MOJA HRVATSKA

IZ NAŠE ARHIVE …objavljeno 02. veljače 2011. godine
Berlin/Ma zamislite …javio nam se ovih dana poljski student, Daniel Ligeska. Piše nam Daniel, između ostalog …poštovani, našao sam u internetu Vašu stranicu, koje je veoma zanimljiva za mene kao studenta hrvatskog jezika. Zovem se Daniel Ligęska i sam iz Poljske, gdje dvije godine sam studirao hrvatski jezik. Sada sam u Berlinu kao Erasmus- student na Humbold-Universitaet …


Mogu puno pisati kako sam očaran Vašom kulturom, ljudima, koji uvijek su pomoćni, dobri, simpatični i tako dalje :)

Ako trebate pomoć …ne znam …može nešto napisati, pomoći …bude to za mene čast …i dobra prilika za učenje, razgovor, druženje i još bolje poznavanje Hrvatske …tako piše Daniel u svojem prvom pismu Hrvatskom Glasu Berlin.

A mi mu …sretni radi njegova javljanja …odgovaramo:- Piši nam Daniel …piši nam o sebi i svojoj ljubavi prema Hrvatskoj …bit će nam čast!
I tako …poruka tamo …poruka ovamo … i k nama stiže Danielov tekst …nije to možda veliki esej …piše Daniel.
Pa i nije Danijel …nije to veliki esej, već  pravi mali dragulj, kojega naš novi prijatelj iz Poljske, zaljubljen u hrvatski jezik i Hrvatsku…znakovito naslovi sa …

MOJA HRVATSKA

Nekako prije 5 godine, kad sam čuo Hrvatska, mislio sam –more, sunce, Zagreb, rat … i ništa više.

Kad sam počeo studirati,  upoznao sam puno, puno više -tko je Ivo Andrić … Dubravka Ugresić …Marin Držić …što pjeva Severina i čime se bavi  Ivo Sanader … gdje je Hvar i kakvu povijest  je imao Dubrovnik……pa da, Hrvati su meni kao braća…otišli ste iż Poljske na jug …i sada mi želimo od Vas sunca :):)

Zovem se Daniel i studiram hrvatski jezik. Počeo sam u Poljskoj, sada sam u Berlinu. Kad upoznajem Hrvata i govorim da sam Poljak koji studira hrvatski, najčešće čujem- „Kako to? Je li to uopće moguće?”

Odgovaram … da sam očaran  Hrvatskom….pa i ne samo zato da imate više sunca!

Očaran sam ljudima koji  uvijek su za mene simpatični i pomoćni. A u Berlinu nije teško upoznati nekoga ko je s Balkana. Za mene je i to dobra prilika sa druženje i vježbe i poboljšavanje mog jezika.

Vidio sam Zagreb, Zadar, Split, Trogir …pio sam rakiju i jeo sam burek i imam veliku želju da Hrvatska dođe u EU, da  sve bude bolje u javnom żivotu …

Moja mašta? Doći na primjer u Dubrovnik i tamo završiti fakultet….sve ispred mene … a i još  mala želja …doći na Severinin koncert :)

Daniel Ligeska

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
12 years ago

Dragi Danijele!

Lijepo je to od tebe.. naravno da se i meni sviđaju ..tvoja uviđanja na hrvate i Hrvatsku
Samo ti i dalje nam piši.. možda i od nas netko nauči nešto i od tebe..pa makar to bilo tek ono..kako i na koji način se voli Hrvatska.