UMJETNOST NA OLIMPIJADI

Slika  “LONG NET” dubrovačkog slikara, pomorskog kapetana Stjepka Mamića, prikazivat će se na zaslonu toijekom trajanja Olimpijskih igara u Rio de Janeiru.

Iz priopćenja za medije

Rio plakatRio de Janeiro/ Slika hrvatskog slikara Stjepka Mamića predstavljena  je na “ RIO ART- Olimpiadi dell’Arte”  u Tiffany rezidenciji u Rio de Janeiru 04. 08. 2016 povodom otvorenja 31. Olimpijskih igara

Na  vernissageu održanom u ekskluzivnoj  Tiffany rezidenciji u Rio de Janeiru,  u sklopu otvorenja  Olimpijskih igara u Rio de Janeiru 04. 08. 2016. god., otvorena je međunarodna izložba “ RIO ART- Olimpiadi dell’Arte”. Tom prigodom  predstavljena je slika  dubrovačkog umjetnika pomorskog kapetana  Stjepka Mamića “Long Net”, akrilik/mix-media  na lanenom platnu, 200×110 cm,   koja će se prikazivati na displeju  tijekom trajanja ovogodišnjih  Olimpijskih igara u Riu do 21.  kolovoza.

Ovo  veliko priznanje  i čast Stjepko Mamić kao jedini  umjetnik iz Hrvatske  dijeli s još osamdest tri umjetnika iz cijelog svijeta čije su slike odabrane  za  ovu manifestaciju koja ima za cilj ukazati na značaj povezanosti i  sveobuhvatnosti talenta  i rada  u umjetnosti i sportu, što je bila ideja-vodilja glavnog organizatora  Salva Nunjesa. Mamićeva mreža je izabrana u skladu  s motom ovogodišnje Olimpijade o očuvanji prirode i njenih resursa, zelenih površina, šuma i mora kao jedinom načinu održivosti života na Zemlji.

rio 1Njegova slika “Long Net”, kao i cijela serija “Net” kojoj pripada,  pokazuje i slavi čistoću našeg mora, bogatstvo flore i faune našeg akvatorija i Jadranskog mora    koji ju povezuje sa svim morima svijeta i  koja treba biti  pokazatelj kako samo čisto more  kao stanište morskih vrsta  jeste izvor održivog  suživota s jedinstvom prirode Planeta Zemlje.

Prigodom otvorenja “RIO ART- Olipijada umjetnosti” likovna kritičarka i  kuratorica izložbe dr. Elena Gollini o slikarstvu Capt. Stjepka Mamića rekla je  slijedeće: ”Stručni, gestualni potezi kista,  vibrantna  intenzivnost   u slaganju kromatske priče i figurativno predstavljanje  snage sugestivne vizije , karakteriziraju slikovnu umjetnost Stjepka Mamića. On primjećuje, kao pažljiv i senzibilan promatrač,  stvarnost koja nas okružuje i  reinterpretira ju   maštom  dorađenu pogledom sanjara, prenoseći  na platno svoj  svestrani  kameleonski unutarnji svemir”.

Nunjes je na otvorenju naglasio značaj  31. Olimpijskih igara u Riu koje se po prvi put održavaju u Južnoj Americi i da je ovo prigoda da Rio de Janeiro u vrijeme trajanja igara od 04. do 21.  kolovoza kao svjetska prijestolnica sporta,  pokaže svu ljepotu kao grad lijepih  plažam  i  slikovitih  planina u okruženju, da  respektabilnih sedam milijuna  prodanih ulaznica za   sportske događaje  tijekom Olimpijade svjedoči o velikom interesu  za različite olimpijske sportove. Istakao je da  se Izložbom umjetničkih Olimpijskih igara u sklopu Olimpijskih igara  “nastoji  stvoriti simbolička veza i  sinergija između umjetnosti i sporta te  pružiti ‘veliku gledljivost ’ odabranim   umjetnicima tijekom tog posebnog vremena za grad, obilježena jasnom porukom  sveobuhvatnog širenja umjetnosti i kozmopolitskog  otiska kulture”.

Rio Arte 1Uz Salva Nunjesa, svoj autoritativni doprinos paralelnom  održavanju Olimpijade umjetnosti su dale značajne osobe  iz područja umjetnosti,  kulture i sporta,  kao što su Vittorio Sgarbi, Francesco Alberoni, José Dali, Alviero Martini, Alberto Tomba, Sara Simeoni, Giusy Versace…

Inače ekskluzivna Tiffany rezidencija kao sjedište kulturne manifestacije Olimpijade umjetnosti, u kojoj je održano otvorenje, nalazi se u srcu Rio de Janeira, u Ipanemi, koju smatraju najljepšim  dijelom  ovog velebnog brazilskog grada. S njene terase se pruža spektakularan  panoramski pogled od 360st na Rio de Jeneiro i njegove znamenitosti.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments