NA PUTU MILOSRĐA

Iz naše arhive/ objavljeno 2.10.2016./ Na današnji dan kad Hrvatska katolička misija Berlin obilježava i proslavlja 50. obljetnicu djelovanja, pogled mi je ponovo privukla jedna mi od najdražih fotografija (a bilo ih je puno, puno), snimljena na jednodnevnom hodočašću u Poljskoj. Prelijep doživljaj priuštio je i ovu prelijepu fotografiju. Ponovilo se!

I vjernici HKM Berlin na hodočašću u poljski Swiebodzin u organizaciji Berlinske nadbiskupije 

tekst i foto: Sonja Breljak …foto album

400

Swiebodzin/ Kako je to bio lijep, prelijep subotnji dan! Provedoh ga s više od tisuću ljudi u jednom manjem poljskom gradiću i vratih u Berlin u večernjim satima, smirena, radosna i ispunjena srca.

No, redom. Za planirano hodočašće Hrvatske katoličke misije Berlin u poljski Swiebodzin (na njemačkom Schwiebus), saznadoh dok još bijah na godišnjem odmoru u Hrvatskoj. Proguglah  malo, zainteresirah se i javih putem faceboka ( eto, kako to valja!) mom fejs prijatelju a bome i prijatelju, fra Frani Čugura, našem berlinskom župniku.

Tako bijah sigurna da sam na listi za ovo jednodnevno putovanje, hodočašće koje organizira Berlinska nadbiskupija predvođena biskupom dr. Heinerom Kochom.

Dakle, evo me u subotnje rano jutro, prema dogovoru, ispred  St. Jochanes bazilike ili po domaće, katedrale svetog Ivana, inače sjedištu Poljske misije. Plan je bio krenuti put Poljske u osam sati. No, malo se to odužilo jer nije baš jednostavno izorganizirati sve tako da zajedno i istovremeno krene 19 autobusa punih hodočasnika.

Hrvatska katolička misija je ispunila autobuse broj 16,17,18 i 19, dakle puna četiri autobusa hrvatskih vjernika. Putem se molilo, pjevalo, razgovaralo. Put do Swiebodzina u Poljskoj, gdje nikada prije nisam bila, potrajao je otprilike dva i pol sata. Cilj hodočašća nalazi se u malom poljskom gradu s otprilike dvadestak tisuća stanovnika, u sanktoriju Božjeg milosrđa u Swiebodzinu, nad kojim dominira statua Krista Kralja. A duhovni cilj je upravo u nastojanju i ovim hodočašćem ispuniti se Božjim milosrđem, radosnim mislima, pozitivnim razmišljanjima, prijateljstvom, ljubavi prema drugome, molitvi za mir u srcima, u svijetu, za prestanak sukoba i ratova, za bolje razumijevanje i milosrđe prema drugima.

Ovo hodočašće živi 12 godina. Organizira se svake dvije godine. -Ovo je do sada najveća grupa iz Njemačke, rekao je, u obraćanju vjenicima, poljski biskup Tadeusz Litynski. I uistinu, okupilo se preko tisuću vjernika iz Berlina, Brandenburga i Vorpommerna. Sudjelovale su i brojne misijske zajednice koje misna slavlja slave na materinjem jeziku. Bilo je ugodno, duhovno a i zabavno.

U sanktoriju Božanskog milosrđa, s vjernicima raznih nacionalnosti, misno slavlje je slavio biskup Heiner Koch uz koncelebriranje brojnih svećenika među kojima su bili i naši fra Frano Čugura i  fra Edvard Sokol kao i  đakon pri HKM Berlin, Nikola Kaya.

Nakon mise čiju je propovijed, biskup posvetio božanskom milosrđu koje ispunja srce onih koji vjeruju, krenulo se u procesiji do podnožja statue Krista Kralja. Tu se na improviziranoj pozornici odvijao duhovni i kulturni program u kojem su sudjelovale brojne glazbene grupacije raznih misija.

U programu je, naravno, predivnim izvedbama duhovnih pjesama, sudjelovao i Zbor mladih HKM Berlin kojeg vodi Suzana Smolković. Programsko predstavljanje Hrvata iz Berlina, ovom su prigodom osnažili i folkloraši Hrvatske kulturno-umjetničke i sportske zajednice Berlin. Predvođeni predsjednicom Mirom Kiš, dopredsjednikom Ivanom  Vidovićem i voditeljicom folklora Ankicom Prskalo, izvrsno su se predstavili s par plesova iz Hrvatske.

U cijenu hodočašća koja je iznosila 22 eura, bio je uključen i objed, tako da su se svi sudionici okrijepili jelom (dobro, malo se duže čekalo u redu za gulaš), pićem, kolačem i kavom a ujedno se pritom i izvrsno družili kao na kakvom i više nego ugodnom, izletu u prirodu.

Načinjene su brojne, lijepe fotografije koje pokazuju kako je u ovom danu sve štimalo, od vremena do organizacije koja je zahtijevala posebnu pažnju radi velikog broja sudionika. Brojni vjernici su i izbliza obišli statuu Krista Kralja te molili s nakanom za svoje potrebe i potrebe i želje drugih.

Statua Krista Kralja, najviša je u svijetu, visine 33 metra. Postavljena je prije 6 godina. Njena visina (33 metra)  simbolinizira Isusove 33 godine. Kruna, koja svojom visinom od tri metra, smbolizira godine Kristova bavljenja javnim, duhovnim djelovanjem, potpuno je pozlaćena. Svaka od raširenih ruku duga je šest metara.  Statua, postavljena 06.11.2010. načinjena je od betona prema projektu  koji je uradio arhitekt i kipar Miroslav  Kazimiers Patecki.

Iako nisam ljubitelj velikih, vanjskih obilježja, statua Isusa Krista neobično me se dojmila svojom impozantnošću, dostojanstvom kojim se nadkriljuje nad okupljenim hodočasnicima. Ovo hodočasničko mjesto  još uvijek nije okupirala trgovina pa djeluje smirujuće, prirodno, ugodno.

Bilo je to lijepo hodočašće. Pratilo nas je sunce, ugodno vrijeme i dobro raspoloženje. Uz pjesmu i molitvu, u večernjim satima stigosmo do Berlina koji nas dočeka kišovit. No, naša srca su do vrha ispunjena doživljenim, pa ni to ne smeta.

Umjesto bilo kakva zaključka, ponovit ću posljednju rečenicu biskupa Kocha u kojoj je, nakon zahvala svim sudionicima, posebno zahvalio i pohvalio domaćine i sve komplimente onda ovako sažeo: – Doći ćemo opet!

foto album: Hodočašće u Swiebodzin

 

 

 

 

 

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments