tijelo smatra svojom mišicom,
i čije se srce od Jahve odvraća.

Podmuklije od svega je srce.
Jedva popravljivo,
tko da ga pronikne? (Jeremija.17 5.9)

Ovih se stihova sjetim nažalost i češće no što bih htio.

U knjizi „Sedam navika uspješnih ljudi“ autor se u uvodu bavi problemom vrijednosti danas.

Opinienmejkeri’, Piarovi’ menadžeri i novinari ne trude se propagirati trajne vrijednosti koje su se nekada, u neko drugo vrijeme cijenile. Danas se svi oni trude stvoriti nekog idola. Doslovno ga stvaraju, nalaze i kreiraju po nekim svojim mjerilima ne bi li im poslužio kao model, uzorak, izvor mogućeg profita… Prednost takvih idola je u tome što ih se u slučaju neposlušnosti može raskrinkati nekim podmetnutim videom ili slikama. Kako su nastali tako i nestaju.

Kome se mi to želimo svidjeti? Do čijeg nam je mišljenja stvarno stalo? U ime koga ili čega pravimo promjene u svome životu? Tko je vrijedan da u ime njega ili njih mijenjamo načela i stil života?

 Ovo što je izgovorio  prorok Jeremija iskustvo je njega i mnogih sličnih njemu. Koliko ste puta doživjeli da netko vama blizak mijenja stav i stil života? U ime koga?

Promatrajte malo te reklame koje nam ulaze u svaku poru življenja! Do čega je trgovcima stvarno stalo? Trebamo li se mi  mijenjati jer se trendovi mijenjaju? Tko kreira trendove?

Biti svoj, ima i cijenu i težinu, ali opet!  Mislim da nema boljeg osjećaja nego kada si siguran da činiš dobro, da imaš svoj stav i da  znaš koji su ti ciljevi.

Stvoritelj je predvidio da se služimo svojim mozgom i da biramo po svojoj savjesti  ono što nam je on preporučio, čemu nas  je kroz svoju riječ podučio.

Pritisak na um pojedinaca je strahovit. Ono što se kosi s kršćanskim standardima danas je zakonom zaštićeno. Tko se usudi ustati i reći da je nešto grijeh? Razmislite malo o onima koji su  pokriveni nekim zakonom i pravom! Tko je autor tih zakona?

Božja ljubav se očitovala u tome što je za nas poduzeo sve, ne poštedjevši ni život svoga sina. Dao nam je  bezuvjetno pravo da biramo svojom voljom, svojim umom, pa što god izabrali.

Stvoritelj nam je dao slobodu izbora, iskoristimo to pametno!

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Nataša
Nataša
7 years ago

Nitko nije rođen da bude neciji sluga,osim Boziji.Odlican tekst!