PA I MI MAGARCA ZA TRKU IMAMO

piše: Željka Diklan

Vožnja u drvenom karu. (1)U narodu žive poznate izreke o magarcu poput ovih: „Čovjek i magarac pametniji su nego čovjek sam“, „Ako nemaš magarca, ti si magare“, „Tvrdoglav si kao magarac“, „Poslušan je kao magarac“, „Tko ima zeta ima i tovara“…

Magarac ili tovar oduvijek je zauzimao važno mjesto u životu  dalmatinskog čovjeka  pomažući mu u svakodnevnom životu te je postao  dio naše, hrvatske kulturne i prirodne baštine.

On predstavlja važan dio tradicije i običaja. U prošlosti se magarac koristio kao tovarna životinja i za lakše penjanje na neprohodna i udaljena mjesta. No, u današnje vrijeme, razvojem modernih tehnologija koje olakšavaju svakodnevni život, magarac sve više gubi  važnost i status koji  je nekada imao. Ljudi ga manje koriste i postaje im sve manje potreban.

Da se ta pametna i vrijedna životinja ne zaboravi, u Sv. Filipu i Jakovu , a  povodom Dana općine Sv. Filip Jakov, organizirana je 11. kolovoza, u večernjim satima, druga po redu Utrka tovara.

2. utrka tovara u Sv. Filipu i JakovuGlavni  organizator utrke i zabavnog programa na rivi  bio je KUD „Sv. Roko“ s gospodinom Ivicom Eškinjom. Suorganizator je Općina Sv. Filip i Jakov s načelnikom gospodinom  Zoranom Pelicarićem. Voditeljica večeri bila je gospođa Branka Pelicarić. Voditelj utrke Goran Ferrara iz Tribunja pripomogao je filipjanskoj utrci i zabavio domaće i strane goste u opuštenom i šaljivom tonu. Program su  pjesmama obogatili Krešo Šuša i Ive Barba. Gledatelje se zabavljalo  igrama. Tražilo se tko će prije osedlati magarca i potezao se konopac uz pomoć magarca.

U utrci  je sudjelovalo  9 magaraca. Jahali su ih lokalni mladići. Strani i domaći turisti navijali su i bodrili jahače. Slavodobitnik je bio Roko Baričić, drugo mjesto osvojio je Karlo Diklan, a treće  Ranko Baričić. Dobili su pehare i ukusne delicije ( pršut, pancetu i kost od pršuta).

U glazbenom dijelu fešte za zabavu do sitnih sati  bila je zadužena  klapa „ Fumada“. Bila je to još jedna nezaboravna ljetna noć u Sv. Filipu i Jakovu.

Pa i mi magarca za trku imamo!

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments