AZURNE GLAVICE MEĐU ZLATNIM KLASJEM

Nakon jednog odsanjanog sna….

tekst: Marija Kukić
resize-imgU zlatnom  lelujavom žitnom polju plavi se mnoštvo prekrasnih cvjetova različaka.

Njihove glavice nadvisile su otežalo klasje i već iz daljine njivom dominira zadivljujuće plavetnilo. Prekrasno ih je gledati.

Dive im se putnici namjernici, ali ne i gospodar njive. Ljuti se on i pita:

„Otkud toliki korov u mojoj pšenici?“

On se ljuti, ali svi ostali očarani su ljepotom plavih glavica. Svojom azurnom bojom podsjećaju na duboku modrinu vedrog neba.

Dojam koji stvaraju latice modrih cvjetova, nezaboravan je, a priče iz različitih krajeva svijeta povezuju nastanak različaka s nebeskim bogovima.

Još u starom Egiptu ovaj cvijet je bio vrlo cijenjen. Pratio je umrle u onaj svijet pa se u lijesu faraona nalazilo puno različaka koji su mu trebali osigurati sretan put u nebesko kraljevstvo.

Stari  Grci su ga koristili kao ljekovitu biljku protiv zmijskih ugriza i ugriza drugih otrovnih gmazova.

U kršćanskoj ikonografiji različak je simbol  vjernosti, postojanosti i nepokolebljive ljubavi i predanosti.

Zbog svoje boje cvijet je postao simbolom neba i  nebeske sreće. Tamo gdje različci cvjetaju u velikom mnoštvu, čini se kao da se nebo spustilo na zemlju.

Jedna slavenska legenda govori o boginji žetve Demetri, koja je u šetnji žitnim  poljima prorekla različku da će vječno stajati čvrst posred poleglog žitnog klasja i da će žeteoci njime ovjenčati svoje glave.

Danas su različci osigurali  svoju blistavu budućnost. Istina, ne toliko na njivama koliko u cvjetnjacima i vrtovima. Nekada samo u plavoj haljinici, danas se mogu pohvaliti bogatstvom garderobe crvene, ružičaste, grimizne, bijele boje, a ima i onih koji su odjeveni  u šarene boje proljeća.

Danas nema  žetelaca jer se pšenica ubire strojno, ali različak je tu. Da, različak je korov i zato se gospodar njive ljuti. Korov! Uzrečica za različak! Ali, zar se i sami nekada ne osjećamo  poput različka, suvišni, ranjivi, nepoželjni, odbačeni? Baš zato uzmimo ga za svoj zaštitni znak jer on je pravi primjer prilagodljivosti, preživljavanja, otpora,  upornosti!

Kada vidimo različak kako maše svojim plavim glavicama u zlatnim žitnim poljima, ne gledajmo na njega kao na beskoristan korov, nego kao na čovjeka postojanog, nepokolebljivog, neuništivog… čovjeka koji će usprkos nedaćama koje ga prate, pronaći svoj put do pobjede!

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments