JESAM LI NAZADAN AKO SAM KONZERVATIVAN

piše: Žarko Delač
Provodeći ovaj produženi vikend u Novalji na otoku Pagu nisam se mogao riješiti nekoliko dvojbi koje su mi pokvarile dugoočekivani odmor. Jedna od njih je odnos prema okolini i briga za okoliš koji  je izgleda za mnoge ljude znanstvena fantastika.

Tako bez ikakve grižnje savjesti ili imalo promišljanja kupači ostavljaju na plaži papire, boce, plastiku, a pušači svoje opuške. Naravno kako ima i iznimaka pa sam nazočio događaju u kojem je jedna Slovenka ukorila mlađahne  turistice iz Velike Britanije da za sobom pokupe smeće.

Iako je u blizini bilo daleko više domaćih gostiju nitko se nije usudio reći bahatim zapadnjakinjama kako nije u redu ostavljati za sobom smeće. No možda smo mi Hrvati previše obazrivi i stoljećima podjarmljeni tako da se bojimo izustiti glasa.

No s druge strane u velikom smo broju pobornici rimokatoličke crkve pa bi se  trebali pridržavati i pravila da se sagriješiti može i propustom.

Ipak ovu je scenu ubrzo nadmašila druga u kojoj su komunalni redari kaznili dvoje Britanaca koji su se, protivno odluci gradskih vlasti o zabrani,  goli do pojasa šetali gradom. Nakon što su platili kaznu ponovno su se skinuli i izazvali revolt redara  jer su izjavili da sada mogu slobodno goli hodati jer su platili kaznu. Srećom prepirka nije završila fizičkim obračunom jer je prevladao razum i odjeveni su Britanci nastavili svoje lutanje Novaljom. Možda su se prošetali i rivom koja je zakrčena razbijenim flašama i čašama, slamkama i balonima, ampulama i ostacima hrane.

Pri tome želim naglasiti kako se ampule i baloni napunjeni plinom slobodno prodaju na Novljanskoj gradskoj plaži , a  i do tražene „rizle“ (trave, marihuane)  vrlo je jednostavno doći. Zaključno govorim o Novalji,  a ne o razvratnosti nadaleko poznatoj plaži  Zrće i činjenica je kako se partijanje i nemoral  sa Zrća preli u grad.

Nadalje. zamjetno je kako u razuzdanom ponašanju stranih maturanata prednjače više sputa spominjani Britanci kod kojih je uzgred rečeno zabranjeno konzumiranje i prodaja plina u balonima!? Naravno i sve drugo što rade u našoj predivnoj domovini ne mogu raditi kod kuće.

Stoga se pitam griješim li u svojim prosudbama ili su me godine pregazile ili sam zaostali konzervativac umjesto liberalni europejac?

Ovim retoričkim pitanjem želim samo ukazati kako nas pojedinci uče i potiču na usvajanje svih i svakojakih europskih trendova na uštrb tradicionalnih i povijesnih što nam sigurno ne ide na ruku. S tim ciljem ushićeno promoviraju izvrsne informatičare, robotičare i razne stem pobornike koji čim završe domaće škole i studije odlaze iz svoje domovine.

Umjesto da odgajamo i promoviramo nacionalno osviještene i domoljubne ili za mnoge posprdno rečeno, konzervativce koji će svoja djela, ideje i znanje ostaviti u Hrvatskoj!?

Stoga, ipak bez zadrške i straha slobodno mogu reći kako se ponosim što sam konzervativac.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments