PODRŽITE OSNIVANJE PRVE ETIČKE BANKE

tekst: Đuro Ružičić
slika (3)Hrvatska će uskoro dobiti svoju prvu etičnu banku, za čije se osnivanje zalažu njezini osnivači, fizičke i pravne osobe iz svih dijelova Hrvatske, koji marljivo sakupljaju znanja, resurse i kapital kako bi sebi i svojim zajednicama pružili mogućnost pravednijeg i neovisnijeg financiranja i poslovanja.

Najveći uspjeh, od osnivanja pravnog subjekta, Zadruge za etično financiranje 2014. godine, svakako je uspješno predana dokumentacija u Hrvatsku narodnu banku, u listopadu ove godine, što je jedan od preduvjeta otvaranju ebanke d.d. početkom 2017. godine.

Naime, put od ideje i potrebe za osnivanjem takve banke, započeo je još 2012. godine od šačice entuzijasta koji su željeli stvoriti promjenu i to u bankarskom sustavu Hrvatske. Kako bi isto postigli, odlučili su se za formiranje Zadruge za etično financiranje koja je osnovana 22.04.2014. godine sa 101 osnivačem, a malo nakon toga dobivena je i podrška od Federacije alternativnih i etičnih banka Europe (FEBEA-e), u čije je članstvo zadruga primljena 13.svibnja 2014.

Među osnivačima zadruge našle su se tako fizičke i pravne osobe iz svih dijelova Hrvatske, koje iako različite, imaju isti cilj, a to je osnivanje svoje vlastite bankarske institucije koja će funkcionirati po načelima etičnog bankarstva.

Svake godine broj članova u zadruzi se dvostruko poveća, tako da već sada broji 700-njak članova-osnivača ebanke d.d., koji su svoje povjerenje dali upravitelju Goranu Jerasu, te na demokratski način izabrali članove uprave buduće banke, članove nadzornog odbora te ostalih važnih tijela za funkcioniranje ovog jedinstvenog sustava. Ebanka biti će dioničko društvo u 100% vlasništvu Zadruge za etično financiranje koju čine pravne i fizičke osobe, te će u suštini biti financijski servis svojim osnivačima koji će kroz Zadrugu odlučivati o smjeru i načinima financiranja koje će ova banka nuditi na hrvatskom tržištu.

Dakle, kroz ovaj model nudi se suvlasništvo u banci, mogućnost odlučivanja, a time i upravljanja vlastitim novcem, te naravno povoljniji uvjeti kreditiranja. Prema poslovnom modelu ebanke d.d.  kamate na kredite neće prelaziti 4%, što ovu banku čini razvojnom bankom. Temeljne razlike također počivaju na poticanju ulaganja i razvoja realne ekonomije a ne dužničkog ropstva, stoga u ebanci neće biti moguće dobiti nenamjenski kredit ili minus po tekućem računu. Ostale bankarske usluge koje će banka nuditi biti će iste kao i kod ostalih banaka koje djeluju na našem području, samo bez skrivenih naknada a pojedine usluge će za klijente biti i bez naknada. Banka naravno mora biti održiva stoga dio poslovnog modela temelji na iskorištavanju postojećih resursa, od poslovnica i sustava bankomata drugih banka, do jedinstvenog sustava podrške koja se klijentima nudi.

Podršku sustavu pružaju članovi zadruge koji sa svojim vještinama i znanjima, te međusobnim povjerenjem i suradnjom osiguravaju nesmetan rad banke, smanjuju troškove poslovanja, te potpomažu u izbjegavanju rizika od mogućnosti plasiranja tzv. „loših“ kredita. Iskustva europskih etičnih banka nam govore da su takve banke, u vlasništvu svojih klijenata, za vrijeme ekonomske krize, imale postotak nevraćenih kredita ispod 3%, dok su za to isto vrijeme komercijalne banke imale čak 16% nevraćenih kredita. Slijedom navedenog, u modelu hrvatske etične banke, postoji poslovna mreža regionalnih direktora, ambasadora, te terenskih osobnih bankara za specifične tipove klijenata, koji surađuju sa sekcijama unutar zadruge koje okupljaju poslovne subjekte, ali i fizičkim osoba koje su podijeljene u regije.

Na području Požeško-slavonske županije trenutno brojimo 40-tak članova zadruge, fizičkih i pravnih osoba, osnivača ebanke d.d. te ujedno budućih klijenata koji su ovaj model prepoznali kao generator razvoja svojih projekata i servis za rješavanje svojih temeljnih životnih potreba. Na području županije održano je do sada 10-tak prezentacija u općinama i gradovima te na događanjima kao što su Dani voćara u Lipiku. Područje županije vodi regionalni direktor Đuro Ružičić, zajedno sa svojim ambasadorima, kojemu se zainteresirani mogu obratiti za više informacija oko navedenog modela.

Mogućnost razvoja i suradnje prepoznao je i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević koji je 1. kolovoza 2016. godine potpisao ugovor o suradnji između Zadruge za etično financiranje i Požeško-slavonske županije, čime je županija postala prva regionalna jedinica lokalne samouprave koja je dala podršku osnivanju ebanke d.d., nakon jedinica lokalne samouprave kao što su općine i gradovi u Hrvatskoj.

Udruživanjem u zadrugu nude nam se mnoge razvojne mogućnosti, stoga je sada pravi trenutak za podržati osnivanje ebanke d.d., učlanjenjem u zadrugu te ulaganjem znanja i vještina ali i sudjelovanjem u sakupljanju kapitala za osnivanje. Ebanka je banka koji čine ljudi, koja će poslovati u najboljem interesu za njezine osnivače i članove, pružajući im mogućnost da upravljaju svojim novcem, po načelima etičnog bankarstva, a to su briga o ljudima i zajednici, okolišu u kojem živimo, te pravednija raspodjela novca koja brine o podrijetlu ali i o odredištu novca kojim se koristi.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ivica Smolec
7 years ago

Nevjerojatno! Hoće li etički projekt preživjeti u našoj domovini?