EVELIN NOVAK OTVARA SEZONU

tekst i foto: Sonja Breljak
evelin i dunjaBerlin/ U ponedjeljak, 03.10.2016., na Dan ujedinjenja Njemačke, berlinska Staatsoper otvara novu opernu sezonu premijernom izvedbom opere “Fidelio” Ludwiga van Beethovena. Dirigentsku palicu držat će slavni Daniel Barenboim a jednu od glavnih ženskih uloga nosi naša Evelin Novak.

-Što radiš večeras?, priupita me naša izvanredna sopranistica. I evo me u petak uvečer na generalnoj probi “Fidelia”. Dvorana Schiller Theatra gdje je Staatsoper privremeno smještena već više godina radi renoviranja zgrade u Unter den Linden, poprilično je ispunjena. Uobičajeno, prigoda je to da predstavu prije premijere pogledaju rođaci, prijatelji a bome i glazbenici, redatelji, majstori svjetla i zvuka, a sve u želji da premijera koja slijedi bude besprijekorna.

Uistinu, čast mi je i zadovoljstvo biti tu i slušati i gledati našu Evelin u ulozi Marzelline. U pauzi sam kod Evelin u garderobi. Pratim profesoricu Dunju Vejzović koja je radi  svoje drage učenice iz štutgartskih dana, došla u Berlin.

-Evo, poslušajte, Evelin ima čist, najčišći glas od svih na sceni, hvali profesorica svoju učenicu, kao majka dijete. I drugi iz Staatsoper, očito misle slično. Poviruju razne glave kako bi tek rekle kratke riječi pohvale, ohrabrenja, divljenja. Evelin Novak je ljubimica Staatsoper. A, i ne čudi to. Osvojila je sve oko sebe prelijepim, čistim glasom. Ali i takvim, lijepim, skromnim i čistim, i duhom.

Bit će to izvrsna premijera Beethovenova “Fidelia” u ponedjeljak. Ulaznice za tu večer odavno su već rasprodane. No, nakon premijere, “Fidelio” je na “daskama” i 07., 09., 14., 16., 25. i 28. listopada. Bliže informacije na stranici Staatsoper.

 

(Jedna od, meni najdražih fotografija, načinjena 2009. godine kada je Evelin Novak tek stigla u Berlin)

evelin_1-Kopie

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments