FILMOM DO STVARNOG ŽIVOTA

tekst i foto: Sonja Breljak
018Berlin
/ Südost Europa Kultur e.V., Josip Juratović, član njemačkog Bundstaga i Zaklada Friedrich-Ebert-Stiftung organizirali su u utorak 28. ožujka, u prostorima Südost Europa Kultur, prezentaciju filma „Bosnien und Kosovo – Europas vergessene Protektorate“, Bosna i Kosovo – zaboravljeni protektorati Europe. te diskusiju o temi.

Predstavljanju ovog 50 minutnog filma koji je premijerno prikazan u Berlinu s kraja prvog mjeseca a potom i sredinom prošlog mjeseca i na TV kanalu ARTE, nazočili su i autori: redatelj Zoran Solomun i novinar Rüdiger Rossig. 

Postor Südost Europa bio je premalen za primiti sve zainteresirane za ovaj film i temu.

040Europska unija je od kraja rata investirala u Bosnu i Kosovo u težnji izgraditi pravnu državu i tržište. Računa se primjerice, da je, kao niti u jednu drugu državu, u Bosnu i Hercegovinu od kraja rata na ovamo investirano, ni manje ni više nego,  70 milijardi američkih dolara lojima se ne vide ni rezultati a bome, niti tragovi.

Suprotno nastojanju, tamo svakodnevno vlada politički i vjerski fundamentalizam, korupcija i siromaštvo. I uvijek više mladih, dobro obrazovanih građana, iseljava na Zapad. Što je krenulo krivo? Na ovo pitanje pokušav odgovoriti film „Bosnien und Kosovo – Europas vergessene Protektorate“.

Europa je potrošila mnoštvo para, pri čemu se nije mislilo na to da li se sredstva produktivno troše u smislu dostizanja blagostanja u BiH i na Kosovu odnosno da li bi se smislenije trebala utrošiti u izgradnju demokratije. Postoji problem da su elite sve jače, elite su i dalje nacionalističke, barem što se njihove ideologije tiče, one vladaju nad cijelom zemljom. Znači, one vladaju nad državom, ekonomijom i dobrim dijelom socijalnog i kulturnog života, i međunarodna zajednica nije uspjela da spriječi te elite da i dalje vladaju nad tim zemljama, kao da su one njihovo vlasništvo. Naprotiv, međunarodna zajednica je ojačala te elite i njihovu moć, tvrdi novinar Rossig i pojašnjava pojave vjerskog ekstremizma:

030Ne upada samo u oči islamski fundamentalizam već u oči upada da su Saudijska Arabija i Erdoganova Turska jako aktivne i da rade na uvođenju političkog islama. Isto je tako tačno da se na katoličko-hrvatskoj  ali i na pravoslavno-srpskoj strani masovno grade crkve i mladim ljudima propovijeda koliko je važna vjera, ali ne kao spiritualni osjećaj već kao sredstvo razgraničenja od onih koji nisu iste vjere. To nije specifično za period bivše Jugoslaviju već se odvija po modelu, prisutnom više od dvije decenije a koji predstavlja odvraćanje od politike i sunovrat u ideologije.

Uvijek ima izlaza. Jedan od njih je da se novac na Balkanu ne dijeli kao do sada. Čudno je kako je malo mikro-kredita. Premalo se radi na razvoju i ulaganjima u poljoprivredu. Premalo se radi na tome da se pomogne preduzećima koja imaju šansu na postojećem tržištu. Na svemu tome bi međunarodna zajednica sada i odmah morala početi da radi. Preduslov je da priznaju da dosadašnji razvoj situacije nije bio dobar i da se to mora ispraviti, zaključuje kao i u filmu, njegov autor Rüdiger Rossig, novinar, ističući da je pozitivno iznenađen odazivom na ovaj film i zainteresiranošću i mladih ljudi za temu i diskusiju o temi.

U diskusiji poslije projekcije sudjelovao je, pored autora filma, i Josip Juratović, zastupnik u njemačkom Bundestagu te brojni posjetitelji večeri. Josip Juratović je istaknuo kako je upravo korupcija ona koja vlada prostorima Kosova kao i Bosne te da bez smjene te cijele strukture koruptivnih političara i nema promjena a dalja komunikacija bez promjena, vodi ka daljim napetostima i  narušavanju mira na Balkanu a i u Europi.

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments