MOJA AUSTRALSKA PRIČA

Druga promocija knjige Tuge Tarle: “Moja australska priča”.
.
australijaZagreb/ Predstavljanje netom tiskane knjige autorice Tuge Tarle, naslova “Moja australska priča” održat će se u dvorani Tribina Grada Zagreba, Kaptol 27, u srijedu 30. studenoga u 19 sati. 

O knjizi će govoriti: Đuro Vidmarović, Ranka Javor, Josip Sanko Rabar, Patricio Alejandro Aguero i autorica. Prozne ulomke čita Ita Šerka a predstavljanje vodi Lada Žigo.

Roman Moja australska priča koncipiran je kao niz od 39 proznih minijatura poredanih po abecednom redu. Ovo štivo funkcionira kao kralježnica različitih zbivanja i iskustava glavne junakinje i brojnih drugih aktera njezine priče, a istovremeno može svaka od proznih minijatura živjeti samostalno kao zasebna pripovjedna cjelina.

Takvim pristupom pripovjedača čitatelj se ničim ne obavezuje već mu se pruža mogućnost vlastitog izbora i igre s tekstovima koji kao autonomne jedinice osvjetljavaju različite momente jedne iste ljudske avanture. Roman je namijenjen čitalačkoj publici od 10 do 100 godina starosti jer kao višeslojno štivo otvara prostore različitim generacijama čitalaca. Na jednoj ravni otkriva nepoznati svijet Australije djeci i mladima koji sanjaju o izazovnim iskustvima dalekih i tajnovitih svjetova dok se na dubljoj ravni obraća odraslima promišljajući o prednostima i nedostacima  kulture i etičkih vrijednosti suvremenog Zapada.

Roman se razvija  iz vizure jedanaestogodišnje djevojčice koja u osjetljivim godinama svoga izrastanja doživljava iskustvo iseljenika u posve drugačije okruženje od poznatoga, zbog čega prolazi kroz dramatičnu krizu prilagođavanja. Opisuje obiteljske odnose i multikulturnu sredinu u kojoj hrvatski iseljenici kao i pripadnici drugih etničkih grupa u Australiji žive u svojim getima, kritički promišlja isprazni duh lagodnog života bez odgovornosti i obaveza koji je okružuje i površnost međuljudskih odnosa zbog čega se povratak kući u Hrvatsku gdje se osjeća sigurna čini jedinim spasom. To je roman tranzicije identiteta u doba novog vala iseljavanja iz Hrvatske, roman koji je ujedno i homagemitskom vremenu „siromašnih ali sigurnih i sretnih ljudi“ uoči velikih društvenih turbulencija, rata i tranzicije u domovini, stoji u najavi promocije knjige “Moja australska priča”, čija je autorica Tuga Tarle i na stranicama Hrvastkog glasa Berlin ostavile vrijedne pisane tragove u rubrici “Moj duhopis”.

 

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments