VINO, PJESMA I… TRAKTORI

piše: Marija Kukić
DSC_0404 (1)Kutjevo/ U učmaloj suhoparnoj svakodnevnici svaki i najmanji događaj čovjeku se čini velikim. A ako je događaj  nešto značajniji, zaslužio je da se i  zabilježi.

Upravo se to događalo prošlog vikenda u mome gradu. Održavao se „Festival graševine   2016“. A koji drugi događaj možemo prikladnije vezivati nego ovaj, kada je svima znano da je Kutjevo vinska prijestolnica graševine?

Počelo je još u petak na nogometnom stadionu. U goste je došla nogometna ekipa iz Posušja, gradića iz susjedne Bosne i Hercegovine. Bila je to prijateljska utakmica humanitarnog karaktera. Kao prava prijateljska, ova je završila prijateljskom podjelom bodova. Za ovu prigodu uređen je već pomalo oronuli stadion te prostor i zgrade oko njega.

1465594030img_5482 (1)Večer je uljepšao naš popularni Slavonac Miroslav Škoro. I njegov koncert  imao je predznak – humanitarni. Na prepunom Sportsko-rekreacionom centru  sve je odjekivalo od svirke, pjesme, pljeska, vrištanja… Gibalo se u ritmu glazbe. „Zapalio“ je čitavi stadion, kako pjesmom tako i svojim dosjetkama.

Subota je bila bogata najrazličitijim sadržajima. Prijepodne je održan simpozij za vinare i ocjenjivanje vina. Bilo je 146 uzoraka, a među tolikim vinima teško je bilo odabrati najbolje i dodijeliti im medalje. Zato je bilo mnogo vina koja su se okitila medaljama i priznanjima.

DSC_0200Zabavno poslijepodne započelo je povorkom konjskih zaprega predvođena konjanicima. Nekoliko oldtimera provezlo se trgom i ulicom, a nakon toga  počeo  je, po meni, najzanimljiviji dio programa.

Dvadeset i šest traktorista pokazalo je na prepunom trgu svoju „brzinsku spretnost“ u svojim „radnim ljubimcima“.

1465667001img_5716Bilo je raznoraznih primjeraka: od onih malih, oldtimera, traktora srednje snage… do grdosija od stotinu i više konjskih snaga.

Al’ se navijalo iz svega glasa! Program je vodio i svojim „poslasticama“ uveseljavao  nazočne Davor Dretar – Drele koji rado i često voli doći u našu vinsku prijestolnicu. Tu je stekao već mnoštvo prijatelja i poznanika.

Ova manifestacija obilovala je raznovrsnim ponudama jela i pića, posebice vina. No, nije nedostajalo ni mnogih drugih domaćih slavonskih delicija svih vrsta.

Bilo je ugodno, vrijeme promjenljivo, ponekada je zarosila  koja kišna kap, ali ništa nije odvojilo vinoljupce od štandova ni raspoložene ljude da zapjevaju i zaplešu uz izvođače.

Igara  imamo, a kruha?!

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
slavonac
slavonac
7 years ago

Neću se osvrtati na zadnju Marijinu rečenicu koja
boli. Valja bar ponekad zaboraviti ono ružno a
dati prednost onome lijepome, kao što je to, su
deći po pisanju, bilo ovo tradicionalno druženje.
Bogu hvala, neka vino teče, pjesma nek se ori.

Josip Mayer
7 years ago

Vino pjesma traktori,tu smo mi uživali,
uz dobru glazbu i graševinu te raznim ponudama jela i pića, posebice vina. Nije nedostajalo ni mnogih drugih domaćih slavonskih delicija svih vrsta.
E, da mi je biti svama,fešta bi još potrajala.