PREMINUO DON IVAN GRUBIŠIĆ

Doc. dr. sc. don Ivan Grubišić, poznati svećenik, sveučilišni profesor i saborski zastupnik preminuo je u 81. godini života

Don Ivan Grubišić je rođen u Dicmu, 20. lipnja 1936. godine. Maturirao je 1956., u Biskupskoj klasičnoj gimnaziji u Splitu. Diplomirao je 1962., na Katoličkome bogoslovnom fakultetu u Zagrebu, a 1982. i na Filozofskom fakultetu u Zadru (sociologiju i filozofiju).

Doktorirao je 1995. na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, s temom Religiozno ponašanje katolika u Dalmaciji sredinom 80-ih i vrednovanje toga ponašanja.

Predavao je na Katehetskom institutu Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Zagrebu, na Teološko-katehetskom institutu u Splitu i na Hrvatskim studijima.

U mirovini, predavao je i na Pomorskom i Filozofskom fakultetu u Splitu.

Na izborima 2011. izabran je za zastupnika u Hrvatskom saboru, kao neovisni kandidat na vlastitoj listi zvanoj “Savez za građansku i etičnu Hrvatsku”.

Autor je 12 knjiga i urednik četiri zbornika. Pokretač je i odgovorni urednik časopisa Dijalog.

Dobitnik je Državne nagrade za promidžbu i popularizaciju znanosti, Godišnje nagrade Grada Splita, Nagrade Velimir Terzić za promicanje demokracije u Hrvatskoj, te Nagrade Slobodne Dalmacije za životno djelo.

Bivši predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić odlikovao ga je 2007. Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića, za osobite zasluge u kulturi.

Don Ivan Grubišić bit će pokopan u utorak u 16 sati na groblju u rodnom Dicmu u obiteljsku grobnicu.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Toni
Toni
7 years ago

Bio je velik čovjek i istinski kršćanin. Počivao u miru, don Ivane.

Josip Mayer
7 years ago

Odlaskom Don Ivana Grubišića na drugi svijet. Hrvatska je izgubila još jednog dobrog i posebnog religijoznog i politički podkovanog radnog čovjeka.Boreći se uz ono,religiozno, duhovno za ljudska prava. Prema njegovim djelima sudeći. Don Ivana Grubišića će nam i dalje ostati među nama u našim srcima i kad nije pored nas.