SLAVONIJO ´KO TE NIJE VOLIO

U Slavonskom Brodu otvorena izložba fotografija članova fotokluba Kadar SB, među njima i našeg suradnika Josipa Fajgla


tekst i foto: Ivica Vlašić

Slavonski Brod/ U Galeriji Ružić u baroknoj Tvrđavi Brod u četvrtak, 15. prosinca svečano je otvorena druga po redu zajednička izložba fotografija članova fotokluba Kadar SB iz Slavonskog Broda.

Riječ je o tematskoj izložbi pod naslovom  „Slavonijo ‘ko te nije volio“, a na 88 izloženih fotografija, 22 autora, zabilježeni su  izvorni slavonski motivi, bez ijednog detalja novije tehnologije i modernog doba.

Među autorima ovih uistinu sjajnih fotografija iz kojih isijava topla slavonska duša i široko srce, i naš je suradnik Hrvatskog glasa Berlin, Brođanin Josip Fajgl.

Izložio je Josip četiri svoje fotografije slavonskih pejzaža: polje suncokreta, pitoreskno etno selo Lovčić u zoru, detalj iz Županje i vinogradi u okolici Pleternice.

„Već sam godinu dana član fotokluba Kadar SB i lijepo je biti dio ove ekipe. Jako volim fotografirati, uvijek imam posla i motiva koje želim zabilježiti fotoaparatom. Drago mi je što su i moje četiri fotografije izabrane za postav ove prekrasne izložbe“, kratko nam je rekao Josip Fajgl, i potom pozirao zajedno sa svojom obitelji, za Hrvatski glas Berlin.

Podršku Josipu, kao i svim njegovim kolegicama i kolegama fotografima autorima izloženih fotografija, iskazala je dolaskom na otvorenje i ekipa suradnika HGB-a sa slavonskobrodskog područja: Slavica Jurčić, Katarina Pavlović, Kristina Rogić i Ivica Vlašić.

Otvorenje izložbe pratila je i pjesma tamburaškog sastava Širok šor, a pred brojnim članovima fotokluba, njihovim prijateljima i brojnim okupljenim Brođanima, u ime svih koji su pomogli organizaciju izložbe zahvalio je Mario Boić, predsjednik Fotokluba Kadar SB, koji danas, nakon dvije godine postojanja, okuplja 32 člana – zaljubljenika u fotografiju i fotografiranje.

Ovim smo fotografijama željeli podsjetiti na bogatu tradiciju i neiscrpan izvor slavonskih motiva, od pejzaža, portreta, seoskih detalja, arhitekture,  plodova, domaćih životinja do žitnih polja i slavonskoga narodnog ruha. Ideja je došla početkom ove godine. Fotografije su to koje nas autorskim viđenjem i interpretacijom podsjećaju na neka davna vremena“, rekao je Boić.

Ovom je izložbom ujedno proslavljen i drugi rođendan fotokluba Kadar SB, kojega su, dakle prije dvije godine osnovala petorica entuzijasta, onako sasvim slučajno u jednom od neobaveznih druženja. Od tada su kroz klub prošli brojni ljudi, a mnogi su ostali  i postali dio priče.

Fotoklub je od tada postao dio svih nas, dio naših života, a na određeni način i životni stil. Fotoklub smo svi mi i velika mi je čast i zadovoljstvo biti na čelu ove skupine dobrih i divni ljudi koje je povezala fotografija i dobra volja“, kazao je Mario Boić.

IMG_4270U postavu izložbe veliku je potporu dala Galerija umjetnina grada Slavonskog Broda, i kustosica Galerije Ružić Romana Tekić, koja je na otvorenju istaknula i umjetničku vrijednost izloženih fotografija, a koje prikazuju svu ljepotu Slavonije i bogatstvo slavonske povijesne baštine.

Čestitamo svim članovima fotokluba Kadar SB njihov drugi rođendan i želimo im još puno uspješnih godina rada i sjajnih fotografija!

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments