NEK’ SUSEDU CRKNE KRAVA

ZNA SE!!!
piše: Emil Cipar

Nedjelja je, a ja već završio ovu kolumnu. Ma ne ovu, već jednu drugu koje više nema. Kako nema!? …duga priča, ili kratka priča …kako se već gleda.
Dakle …kolumna je gotova …napisana u wordu. Treba ju samo pročitati još jednom, ispraviti tipkarske greške i objaviti. Ali to ćemo poslije šetnje, jer dan je prekrasan, pa ga treba iskoristiti.
Dakle …spremiti kolumnu i ostaviti na desktopu. Šetnja može potrajati maksimalno sat-dva.
Kasno primjetim da je tekst označen. Pritisnem na neko dugme na tastaturi i …ekran postaje bijel. Nestao tekst!
I s njime i rezultati istraživanja posljednjih dana. U takvim trenucima proklinješ i novinarstvo i život i…
Ali ništa ne koristi. Valja ponovo istraživati. U takvim slučajevima jedini koristan savjet …ne pokušavati iz sjećanja vratiti napisano na papir.
Ipak idem u šetnju. Pas me vjerno prati i budući da mi je u neku ruku i kolega …ima razumjevanja.
Pisao sam o izvrsnoj kolumni Jeffrey T. Kuhera objavljenu u Washington Postu, nakon USA posjete Kosorove i Josipovića.
Ma neću više o tome. Kad bolje razmislim …cijelu poruku kolumne mogu pojasniti citirajući zadnju rečenicu Jeffrey T. Kuhera:
Mnoge države imaju mafiju. No u Hrvatskoj, mafija ima državu. Dok to ne bude prepoznato i razriješeno, nastaviti će se bezizlazno poniranje u gospodarsku rupu bez dna. I nema tih europskih poticaja koji to mogu promijeniti.
I to je to!
Moja šetnja mora roditi novu temu. A onda istraživanje, pribilješke, pisanje…
Pogađate! …osim mita, korupcije, pljačke društvene imovine, Sanaderovog povratka u Hrvatsku… šetnja nije donijela ništa novoga.
Kod kuće otvaram poštu. Poruka od prijatelja i istomišljenika. Romano Sole je neuništiv. Moli da objavim da je zagrebačka inspekcija nečega …valjda sanitarna …zabranila popularnim kumicama prodaju sira i vrhnja na klupama tržnica.
Ma da ne duljim. Citiram kompletan mail od Romana, pa prosudite sami:
Dragi prijatelju,
pristigao mi je mail napisan od još jednog razočaranog i zaprepaštenog građana. Kog vraga pognute glave puštamo kvazielitama da nas vode na koljenima u novo ropstvo.
Ne brinu oni o sanitarnim uvjetima i našem zdravlju, cilj je potpuno uništiti naše gospodarstvo i preuzeti kontrolu nad ono malo proizvodnje koju imamo. Žele da se hranimo smećem proizvedim u njihovim laboratorijima. Ta hrana nema ni okus ni miris, to je smeće. Zabranjuju seljacima raditi i prodavati, zabranjuju preuzimanje narudžbi u brodogradilištima, zelenaše građane nenamjenskim kreditima i čekaju trenutak kada će im njihovi vazali i formalno predati u ruke vlast.

-Ja ne dam, ne dajte ni vi! Pripremite olovku i čekajte trenutak kada ćemo se suprostaviti najvrednijim oružjem koje imamo. Savješću, domoljubljem  i demokracijom.

-Volim Hrvatsku – NE U EU
(nadstranačka inicijativa, udruga i pokret)
Romano Sole
U principu ne objavljujemo ovakve apele, ali Romano je formulirao tako kako  meni  to ni slučajno  ne bi bolje pošlo za rukom. Tako je to kad se piše srcem.
Razmišljam o Romanovom tekstu. Poznata mi je ta slika sa zagrebačkih tržnica. Pogotovo zimi. Promrznute i promukle, sa rukavicama u kojima su prsti slobodni i ipak izloženi hladnoći …te kumice prodaju svoje sir i vrhnje …uglavnom stalnim kupcima. Skoro svaki kupac ima svoju kumicu, a svaka kumica svoju gospođu ili gospona. Poznaju se godinama …popričaju si malo…
Jedan topli ljudski dodir …jedna lijepa zagrebačka tradicija.
Dobro …higijena je higijena …mora je biti!
Ali! …da je našoj državi toliko stalo do zdrave prehrane građana, zar bi se smjelo u trgovačkim centrima prodavati smrznuto meso, kojemu je …u nekoj drugoj državi …rok odavno prošao i trebalo ga je uništiti. Da ali… uništavanje mesa košta. Idealno rješenje je hrvatska uvozna mafija. A prisjetimo se …u Hrvatskoj mafija ima svoju državu… U njihovom interesu hrvatski ministar poljoprivrede proglasi:
Smrznutom mesu  nije ograničen rok valjanosti!
Po našem ministru bi se moglo …ako se slučajno negdje u vječnom snijegu i ledu Artika ili Antartika pronađu zamrznuti kitovi, mamuti, dinosauri… stari nekoliko milijuna godina …to meso prodavati na tekama trgovačkih centara u Hrvatskoj.
I sve bi bilo po zakonu.
Ali kumice …sa jednom kravicom pri hiži …one su opasne po zdravlje.
Druga Zagorska zapovjed glasi: Ak’ susedu crkne krava, ti moraš ubiti dve da bi bil bolji od njega.
A krava bu crkla pri susedu, ako kumica ne smije prodavati njene proizvode.
Razmisli ministre Čobankoviću, već sada, koje ćeš svoje dvije krave ubiti! Jer …kumice su kumice, a ti moraš biti bolji od njih …ti si ipak neki ministar u ovoj državi!

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments