UZ 130. ROĐENDAN

Napokon pronađene fotografije dodjele Nobelove nagrade Lavoslavu Ružički

Sve donedavno bile su nepoznate fotografije koje prikazuju svečanost dodjele Nobelove nagrade za kemiju Lavoslavu Ružički, prvom hrvatskom nobelovcu kojem će se 13. rujna 2017. navršiti 130. godišnjica rođenja. Fotografije su 11. travnja pronađene u arhivu knjižnice Savezne tehničke škole (ETH) u Zürichu zahvaljujući naporima Zvonimira Mitra iz Züricha, bivšeg Esekera, dugogodišnjeg urednika portala Hrvata u Švicarskoj croatia.ch i Marijana Lipovca, povjesničara, bohemista i nekadašnjeg novinara, rukovoditelja odsjeka u Uredu za odnose s javnošću i medije Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti koji nam je poslao tekst o tome kako je došlo do nalaska ovih važnih fotografija iz Ružičkina života.
Ruzicka- Nobelpreisverleihung 1940-horizontalnopiše: Marijan Lipovac

Uz spomen prvog hrvatskog nobelovca Lavoslava Ružičke gotovo je nezaobilazna njegova fotografija koja ga prikazuje u bijeloj kuti u laboratoriju, snimljena nakon objave odluke o dodjeli Nobelove nagrade za kemiju 1939. Poznate su i mnoge druge fotografije iz 89 godina dugog Ružičkinog života te ih se često objavljuje, no upadljivo nedostaje ona ključna koja bi prikazivala trenutak uručenja diplome i medalje Nobelove nagrade, kakva primjerice postoji u slučaju druge dvojice Hrvata nobelovaca, Vladimira Preloga i Ive Andrića.

Zbog izbijanja Drugog svjetskog rata, te 1939. u Stockholmu nije održana uobičajena svečanost uručenja Nobelove nagrade pa je Ružički ona uručena 16. siječnja 1940. u Zürichu u prostoru Savezne tehničke škole (ETH) gdje mu je povelju i medalju predao švedski veleposlanik u Švicarskoj Hans Gustaf Beck Friis. Iste godine u ožujku Ružička je doputovao u Zagreb, veličanstveno dočekan kao nacionalni junak, te je održao svoje nobelovsko predavanje, o čemu sam 2013. objavio tekst u časopisu Zagreb moj grad koji je 2014. u opširnijem obliku objavljen na portalu Hrvata u Švicarskoj croatia.ch, a 2016. i u glasilu Akademije tehničkih znanosti Hrvatske Tehničke znanosti.

Pripremajući taj prilog uglavnom sam se koristio člancima iz tadašnjih zagrebačkih novina iz kojih sam presnimio i velik broj fotografija, među kojima i one koje prikazuju Ružičkino predavanje u prepunoj dvorani Radničkog doma, Ružičku u društvu hrvatskog bana Ivana Šubašića i zagrebačkog nadbiskupa Alojzija Stepinca, kao i u društvu svojih nekadašnjih školskih kolega iz Osijeka.

Naravno, pokušao sam naći i fotografiju dodjele Nobelove nagrade te sam se za pomoć obratio tadašnjem uredniku portala croatia.ch Zvonimiru Mitru koji je poslao upit knjižničarima ETH. Od njih je dobio nekoliko Ružičkinih fotografija, ali ne i onu koju smo tražili, iako se od poslovično pedantnih Švicaraca ne bi očekivalo da nemaju fotografiju rijetke prigode da se Nobelova nagrada uručuje izvan Stockholma, i to u prostoru ugledne visoke škole u Zürichu. U tekstu sam stoga konstatirao da se Ružičkina povelja Nobelove nagrade danas čuva u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti u Memorijalnoj sobi nobelovaca Lavoslava Ružičke i Vladimira Preloga, ali da sa svečanosti uručenja povelje Ružički nije sačuvana nijedna fotografija.

Ruzicka- Nobelpreisverleihung 1940Ipak, fotografija je na kraju pronađena, naravno slučajno, kao što se često događa. Indirektne zasluge za to ima češki predsjednik Miloš Zeman koji je krajem ožujka posjetio Zagreb. Tim povodom za češki manjinski tjednik Jednota napisao sam članak o ranijim posjetima čehoslovačkih i čeških predsjednika, među kojima je bio i Gustáv Husák koji je u Zagrebu boravio u rujnu 1987. Kao izvor podataka uzeo sam tadašnji Vjesnik u kojem je upravo tih dana izlazio feljton Nobelovac iz Vukovara posvećen Lavoslavu Ružički kome se upravo navršavala stota godišnjica rođenja. Autor feljtona u deset nastavaka bio je kemičar Dragan Jovašević, rodom Vukovarac, a kao okvir u pojedinim nastavcima bili su objavljeni odlomci iz predavanja koje je o Ružički u veljači 1987. u Zagrebu održao Vladimir Prelog, uz uglavnom nepoznate fotografije.

Nakon što sam apsolvirao novinske napise o Husákovom posjetu obratio sam pažnju i na taj feljton te u šestom nastavku ugledao fotografiju koja prikazuje Ružičku s nobelovskom diplomom, uz Prelogov opis da se radi o svečanosti u Zürichu te da su u Ružičkinom društvu švedski veleposlanik, kao i predsjednik i rektor ETH. Naravno, bio sam ugodno iznenađen ovim otkrićem te sam fotografiju snimio mobitelom, a o otkriću obavijestio i Zvonimira Mitra.

Ipak, snimka iz starih novina nije bila zadovoljavajuće kvalitete za javnu objavu i vrijedilo je potruditi se i pokušati naći bolju ili čak i izvornu snimku. Budući da većina fotografija iz Vjesnikovog arhiva nije sačuvana, jedino gdje se isplatilo pogledati bio je časopis Priroda 1 i 2 iz 1988. u kojem je objavljena cjelovita verzija Prelogova predavanja uz dio prikazanih fotografija. Međutim, upravo fotografije dodjele Nobelove nagrade nije bilo. Preostalo je još jednom se obratiti gospodinu Mitru i zamoliti ga da ponovno pita ETH, ovog puta uz novinsku snimku tražene fotografije kao kakav-takav trag.

I trud se isplatio! Gospodin Mitar je iz arhiva knjižnice ETH dobio dvije visokokvalitetne izvorne   snimke   Lavoslava   Ružičke   s   poveljom Nobelove nagrade, koje su se ipak našle u Saveznoj tehničkoj školi ETH u Zürichu.

Tako su sada javnosti napokon dostupne fotografije sve trojice hrvatskih nobelovaca u trenutku dodjele najviše počasti za njihov znanstveni, odnosno umjetnički rad.

Zahvaljujemo Arhivu knjižnice ETH za dostavljene fotografije, otkrivene upravo u godini obilježavanje 130. godišnjice rođenja Lavoslava Ružičke.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments