TKO PJEVA ZLO MISLI

ZNA SE!!!
piše: Emil Cipar

Nema dana, a da u Hrvatskoj ne procuri neka nova vijest o paradržavi kojom je upravljao Ivo Sanader. U taj parasustav nema nikakve sumnje, njega je osnovao i prakticirao još Franjo Tuđman, ali o razmjerima njegovog utjecaja na život u državi nemamo još konačan uvid.
Pravila toga sustava su jasna i u njih nema sumnje. Izvući iz legalnog sustava u crne fondove što više novca i gospodariti njime.
Razmjere tih fondova daju se samo slutiti. Tim novcem kupovali su se glasovi, podobni i nepodobni uglednici, crkva, politički protivnici, sindikati, lokalni čelnici…
Da je postojala paralelna država u MUP-u i MORH-u (kroz Kirina i Rončevića), paralelna država u pravosuđu (primjer Sanaderu poklonjenog BMW-a od strane jednog poduzetnika, čijem je sinu potom smanjena kazna za tragičnu prometnu nesreću), paralelna država u Crkvi (netransparentne Vladine donacije desetaka milijuna Crkvi neposredno pred izbore), paralelna država u javnim poduzećima, paralelna država u masno preplaćenoj izgradnji autocesti, paralelna država u političkoj kupovini koalicijskih partnera… to je valjda već svima jasno.
Zabrinjava činjenica da se je tim crnim fondovima moglo kupiti sve …moral, poštenje, domoljublje, čast…
I najveća uzdanica braniteljske časti i časti svih obespravljenih …ima svoju cijenu, koja se može izraziti u novcu …Marko Perković Thompson.
Thompson svojim koncertima poručuje slušateljima da je angažirani pjevač. Dakle, pjevač koji svojim pjesmama želi prenijeti određenu poruku.
Budući da ga je HDZ platio, a on novac prihvatio da se deangažira, on se jest prodao. Izdao je ideale angažiranog pjevača. Od ideologa postao je ideologiziran …naravno, magičnom ideologijom koja se zove …profit.
Thompson je svojim domoljubljem zdušno trgovao, zaradio gomilu novca, s kojim si je kupio čast i ugled, kupio je katoličku crkvu …pa dobro to se može i za sitniju lovu, ali Thompson je bio izdašan. Rastaviti se i ponovo oženiti, ako imaš dovoljno novca …nije baš nikakav grijeh za katoličku crkvu. Nešto drukčije izgleda, ako si puki siromah.
Crni fondovi pokazali su koliko nam je sveto, ono što smo stoljećima takvim smatrali. Koliko će snažno puhati vjetar s Dinare, ovisi o tome koliko si spreman odriješiti kesu …više novca, više vjetra …jednostavna stvar.
Skupo je jedino, ako želiš da vjetar s Dinare uopće ne puše. Ako ga želiš zaustaviti za jednu godinu, a ta je još izborna, onda moraš položiti na stol pola milijuna eura. Za one koji imaju nije problem.
Tko pjeva zlo ne misli …kaže se.
Mislilo se stalno da tako i jest. Možda negdje u svijetu i jest tako, ali u Hrvatskoj važe druga pravila, jer onaj koji pjeva mogao bi u zanosu reći nešto o obespravljenim braniteljima, o dužničkom ropstvu i parasustavu, korupciji i pljački, pa ga treba po svaku cijenu ušutkati. U Thompsonovom slučaju to je koštalo pola milijuna eura.
U srpskim kavanama postoji navika da  neki parajlija pokaže moć na taj način da za veliku sumu novca naredi raspoloženje u kavani. Na njegovu komandu živi! …svi u kavani pjevaju, plešu piju, vesele se…
Na komandu umri! …svi stanu kao okamenjeni. I stoje toliko dugo dok parajlija opet ne posegne u džep, na stol baci poveću svotu novca i naredi …živi!
Sve ovisi o trenutnom raspoloženju parajlije …i svi spremni na ovu kavansku igru.
Preuzeli smo loš običaj od Srba, ali nismo se ograničili na zadimljenu kavanu. Sanader je 2007. dreknuo umri! cijeloj državi …a mi još uvjek čekamo da netko plati počne pjevati i kretati se i naredi …živi!
Imamo problem …taj  koji je dreknuo umri! …i sam je umro.
I nije ovo primitivna igra u nekoj srpskoj provincijskoj kavani nego surova stvarnost u državi koja sama sebe naziva …suverena i slobodna.
Je li sada neka kavanska pjevaljka spremna besplatno …onako čisto iz domoljublja …početi zazivati vjetrove sa Dinare.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
13 years ago

ha ha

Viktore prijatelju ovo je dobro
prodane duše ima ih po svuda i u domovini
i u dijaspori mogli smo se to uvjeiti
u raznim bolembaškim aferama i slučajevima.

Viktor Arbanas
13 years ago

Emile, lijepo si to razložio, tako da je i s te strane jasno koliko prodanih duša ima među nama. Jedino što nam nisi rekao kako takvima objasniti ćudoređe, kad oni dobro žive, imaju redovitu plaću i ne rade za to malo, možda neke “grižnje savjesti” (savjesti koje nemaju!). “Vladajuća politička elita” niti ne zna (bar nam tako maže oči) koliko državnih službenika, savjetnika, “experata”, inspektora, “mirovina”, fondova, poticaja i službenih vozila plaća svojim vjernim biračima. Pa ne plaćaju iz svoga džepa! Koliko je takvih “duša”, doznat ćemo nakon izbora. Mislim, ostat će po starom, svaki treći od nas! “Elito” ne… Read more »