DVA GLASA, JEDNA PRIČA

Udruga Hrvatsko talijanski Mozaik Rim održala znanstveni skup pod nazivom “Dva glasa, jedna priča” (Due voci, una storia) u sklopu Hrvatskih susreta u Rimu.

tekst i foto: Hrvatsko talijanski mozaik Rim/ Zrinka Bačić

U Rimu se u petak, 21. listopada, održao znanstveni skup pod nazivom “Dva glasa, jedna priča” (Due voci, una storia), upriličen u konferencijskoj dvorani iznimno prestižnog, prelijepog muzejskog kompleksa San Salvatore in Lauro u samom povijesnom središtu vječnoga grada.

Skup na temu Vranskoga jezera i uloge plemićke obitelji Borelli o prosperitetu njegovog područja ali i šire, bio je još jedan u nizu vrijednih i zanimljivih projekata Udruge Hrvatsko-talijanski mozaik Rim, koja je tijekom svog preko desetljetnog djelovanja uspjela talijanskoj i ostaloj publici predstaviti i približiti brojne i raznovrsne aspekte hrvatske baštine, tradicije i kulture, kako povijesne, tako i one suvremene.

Brojnoj publici, članovima stranog diplomatskog zbora, predstavnicima Međunarodnih organizacija sa sjedištem u Rimu, Hrvatima koji žive u Italiji, prijateljima Hrvatske i predstavnicima medija, uvodno se obratio veleposlanik Republike Hrvatske u Talijanskoj Republici Jasen Mesić, koji je goste pozdravio u ime hrvatskog Veleposlanstva u Rimu.

Moderatorica skupa, Luci Žuvela, najavila je zatim predavanje Danijela Katičina, ravnatelja Parka prirode Vransko jezero. Ravnatelj Katičin je na iznimno nadahnut i stručan način iznio niz zanimljivih povijesnih podataka o području najvećeg jezera u Hrvatskoj koje se, široko prosječno 2 kilometra, proteže duzinom od 15, gotovo uz samu jadransku obalu.

Publici je slikovitim pripovijedanjem dočaran značaj vranskog područja kroz davna carstva kojih je bio ugledan protagonist, u vremenima osmanskih osvajanja čemu i danas svjedoči Maškovića han, preko dekadencije do presudnog projekta Francesca Borellija koji je u 18. stoljeću prokopavanjem kanala Prosika postigao da od močvarnog i malaričnog područja, Vransko jezero postane izvorom blagostanja i ruralnog napretka za cijelu Sjevernu Dalmaciju. Katičin je zatim veliku važnost pridao današnjoj ulozi jezera i Parka prirode kao staništu brojnih, posebno ptičjih vrsta, te očuvanju njegove bogate bioraznolikosti i planovima restauracije dijela nekadašnjih vlažnih staništa.

Vesna Borelli je svojim izlaganjem o povijesti plemićke obitelji Borelli i pojedinačnim partikularnim doprinosima njezinih članova ekonomskom i društvenom razvoju područja, nakon stjecanja posjeda nad vranskim feudom u vrijeme Mletačke Republike, publici približila, ne samo ulogu svojih predaka, već i same dinamike toga vremena. Pojedinosti i anegdote o uspjesima ali i problemima, financijskim i životnim, učinile su izlaganje grofice Borelli bliskim i zanimljivim publici u prepunoj sali San Salvatore in Lauro.

Nakon predavanja, relatorima i gostima je zahvalila predsjednica Udruge Hrvatsko-talijanski mozaik Rim, Ivana Milina. Uzvanicima je potom ponuđena degustacija izvornih proizvoda doniranih od vise OPG-a s vranskog i okolnih područje.

Iznimno cijenjenim enogastronomskim predstavljanjem Vrane i Sjeverne Dalmacije okončao se ovaj vrijedan događaj, za čiji uspjeh su osim svih već spomenutih zaslužni i Središnji državni ured za Hrvate izvan RH, Narodni muzej grada Zadra, Fondacija Pio Sodalizio dei Piceni i moliška Udruga Jedna Musika.

2 1 vote
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments